Voorbeschouwing Spakenburg - AFC

GEFOCUST AFC WIL WEER WINNEN IN SPAKENBURG

Dinsdag aanstaande gaan we op bezoek bij Spakenburg. De Blauwen staan na 22 wedstrijden op een twaalfde plaats met 29 punten, maar twee punten boven de p/d-streep. Spakenburg heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld. Eén van die wedstrijden betreft de inhaalwedstrijd tegen ons aller eerste. We staan op dit moment op de zesde plaats met 38 punten, twaalf punten achter koploper Katwijk met een wedstrijd minder gespeeld. Door de ietwat ongelukkige nederlaag in Hardenberg tegen HHC zakte AFC drie plaatsen op de ranglijst, maar door een zege op het blauwe deel van de Westmaat kunnen we de derde plaats heroveren. Spakenburg verloor afgelopen zaterdag thuis met 0-3 van Jong Sparta, dat af en toe flink kan uithalen, we kunnen erover meepraten. Door dinsdag as te winnen kan de ploeg van trainer Chris de Graaf, die november jl. Erc Meijers opvolgde, opstomen naar de negende plaats. Voor Spakenburg én AFC staat dus wel het een en ander op het spel.

Kijken we verder naar de prestaties van Spakenburg dit seizoen dan is ‘wisselvallig’ wel het goede woord. Uit werd maar weinig gewonnen, maar op Het Kasteel werd Jong Sparta met 0-6 gekraakt. Ook dient het gelijke spel (2-2) uit tegen Katwijk genoemd te worden. De grootste nederlaag buitenshuis werd geleden tegen AFC. Op 6 november jl. werd het op sportpark Goed Genoeg 5-1. Bij rust stond het al 3-0 door doelpunten van Splinter de Mooij, Thomas Verhaar en nog één van Splinter, na de thee scoorde weer Thomas, 4-0, waarna Floris van der Linde de blauwe eer redde. Een eigen doelpunt van Koos Werkman bepaalde de eindstand op 5-1, die het moet gezegd, wel geflatteerd was. Het was ook de laatste wedstrijd van de al even genoemde Eric Meijers. Op de Westmaat zijn de resultaten van Spakenburg veel beter dan uit. Zo werd met 2-0 gewonnen van HFC en ook HHC Hardenberg kon met een 2-0 nederlaag vertrekken. Per saldo werd tot nu 8 keer door Spakenburg gewonnen, negen keer verloren en vijfmaal gelijk gespeeld. Zes van 8 zeges werden thuis behaald.

De Blauwen beschikken ook dit seizoen over een prima ploeg. Blikvangers zijn Floris van der Linden en Vince Gino Dekker. De 26-jarige spits Van der Linden is met zestien goals, waarvan 3 penalty’s, topscorer van de Tweede Divisie. De oud-speler van Telstar en Kon. HFC kan erg goed koppen. De 25-jarige vleugelspeler Dekker speelde eerder in de Ajax-jeugd, Jong AZ en bij Go Ahead Eagles en was het onderwerp van een dorpsrel toen onlangs bekend werd dat hij naar de rode kant van de Westmaat ging verhuizen. De transfer ging uiteindelijk niet door en de rust is weergekeerd in Bunschoten-Spakenburg. Verder zijn de verdedigers Frank Schilder en Koos Werkman, de middenvelders Roy ter Schegget en Wimilio Vink, en aanvaller Robin Eindhoven (eerder ook bij Telstar en Kon. HFC) bekende spelers van Spakenburg. Voorts trokken De Blauwen dit seizoen verschillende spelers aan die regelmatig starten in de basis: Boy van de Beek en Lowie van Zundert, afkomstig van De Treffers, alsmede Raveline Junte en Joël Amakodo van HHC Hardenberg.

Door de komst van de Tweede Divisie in het seizoen 2016-2017, waar de beste zaterdag- en zondagverenigingen elkaar ontmoeten, spelen AFC en Spakenburg regelmatig tegen elkaar. In totaal werden zeven wedstrijden gespeeld tussen de Blauwen en de Reds. In seizoen 2017-2018 werd onderling niet gespeeld, want het gedegradeerde Spakenburg kwam toen met veel succes uit in de Derde Divisie. En ook niet in seizoen 2020-2021, toen het seizoen al na vijf wedstrijden wegens de Corona-situatie stopte. Opvallend is dat de Reds alle zeven wedstrijden, uit en thuis, wisten te winnen van de Blauwen. Ook het bekerduel op 7 oktober 2020 werd op de Westmaat van Spakenburg gewonnen. Guus van Weerdenburg was toen de matchwinner. Een beetje ‘angstgegner’ zijn we dus wel voor de Blauwen. Maar garanties voor dinsdagavond as. biedt dat natuurlijk ook weer niet. De Algeheel Amateurkampioen van 1985 en 2014 is daarvoor ook anno 2022 te sterk én te gevaarlijk. We kunnen ons ook tegen Spakenburg weinig veroorloven, voor je het weet sta je met 3-0 achter, zoals we afgelopen zaterdag in Hardenberg en eerder thuis tegen Jong Sparta hebben ervaren. 100% concentratie is gewenst. Focus is het toverwoord. Een minder grote ziekenboeg én een beetje mazzel willen ook helpen. Laten we hopen op een mooie wedstrijd in Spakenburg, die als het een beetje mee zit, weer gewonnen kan worden. Succes!

MvdW