Voorbeschouwing Spakenburg - AFC

THE  REDS GAAN IN SPAKENBURG VOLOP VOOR DE WINST TEGEN DE BLAUWEN

Zaterdag aanstaande (15.30 uur) gaat AFC op bezoek bij Spakenburg. De eerste confrontatie met een zaterdagclub in de Tweede Divisie. Hierna komt Katwijk op bezoek in Amsterdam en weten we na afloop aardig waar we dit seizoen aan toe zijn. Vooraf aan het seizoen waren de kenners het erover eens dat de zaterdagclubs de Tweede Divisie zouden domineren. Kijkend naar de ranglijst na zeven wedstrijden valt dat nogal mee. Bij de eerste tien verenigingen staan vier zaterdag- en vier zondagclubs, alsmede de beloften teams van AZ en Vitesse. Weliswaar staat Kozakken Boys bovenaan, maar HHC Harderberg is op de laatste plaats terug te vinden. Spakenburg speelde tot nog toe drie keer tegen een zondagclub. Achtereenvolgens werd uit verloren van De Treffers (1-0), thuis gewonnen van FC Lienden (4-2) en uit verloren van Kon. HFC (5-1). Zo zwak is dat zondagvoetbal dus ook weer niet! Vooral de grote nederlaag tegen onze vrienden van Kon. HFC baarde opzien. ‘In no time’ stonden de (licht)blauwen zaterdag jl. met 3-0 achter, een achterstand die in de tweede helft opliep tot 5-0. Pas in de 84e minuut wist Ismo Vorsterman de eer te redden voor de bezoekers. Een off day dus voor de ploeg van de nieuwe, van FC Lienden afkomstige trainer Hans van der Haar, die zijn spelers bij terugkomst op Sportpark De Westmaat een kwartier rondjes liet lopen. Volgens De Haar geen straftraining, maar een beseftraining. Leuk taalgebruik!

Een fikse en volkomen onverwachte afstraffing dus aan de Spanjaardslaan voor Spakenburg, dat in het zaterdagvoetbal de afgelopen decennia flink aan de weg timmerde. Gemeten over de zes seizoenen Topklasse was de oude club van o.a. Duncan van Moll en Marien Willemsen zelfs het meest succesvol van alle verenigingen. ‘Over all’  werden heel wat titels behaald en de laatste jaren zijn de blauwen zelfs sterker dan de rooien en dat telt misschien wel het zwaarst. Het is daarom natuurlijk wel erg jammer dat de moeder aller derby’s, Spakenburg-IJsselmeervogels, dit seizoen niet op het programma staat. Hopelijk is IJsselmeervogels volgend seizoen weer op het hoogste amateurniveau van de partij.  Voor nu nemen The Reds dus de plaats in van die andere rooien.

Ruim twee jaar geleden was AFC te gast op Sportpark De Westmaat voor de eerste wedstrijd om het Algeheel Kampioenschap. Een extra beladen duel omdat AFC door het verschuiven van de beslissingswedstrijd tussen Spakenburg en GVVV om het zaterdagkampioenschap niet in de sterkste opstelling kon aantreden in de afsluitende thuiswedstrijd. Het redelijke verzoek van AFC om dit keer niet twee maar een wedstrijd te spelen op neutraal terrein, desnoods op de Westmaat, werd helaas niet gehonoreerd.  AFC begon dus al op achterstand en had ook nog de pech dat in de eerste wedstrijd de drie spitsen Joost Heij, Pepijn Kluin en Joshua Patrick om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waren. Toch werd het een spannende wedstrijd, waarin Spakenburg met 2-0 voorkwam en The Reds na een penalty van Enrico Patrick aan een inhaalrace begonnen. Het offensief stokte in de tweede helft toen de scheidsrechter met een spierscheuring uitviel en de wedstrijd na twintig minuten hervat werd. In de resterende tijd wist niet AFC maar Spakenburg nog twee keer te scoren en was de strijd om het kampioenschap in feite al beslist. Een week later probeerde AFC met een op veel plaatsten gewijzigde ploeg op thuisbasis Goed Genoeg nog van alles, maar Spakenburg was domweg te sterk om de 4-1 nederlaag weg te poetsen. De wedstrijd werd uiteindelijk wel met 3-2 gewonnen door AFC en het was erg leuk dat Sjoerd Jens (87 doelpunten en 40 assists in 6 seizoenen) in zijn laatste wedstrijd de beslissende goal maakte.

Van het kampioensteam van Spakenburg uit 2014 zijn dit seizoen nog oud AFC’er Michael Lanting, Nick en Kees Tol over. Zoals te doen gebruikelijk begroetten de blauwen dit seizoen weer veel nieuwe spelers, waarvan keeper Theo Timmermans (FC Volendam), Ralph Dua (FC Lienden), Philip Ties (HHC Harderberg), Sten Vreekamp (Jong FC Utrecht), Olivier Pilon (GVVV), Eric Vreeman (RKAV Volendam) en Robby Holder (WKE/FC Lienden) vaak in de basis staan. Topscorers zijn Danny van de Meiracker (4) en natuurlijk Kees Tol (3). Samen met Robby Holder (2) vormen zij een levensgevaarlijke voorhoede., waardoor Spakenburg samen met Jong Vitesse de meeste goals (18) maakte. Daar staat tegenover dat de defensie van de blauwen ook veel doelpunten tegen kreeg (14).

Als we de doelcijfers van AFC en Spakenburg vergelijken dan blijkt dat ze vrijwel gelijk zijn. AFC scoorde een keer minder en kreeg een doelpunt meer tegen. AFC is na Spakenburg de meest productieve ploeg van de Tweede Divisie, maar heeft met HHC Harderberg ook de meest gepasseerde defensie. Hoopvol en zorgwekkend, zo zullen ook de trainers Hans van der Haar en Ton du Chatinier ernaar kijken. Maar nog steeds is het seizoen nog maar net begonnen, want er zijn nog 27 wedstrijden te gaan. Tijd dus genoeg om te werken aan de zwakke punten, die zich bij beide teams manifesteren. Maar met een derde en zesde plaats voor resp. AFC en Spakenburg vlak achter de koplopers Kozakken Boys en Jong AZ  kunnen Van der Haar en Du Chatinier in deze competitiefase tevreden zijn.

Hoewel AFC de zaterdagtoppers nog gaat ontmoeten is dus zeker sprake van een sterke seizoenstart. Vooral de fighting spirit aan het eind van de wedstrijden valt op. The Reds konden aan het begin van het seizoen zeven nieuwe spelers begroeten. Met keeper Patrick Zonneveld (IJsselmeervogels), Jordi van Gelderen (KTP uit Finland), Johan Kulhan (FC Emmen), Sam Nijpels (JVC Cuijk), Sem Witteveen (Achilles’29), Glenn van Zoolingen (Ajax am.) en Teun van Zweeden (Ajax A 1) is de selectie juist ook in de breedte versterkt en dat is met zo’n lang seizoen hard nodig. Treurig was het dat spits Pepijn Kluin na een lange revalidatieperiode dit seizoen na enkele wedstrijden weer werd geconfronteerd met een zeer zware blessure.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag aan de blauwe kant van De Westmaat? Gelet op de doelcijfers van beide ploegen mogen we een aantrekkelijke wedstrijd verwachten met de nodige goals. Spakenburg wist na een gelijkspel in de eerste thuiswedstrijd tegen HHC Harderberg (1-1) twee keer overtuigend te winnen in eigen huis. Op 3 september werd Jong Twente met 5-0 geklopt en op 17 september werd FC Lienden met 4-2 aan de zegekar gebonden. Spakenburg heeft dus, ondanks de ‘uppercut’ in Haarlem, goede papieren om tegen The Reds een mooi resultaat te behalen. AFC deed het op haar beurt thuis veel beter dan buiten Amsterdam. In Hengelo werd de openingswedstrijd tegen Jong Twente weliswaar met 2-1 gewonnen, tegen Jong Vitesse werd op Papendal met 4-2 verloren en in Noordwijkerhout was VVSB met 3-2 net iets te sterk. Op basis van deze cijfers is Spakenburg favoriet, maar wie AFC heeft zien knokken tegen VVSB en zien stralen tegen TEC kan hier beslist anders over denken. AFC zal zich beslist niet zomaar laten oppeuzelen, integendeel. De ploeg van Ton du Chatinier steekt goed in elkaar. En bovendien is er nog een klein sportief appeltje te schillen naar aanleiding van de verloren strijd om het Algeheel Kampioenschap. Het wordt vast een prachtige wedstrijd, ook weer volledig te volgen op Fox Sports. Heel veel succes!

MvdW