Voorbeschouwing Scheveningen - AFC

AFC GAAT OP HOUTRUST VOOR DE WINST TEGEN SCHEVENINGEN

Zaterdag aanstaande gaan we op bezoek bij de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen. Op sportpark Houtrust wacht ons een belangrijke en spannende wedstrijd. Belangrijk omdat we als runner up inmiddels in de slotfase van het seizoen beland zijn met minieme achterstand op koploper Katwijk. Spannend omdat Scheveningen op Houtrust niet alleen moeilijk te kloppen is maar ook nog degradatiezorgen kent. De Schollekoppen staan na dertig wedstrijden weliswaar op een twaalfde plaats met 38 punten, vijf punten meer dan de concurrenten Excelsior Maassluis en TEC, maar de laatste vier wedstrijden tegen resp. AFC, De Treffers (uit), IJsselmeervogels (thuis) en TEC (uit) zijn stuk voor stuk lastig. Geen paniek zullen ze bij de groen-zwarten zeggen, want de Algeheel Amateurkampioen van 1996 heeft wel voor hetere vuren gestaan. Bovendien heeft Scheveningen met John Blok een zeer ervaren en bevlogen trainer in huis. Blok is al negentien (!) seizoenen de hoofdtrainer van Scheveningen, die deze functie combineert met een baan als bovenbouw-coördinator op het fameuze Maerlant-Lyceum. Petje af!

Als we een beetje inzoomen op de resultaten van Scheveningen dit seizoen dan valt in de eerste plaats op dat de ploeg van Blok pas laat op stoom is gekomen. In de eerste én tweede tien wedstrijden werden maar tien punten behaald, de laatste tien duels was het totaal achttien punten. Opvallend is ook dat de Schollekoppen buitenshuis iets beter voor de dag komen dan op Houtrust. De grootste uitzege was op IJsselmeervogels (1-5), de mooiste  uitzege op Quick Boys (2-3). Thuis werd gewonnen van Kozakken Boys (2-1), TEC (1-0), Lisse (2-0) en Jong Volendam (1-0), maar ook dik verloren van HFC (0-4) en onlangs van Quick Boys (0-5), dat de laatste tijd ‘on fire’ is. De doelcijfers ten slotte zijn ook opmerkelijk. Scheveningen scoorde slechts 33 keer. Alleen OFC deed het (ook) in dit opzicht slechter. De ploeg uit Oostzaan wist het net 30 keer te vinden. Michael de Niet is met 12 goals topscorer van Scheveningen, op flinke afstand gevolgd door oud-prof Lex Immers en Tim Peters, ieder met vier doelpunten. Peters stopt aan het eind van dit seizoen. Mede daarom zal Blok blij zijn met de komst Steven Sanchez Augulo, de topscorer dit moment bij IJsselmeervogels. In defensief opzicht hoeft Blok zich minder zorgen te maken. 43 goals tegen is beslist niet alarmerend.

Dan AFC dat afgelopen zaterdag in blessuretijd twee punten misliep door een late goal van Noordwijk. Daardoor kon de koppositie niet worden overgenomen van Katwijk. Ontzettend jammer! Anders dan de Schollekoppen zijn The Reds de laatste tien wedstrijden veel minder op dreef dan daarvoor. De eerste tien wedstrijden werden 18 punten behaald, de tweede tien 28 (!) punten en de derde tien duels slechts 15 punten. De pijn zit bij AFC vooral in de teruggelopen productiviteit van de aanval. De laatste tien wedstrijden scoorden The Reds maar 12 keer, de voorafgaande tien wedstrijden 30 maal. Hoe is dit mogelijk? Hopelijk weet onze trainer/coach Benno Nihom, door de VVON genomineerd voor beste trainer West 1,  het antwoord op deze vraag en kan hij onze spitsen weer op scherp zetten. Heel erg vervelend, ook in dit verband, is natuurlijk de knieblessure van Splinter de Mooij, die dit seizoen helaas niet meer in actie kan komen. We hopen Splinter in het nieuwe seizoen weer gezond en wel te zien spelen.

Wil ons aller eerste nog een serieuze gooi doen naar de titel dan zullen de resterende vier wedstrijden waarschijnlijk allemaal gewonnen moeten worden. Een flinke uitdaging, te beginnen tegen Scheveningen waar eerder dit seizoen ruim van werd gewonnen. Op 12 november 2022 deelde AFC op sportpark Goed Genoeg de lakens uit en werd de rust door een goal van Raily Ignacio met een 1-0 stand bereikt. Na de thee werd de voorsprong al snel verdubbeld door een doelpunt van Dalian Maatsen. De wedstrijd leek beslist, maar na een slim door Lex Immers opgezette aanval en een perfecte voorzet van Rodney Lopes Gabral op topscorer Michael de Niet kwam Scheveningen weer terug in de wedstrijd. Gelukkig was er na doelpunten van Melvin Platje en Raily  geen twijfel meer wie de wedstrijd ging winnen. 4-1, een mooie uitslag, die ook op het bord kwam door het voortreffelijke keepen van Gijs van Zetten, die de groen-zwarte aanval behoorlijk dwars zat.

Tot nog toe speelde AFC drie keer op Houtrust. De eerste wedstrijd op 6 oktober 2018 eindigde met een 3-3 gelijkspel. Een spektakelstuk van jewelste waarin de thuisploeg al heel snel een voorsprong nam via een penalty en Raily gelijk maakte na een pass van Melvin Grootfaam. Kenny Teysse bracht AFC vervolgens op voorspong, maar via een tweede penalty was het weer gelijk. In de slotfase leek Barry Rog de wedstrijd te beslissen, maar Tim Linthorst gooide in de laatste minuut roet in het Scheveningse eten en eindigde de wedstrijd met 3-3. Op 7 maart 2020 waren de doelpunten veel duurder en was de inmiddels naar Zweden vertrokken Chovanie Amatkarijo met zijn doelpunt de man van de wedstrijd. 1-0 voor Scheveningen dus, hoog tijd voor de eerste zege op Houtrust. Op 29 april 2022 was het zover, maar een makkelijke overwinning was het zeker niet. Bij rust stond AFC met 1-0 achter en het was aan onze keeper Patrick Zonneveld te danken dat Scheveningen niet nog eens scoorde. Scoren deden The Reds wel. Halverwege de tweede helft kopte Raily een puike corner van captain Milan Hoek in de touwen, waarna Dalian Maatsen een vrije trap fraai over de muur in de bovenhoek schoot. 1-2 en dat was ook de eindstand.

Op Houtrust is de balans dus na drie wedstrijden in evenwicht tussen Scheveningen en AFC. Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Beide ploegen hebben de punten heel hard nodig om uit de gevarenzone te komen dan wel in de titelrace te blijven. Laten we hopen dat we de scheepshoorn (bij een doelpunt van Scheveningen) niet horen en dat AFC de drie punten voor de tweede keer op rij mee naar huis neemt. Succes!

MvdW