Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys - AFC

KOPLOPER AFC TREEDT STERK RIJNSBURGSE BOYS VOL VERTROUWEN TEGEMOET

Aanstaande zaterdag gaan we weer eens op bezoek bij Rijnsburgse Boys. In de afgelopen jaren speelden we vier keer met wisselend resultaat op Sportpark Middelmors. Twee keer werd gewonnen, twee keer werd verloren. De laatste uitwedstrijd in Rijnsburg (gemeente Katwijk) op 23 november 2021 herinneren we ons heel goed. Pas in de 97e minuut werd het duel in Amsterdams voordeel beslist door een penalty van Joël Tillema, die in de periode 2015-2020 uitkwam voor de Uien. De 2-3 zege voor AFC was een bittere pil voor de geel-zwarten die niet onderdeden voor onze jongens. Een gelijkspel was zeker verdiend geweest, maar uiteindelijk gaat het toch om het benutten van kansen én een portie geluk. Van die waarheid als een koe was ook in het begin van dit seizoen sprake toen Rijnsburgse Boys op sportpark Goed Genoeg op bezoek was. Ons wedstrijdverslag laat weten dat The Reds met bloed, zweet en tranen met geluk wonnen. De geel-zwarte ploeg van trainer Henk Wisman grossierde op 10 september jl. in het missen van kansen en werd wanhopig van de reflexen van AFC-keeper Gijs van Zetten. Een eigen doelpunt in de 36e minuut van de bezoekers paste in het beeld van de wedstrijd en AFC wist via een kopbal van Splinter de Mooij in de 88e minuut de wedstrijd zelfs met 2-0 te winnen.

Hoewel Rijnsburgse Boys dit seizoen tot de titelkandidaten behoort was de competitiestart niet best. Na zeven wedstrijden stonden de Uien met zeven punten stevig in het rechter rijtje. Na de nederlaag tegen AFC werd ook nog verloren van TEC en Excelsior Maassluis. Hierna ging de lange reis naar Hardenberg waar koploper HHC, dat zes van de zeven wedstrijden had gewonnen, de tegenstander was. Maar zie, na 38 minuten was het al 0-4 voor de Uien en met de 1-6 zege zag de Rijnsburgse wereld er weer heel wat vrolijker uit. De volgende drie wedstrijden tegen De Treffers, Katwijk en Kon. HFC werden ruim gewonnen en sinds die tijd is de ploeg van Henk Wisman, die bezig is aan zijn laatste seizoen in Rijnsburg, al dertien keer ongeslagen. Afgelopen zaterdag werd OFC in Oostzaan met 2-3 verslagen in een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft was OFC de bovenliggende ploeg, in de tweede helft waren de rollen omgekeerd. De Uien die een 2-0 achterstand moesten wegwerken hadden in de eerste helft het geluk dat een zuiver doelpunt van OFC werd afgekeurd.

Al met al staat Rijnsburgse Boys na twintig wedstrijden vierde op zes punten achterstand van koploper AFC. De doelcijfers 41-23 worden alleen overtroffen door AFC (44-17) en HHC (47-25). De Uien beschikken over uitstekende spelers, waaronder keeper Wesley Zonneveld (is geen familie van onze Patrick!) en middenvelder Jeroen Spruijt, de dirigent van het elftal die ook nog regelmatig scoort. De geel-zwarte aanval is buitengewoon gevaarlijk met centrale spits Dani van der Mooy die tot nu toe negen doelpunten maakte en de snelle Delano Asante en Furhgill Zeldenrust op de flanken. Vooral Zeldenrust is dit seizoen in topvorm. Hij maakte al vijftien goals en was goed voor veel assists. De kracht van Rijnsburgse Boys zit ook in het teamverband. Anders dan de andere topploegen uit Bunschoten-Spakenburg en de gemeente Katwijk zijn er door de jaren heen weinig veranderingen in de selectie, spelen genoemde spelers al jaren met elkaar. Vaak met succes!

Dan ons aller eerste dat na twintig wedstrijden fier op kop gaat. Door het gelijke spel van HHC tegen Quick Boys nu zelfs met drie punten voorsprong op de runner up uit Hardenberg en zes punten voor op nummer drie De Treffers. Afgelopen zaterdag werd gewonnen van TEC en die zege kreeg gestalte in de tweede helft. Toen werd de vlak voor rust opgelopen achterstand omgezet in een 2-1 eindstand door goals van Raily Ignacio en Splinter de Mooij. AFC bleef voor de twaalfde keer ongeslagen en is gedurende het seizoen beslist beter gaan spelen. Ook als het even niet lukt is er een degelijke basis waarop teruggevallen kan worden en is er het vertrouwen dat de wedstrijd alsnog gewonnen kan worden met een hechte verdediging en een gevaarlijk aanval die via Melvin Platje, Raily, Splinter en Joël regelmatig het net weet te vinden. Een en ander is ook wel nodig want er zijn nog wel veertien wedstrijden te spelen, die stuk voor stuk om veel inzet en enthousiasme vragen. Te beginnen Rijnsburgse Boys, maar direct daarna tegen HHC, Katwijk, HFC en Jong Sparta. Een lakmoesproef van jewelste!

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag op sportprak Middelmors? Wie het weet mag het zeggen. Een spannende wedstrijd mogen we zeker verwachten, de belangen zijn groot en de ploegen ontlopen elkaar niet veel. RBB en AFC beschikken over veel goede spelers en zijn al een hele tijd in vorm. De laatste nederlaag van de Uien was op 24 september jl. in Maassluis tegen Excelsior, The Reds verloren het laatst op 1 oktober jl. in Werkendam tegen Kozakken Boys. Kijken we naar de onderlinge resultaten dan zien we dat AFC vijf keer won en Rijnsburgse Boys drie maal aan het langste eind trok, één keer werd het gelijk. Op 17 februari 2018 scoorde Joël Tillema voor de geel-zwarten, invaller Malcolm Esajas bracht de ploegen in de slotfase weer op gelijke hoogte. Zoals in het begin gemeld is de balans in Rijnsburg in evenwicht met twee keer winst en twee keer verlies voor De Uien en The Reds. Hoogtepunt voor AFC was de 2-6 zege op 3 november 2018, met een geweldig optreden van Raily, die toen ook veel applaus oogstte van het Rijnsburgse publiek, waarvoor hij in de periode 2013-2016 speelde. Hopelijk gaan de handen dit keer weer op elkaar voor Raily. Laten we hopen op een mooie, sportieve wedstrijd, waarin de ploegen laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Dat geldt zeker ook voor de koploper, noblesse oblige. Succes!

MvdW