Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys - AFC; live te volgen

De wedstrijd is te volgen via Live Rijnsburgse Boys-AFC kijken – Rijnsburgse Boys
Kosten € 4,99.

AFC SPEELT IN RIJNSBURG WEER VOOR DE WINST

Dinsdag aanstaande, 23 november, staat op sportpark Middelmors de inhaalwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys op het programma. Een paar weken eerder werd dit duel op het allerlaatste moment afgelast door de Uien, hopelijk blijft ons dat scenario ons dit maal bespaart. Kijkend naar de ranglijst ontlopen de teams elkaar niet veel. AFC staat vierde, RBB zevende, het verschil is maar twee punten. AFC speelde wel een wedstrijd minder. Het wat grotere plaatje is dat koploper Katwijk inmiddels een straatlengte voorstaat op een achtervolgend peloton, dat qua verliespunten verrassend wordt aangevoerd door De Treffers. Rijnsburgse Boys is wel de enige club die Katwijk dit seizoen wist te verslaan. Op 11 september eindigde de derby (Rijnsburg maakt deel uit van de gemeente Katwijk) met een 2-0 zege voor de Uien. Spits Dani van der Moot maakte beide doelpunten en zal heel wat geknuffeld zijn. Met deze zege waren de geel-zwarten meteen één van de titelfavorieten, na een mooie competitiestart, inmiddels zijn de verwachtingen weer een beetje bijgesteld.

Rijnsburgse Boys speelt sinds het seizoen 2017-2018 in de Tweede Divisie. De Uien eindigden toen als vijfde, net als in het daaropvolgende seizoen. In het na 24 wedstrijden afgebroken seizoen 2019-2020 stonden de geel-zwarten op een vierde plaats. RBB is dus een subtopper van formaat, die vooral op thuisbasis Middelmors lastig is te verslaan. Het kan in Rijnsburg behoorlijk spoken en dat heeft niet alleen Katwijk aan den lijve ondervonden. AFC verloor ook twee van de drie uitwedstrijden van RBB. Maar de wedstrijd op 3 november 2018 maakte veel goed. Een regionale site kopte dat de Boys met de billen bloot gingen. Een enigszins wonderlijke omschrijving want de streaker, waarvoor de wedstrijd een tijdje werd gestaakt, was ontegenzeggelijk van het vrouwelijk geslacht. Dit duel was in meer opzichten de moeite waard. Raily Ignacio speelde tegen zijn oude vereniging, waarvoor hij drie seizoenen (2013-2016) uitkwam, de sterren van de hemel. De wedstrijd eindigde met een 6-2 overwinning voor The Reds en Raily werd door zijn trainer Ulrich Landvreugd een publiekswissel gegund. Het leverde de goalgetter een staande ovatie op, juist ook van het Rijnsburgse publiek. De selectie van AFC telt nóg een speler die lang (2015-2020) en met veel succes bij RBB speelde: Joël Tillema. Samen met Raily maakte de aanvallende middenvelder 130 doelpunten in het geel-zwarte shirt. En om helemaal compleet te zijn: Djuric Ascension speelde ook jarenlang (2005-2009) in Rijnsburg.

Terug naar het heden. Rijnsburgse Boys doet het zoals gezegd in eigen omgeving heel goed. Van de vijf thuiswedstrijden werden er vier gewonnen. Alleen Kon. HFC bleek op 13 november met 0-2 te sterk. De grootste thuiszege was tegen Excelsior Maassluis (3-0). De uitwedstrijden verlopen aanzienlijk minder succesvol voor de ploeg van Henk Wisman, de ervaren trainer met Amsterdamse roots. Van de zeven wedstrijden werden er vier verloren, twee gewonnen en één keer, afgelopen zaterdag, werd het uit gelijk tegen Quick Boys. Weer een derby dus, die nogal beladen was met vuurwerk, gele en rode kaarten én een spannend wedstrijdverloop. De 2-2 eindstand gaf de verhoudingen goed weer: Jeroen Spruijt maakt voor de Uien de openingstreffer, Jeffrey Jongeneelen maakte na een 2-1 achterstand de gelijkmaker. Naast topscorer Spruijt (vijf goals), Jongeneel (2) en Van de Moot(4) hebben de Uien nog twee scorende spelers in de selectie. Allereerst de 32-jarige linksbuiten Fuhrgill Zeldenrust, die in 2019 de overstap maakte van Helmond Sport. Zeldenrust maakte tot nog toe vier goals. En verder de 27-jarige Robbert Olijfveld, die aan het begin van dit seizoen overkwam van IJsselmeervogels. Olijfveld maakte er tot nog toe maar één, maar daar een spits van zijn kaliber het zeker niet bij laten.

Anders dan Rijnsburgse Boys is AFC buitenshuis redelijk goed op dreef. Na gelijke spelen tegen De Treffers (1-1) en Quick Boys (0-0), werd gewonnen van IJsselmeervogels (0-3) en Jong Sparta (1-4). Verloren werd er nog niet. Naast de wedstrijd in Rijnsburg moet ook de uitwedstrijd tegen GVVV worden ingehaald. Op sportpark Goed Genoeg werd dit seizoen vier keer gewonnen, twee duels gingen verloren (tegen Katwijk en Jong Volendam). Afgelopen zaterdag werd het aan de Zuidas voor de eerste keer een gelijkspel tegen HHC Hardenberg. De uitslag nul-nul had er ook heel anders uit kunnen zien als de kansen beter waren benut. Vooral HHC sprong hier slordig mee om en stuitte ook op een formidabel keepende Gijs van Zetten, die voor de tweede keer inviel voor de geblesseerde Patrick Zonneveld. Vlak voor rust had Thomas Verhaar de score voor AFC kunnen openen, maar hij mikte vanaf elf meter net naast de paal. Opvallend, want de oud-prof van o.a. Sparta en Excelsior, schiet ze er van grotere afstand vaak prachtig in. Naast Verhaar heeft AFC nog een nieuwe speler uit Rotterdam: Splinter de Mooij. Hij speelde tot vorig seizoen met succes in de jeugd van Feijenoord en studeert thans medicijnen in Amsterdam. Daarnaast is hij de succesvolle nummer 10 van AFC met zes doelpunten tot nog toe. Raily Ignacio is zoals te doen gebruikelijk de meest scorende speler van The Reds met acht goals. 

Wat gaat het dinsdagavond worden in Rijnsburg? Het is duidelijk dat de geelzwarten en The Reds niet veel voor elkaar onder doen. Het zijn subtoppers dit seizoen na 1/3 van de competitie. De Uien zijn thuis erg sterk, maar de regerend kampioen is buiten Mokum nog ongeslagen. De meest recente wedstrijd tussen AFC en RBB eindigde in Amsterdam met een 6-3 zege voor The Reds. Het was tevens de laatste wedstrijd op het mooie natuurgras van het oude hoofdveld van AFC, waar op 8 februari 2020 met weemoed afscheid van werd genomen. Dinsdagavond zijn we weer eens te gast op sportpark Middelmors voor een naar verwachting spannende wedstrijd. Hopelijk is ons aller eerste net zo op dreef als op 3 november 2018, toen in Rijnsburg sprake was van een niets verhullend duel met een fantastisch resultaat. Succes!

MvdW

Voor de voorbeschouwing van Rijnsburgse Boys klik hier