Voorbeschouwing Quick Boys - AFC

KOPLOPER AFC GAAT VOL VERROUWEN NAAR DE KATWIJKSE DUINEN

Zaterdag aanstaande gaat de 55 kilometer lange reis naar Katwijk, het voetbalgekke vissersdorp met de vv Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys in de Tweede Divisie en FC Rijnvogels een divisie lager. Maar op een steenworp afstand (2-6 km) treffen we ook vijftien  andere voetbalverenigingen: Valken ’68, FC Oegstgeest, LVV Football Factory, DoCos, Foreholte, ASC, SJC, UVS, Sporting Leiden, LSVV’70, Lugdunum, Blauw Zwart, Noordwijk, Warmunda en Ter Leede. Keus zat dus als je in dit deel van Zuid-Holland wil voetballen. Je zou ook kunnen denken aan een onderlinge competitie, maar daar houdt de piramidaal georiënteerde KNVB niet zo van. Hoe dan ook, we gaan zaterdag as. in Katwijk aan Zee op bezoek bij de Katwijkse Voetbalvereniging Quick Boys. Een prachtige club met een uniek complex in de duinen en een zeer goed gevulde prijzenkast. Quick Boys werd twintig keer afdelingskampioen, elfmaal landskampioen bij de zaterdagamateurs en twee keer Algeheel amateurkampioen. In 2010 weten de ‘Snelle Jongens’ zich echter niet te kwalificeren voor de Topklasse. Negen jaar later lukt het via de nacompetitie weer terug te keren op het hoogste amateurniveau. Sindsdien ontmoeten AFC en Quick Boys elkaar in de Tweede Divisie, te beginnen op 23 november 2019.

Op Sportpark Nieuw Zuid wordt het op deze dag 1-1 in een niet al te beste wedstrijd waarin voor rust Tommy Bekooy Quick Boys aan de leiding brengt uit een vrije trap en Milan Hoek voor AFC tegen scoort uit een artistieke penalty. Ongetwijfeld voor Milan een score met mixed feelings, want onze captain droeg jarenlang het blauwwitte shirt van Quick Boys. De wedstrijd in Amsterdam gaat niet door vanwege de Corona-situatie in Nederland. Na 24 wedstrijden wordt de competitie gestaakt en staat AFC derde en Quick Boys veertiende. Seizoen 2020-2021 wordt al heel snel gestopt. Eén van de vijf wedstrijden van AFC is die tegen Quick Boys. Op 9 september 2020 laat Raily Ignacio geen spaan heel van de blauw witten. Hij scoort vier keer. Milan Hoek maakt ook een goal voor AFC uit een penalty, Olaf van der Sande redt de eer voor de bezoekers.

Vorig seizoen kan de competitie wel worden afgewerkt. De twee wedstrijden tussen AFC en Quick Boys eindigen in een gelijkspel. Op 11 september 2021 wordt het 0-0, ondanks een aantal mooie kansen voor beide ploegen. Op 12 maart 2022 is de eindstand 2-2. Het is een aantrekkelijke wedstrijd op sportpark Goed Genoeg. Raily scoort al binnen de minuut. Fernando Lewis brengt de ploegen weer op gelijke hoogte. Vlak voor rust brengt Darren Maatsen Quick Boys op 1-2. Na de thee wordt er nog één keer gescoord. Cody Claver schiet The Reds weer langszij in de 50e minuut. Hierna gaan beide ploegen vol voor de winst, maar het blijft ondanks veel gevaar voor beide doelen gelijk.  AFC eindigt aan het eind van het seizoen op een zesde plaats, Quick Boys wordt twaalfde.

Dit seizoen zijn The Reds en de blauw witten goed onderweg. Na veertien wedstrijden is AFC koploper, Quick Boys staat op twee punten vierde. Het is erg spannend in de top van de Tweede Divisie. Zes ploegen zitten in de kopgroep, ook nummer zes Rijnsburgse Boys heeft met vier punten achterstand en een uitstekend doelsaldo goede papieren om er in mei met de buit vandoor te gaan. Maar Quick Boys is met zijn gevaarlijke aanval beslist ook een titelfavoriet. De technische commissie zat afgelopen zomer niet stil en heeft zich met Youssef El Kachati (KVC Westerloo), Danny van den Meiracker (IJsselmeervogels) en Revelino Junte (Spakenburg) verzekert van veel doelpunten. El Kachati is op dit moment met dertien goals met voorsprong de beste schutter van de Tweede Divisie. Quick Boys is met 36 goals de meest productieve vereniging. Anderzijds moest keeper Paul van der Helm de bal twintig keer uit het net halen en dat is naar verhouding best veel. Zoomen we nog even in op de resultaten van Quick Boys dan valt op dat de ploeg van trainer Edwin Grünholz thuis flink kan uithalen (7-2 tegen Excelsior Maassluis en 4-0 tegen Rijnsburgse Boys), maar ook onverwacht onderuit kan gaan, zoals in de wedstrijd tegen Scheveningen (2-3). Ook werd op sportpark Nieuw Zuid met 1-3 verloren van Katwijk, maar dat kan zo maar geburen in een derby. Quick Boys won afgelopen zaterdag moeizaam met 1-2 van OFC in Oostzaan. De beslissende goal werd in de 96e (!) minuut gemaakt door verdediger Ivailo Staal.

Dan AFC dat onder leiding van de nieuwe trainer Benno Nihom de laatste tijd uitstekend draait. De laatste vijf wedstrijden werden gewonnen en dat doet geen andere vereniging The Reds na. Achtereenvolgens gingen FC Lisse (3-2), Spakenburg (0-2), Jong Volendam (5-1), Noordwijk (1-3) en Scheveningen (4-1) onderuit tegen AFC. Opvallend is verder dat The Reds  alle zeven thuiswedstrijden wisten te winnen. Buiten Amsterdam ging het stroever, maar de winst in de lastige uitwedstrijden tegen Spakenburg en Noordwijk bieden ook in dit opzicht perspectief. Kijkend naar de doelcijfers van AFC valt vooral op dat keeper Gijs van Zetten heel weinig gepasseerd is in de afgelopen veertien wedstrijden. Gijs keept ijzersterk en kan rekenen op een zeer solide defensie voor hem. Jammer genoeg kan AFC in de aanval nog steeds niet beschikken over Darren Maatsen die afgelopen zomer de overstap maakte van Quick Boys naar AFC. Hopelijk kan hij binnenkort de ziekenboeg verlaten en een bijdrage leveren aan het succes van zijn ploeg.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag op Sportpark Nieuw Zuid? Weer een gelijk spel? Het zou zo maar kunnen. Kijkend naar de ranglijst en de onderlinge resultaten is er weinig verschil tussen beide clubs. Hoewel Quick Boys nog niet zo lang in de Tweede Divisie speelt is er dit seizoen ervaring en slagkracht genoeg om het AFC heel lastig te maken. Anderzijds moeten de goede resultaten van de laatste tijd onze jongens veel vertrouwen geven. AFC speelt zoals het een koploper betaamt. Er wordt verzorgd gespeeld, goed verdedigend en inmiddels ook flink gescoord. Hopelijk krijgt het publiek dit imponerende voetbal ook voorgeschoteld in de Katwijkse duinen. Mocht dat zo zijn dan is een mooi resultaat voor ons aller eerste goed mogelijk. Succes!

MvdW