Voorbeschouwing Quick Boys - AFC + wegafsluiting

AFC GAAT VOOR EEN HISTORISCHE ZEGE IN DE KATWIJKSE DUINEN

Zaterdag aanstaande gaan we op bezoek bij Katwijkse Voelbal Vereninging Quick Boys, voor de tweede keer in competitieverband uit de lange geschiedenis van de Blauw Witten en The Reds. De 101-jaar oude club uit Katwijk beschikt over een uniek complex in de duinen, volgens velen het mooiste van ons land. Een bijzonder grote club ook (2600 leden), met veel successen in het verleden, die na een mindere periode sinds het seizoen 2019-2020 weer op het hoogste amateurniveau acteert. Dirk Kuijt is ongetwijfeld de bekendste speler van de Katwijkse Voetbal Vereniging. Hij speelde daar dertien jaar in de jeugd en zes wedstrijden in het eerste. Daarna begon bij FC Utrecht de victorie en beleefde Kuijt een fantastische carrière in het betaalde voetbal. De hechte band van deze international met Quick Boys wordt onderstreept door de Dirk Kuijt-tribune die in 2017 in gebruik werd genomen. Bijzonder is verder dat Milan Hoek, de captain van AFC, vier seizoenen bij Quick Boys speelde voordat hij in 2017 met veel succes de overstap maakte naar The Reds.

Quick Boys en AFC zijn het seizoen 2021-2022 niet erg overtuigend begonnen. Na drie wedstrijden staat het team van Quick Boys-trainer Edwin Grünholz op een twaalfde plaats met drie punten, de ploeg van Uli Landvreugd behaalde vier punten en staat daarmee tiende. Opvallend is dat Quick Boys nauwelijks scoort, maar ook weinig doelpunten tegen krijgt. Van Kozakken Boys werd thuis met 1-0 verloren, van IJsselmeervogels in Spakenburg werd knap met 1-0 gewonnen en afgelopen zaterdag volgde in Katwijk een 1-0 nederlaag tegen De Treffers. Het enige doelpunt van de Blauw Witten werd gemaakt door de 19-jarige middenvelder Levi van Duijn, afkomstig uit de eigen jeugd. De gevaarlijke spitsen van Quick Boys, Tommy Bekooij, Sylvano Comvalius en Kevin van Kippersluis, staan dus nog droog en dat is opvallend. De aanval werd onlangs nog versterkt met oud-prof Darren Maatsen, die o.a. bij NAC Breda en RKC Waalwijk speelde. Darren treft zaterdag zijn broer Dalian die bij AFC in de achterste linie heel goed werk levert. AFC startte de competitie thuis met een dikke 4-1 nederlaag tegen die andere grote, oranje gekleurde club uit Katwijk, die aan enkele kansen genoeg had om in Amsterdam een mooie overwinning te behalen. Daarna volgde een 1-1 gelijkspel in Groesbeek tegen De Treffers en een 2-0 zege thuis tegen Scheveningen, dat vooral in de tweede heft flink van zich afbeet. En hoewel de topvorm er bij AFC nog niet is bleek wel sprake van een stijgende lijn. En dat biedt perspectief.

Quick Boys heeft een rijk gevulde prijzenkast. Twintig keer afdelingskampioen, elf keer landskampioen bij de zaterdagamateurs en twee keer algeheel amateurkampioen, de laatste keer in het seizoen 2003-2004. Nu wordt na een mindere periode weer op het hoogste amateurniveau gespeeld en kunnen we nieuwe successen verwachten. Maar om kampioen te worden in de Tweede Divisie is geen sinecure. De concurrentie is moordend. In het na 24 wedstrijden door de Covid-situatie gestopte seizoen 2019-2020 eindigde Quick Boys op een veertiende plaats. Afgelopen seizoen stond Quick Boys vierde toen de competitie na al zes wedstrijden werd stopgezet. Laten we hopen dat dát niet meer gebeurt en dat we aan het eind van dit seizoen een nieuwe kampioen mogen begroeten. De laatste kampioen was AFC in seizoen 2018-2019. De afgelopen twee seizoenen stond AFC resp. derde en eerste toen de competitie werd afgebroken. Helaas kon van een titelprolongatie geen sprake zijn, wel is AFC nog steeds de regerend kampioen.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag op Sportpark Nieuw Zuid? Wie het weet mag het zeggen. De eerste officiële wedstrijd ooit tegen Quick Boys vond op 23 november 2019 in Katwijk plaats en toen ging het redelijk gelijk op. De Blauw Witten namen in de eeste helft de leiding door goalgetter Tommy Bekooy, die een vrije trap onhoudbaar achter keeper Patrick Zonneveld schoot. In de tweede helft knokte AFC voor de gelijkmaker. Die kwam er ook omdat Milan Hoek, even terug bij z’n oude club, een penalty benutte. Meer doelpunten vielen er niet. De tweede in Amsterdam geplande wedstrijd ging niet door. Afgelopen seizoen was het omgekeerd. Toen werd alleen op het vernieuwde sportpark Goed Genoeg tegen Quick Boys gevoetbald. De wedstrijd in Katwijk werd gecanceld. Op 12 september 2020 won AFC met maar liefst 5-1 van Quick Boys. Grote man aan Amsterdamse kant was Raily Ignacio, die maar liefst vier keer scoorde. Twee keer voor rust, twee keer na de thee. Milan Hoek scoorde uit een penalty de 2-0 voor rust, waarna Olaf van der Sande (speelt dit seizoen bij VV Capelle), uit een steekpass van Rickey van Haaren 2-1 liet aantekenen. Het werd nog even spannend aan de Zuidas, maar op Raily stond die dag geen maat.

Voor The Reds is het te hopen dat Raily wéer in grote vorm verkeert. Een zege op het fraaie Sportpark Nieuw Zuid is hard nodig om na vier ronden in het linker rijtje te komen. De uitslagen op de andere velden zijn daarbij ook van belang. Wat te denken van Rijnsburgse Boys – Katwijk en Kozakken Boys -Spakenburg dit weekend. Ieder punt telt in de Tweede Divisie. Dat beseffend komen onze jongens aanstaande zaterdag optimaal gemotiveerd in Katwijk aan de start. Succes!

MvdW

Wegafsluiting
De N206 tussen de A44 en Katwijk is van 10 september tot en met maandag 13 september afgesloten.
Ook is de afrit van de A44 vanuit Amsterdam en de toerit richting Den Haag dicht.
Verkeer wordt omgeleid.
Houd rekening met extra reistijd op de routes van en naar Katwijk/Valkenburg.
De omleidingsroutes zijn met borden aangegeven.