Voorbeschouwing OJC Rosmalen - AFC

AFC wil dit seizoen ook in Rosmalen winnen

Zondag aanstaande gaat de 91.3 km lange reis naar het 1200 (!) jaar oude Rosmalen. Inmiddels is deze Brabantse plaats opgeslokt door ’s-Hertogenbosch, dat 350 jaar later het levenslicht zag. We kennen Rosmalen van het jaarlijkse tennistoernooi, van Autotron, waarvan de collectie oude auto’s inmiddels is verhuisd naar het Louwman Museum in Den Haag en van Ontspanning Door Inspanning Juliana Combinatie Rosmalen, waar we sinds vorig seizoen in de Topklasse tegen voetballen. OJC Rosmalen is een grote vereniging met bijna 2400(!) leden, die spelen op het uitgestrekte en fraaie sportpark De Groote Wielen. Vorig seizoen verloren we hier op 14 december 2014 kansloos met 3-0, een nederlaag die leidde tot het voortijdige vertrek van trainer Willem Leushuis, die het seizoen er voor nog met AFC zondagkampioen van Nederland werd. Het kan, zoals we allen weten, verkeren in de voetbalwereld.

In het seizoen 2014-15 eindigden OJC Rosmalen en AFC uiteindelijk op een negende plaats in een voor beide verenigingen grillig verlopen seizoen. De trots van Rosmalen startte als debutant overweldiging in de Topklasse, stond nog een tijdje bovenaan, maar zakte later in het seizoen wat terug. The Reds maakten een heel moeizaam seizoen door en wisten onder leiding van interim-coach Stanley Menzo met een fraaie eindsprint het vege lijf te redden. Dit seizoen ziet de situatie er weer heel anders uit. OJC Rosmalen maakt tot nu toe een lastig seizoen door. Slechts drie keer werd gewonnen, negen maal werd verloren en vier keer werd het gelijk. Vooral het scoren levert veel problemen op, getuige de twaalf doelpunten die in zestien wedstrijden werden gemaakt. Het vertrek van topscorer Wesley Meeuwsen naar De Treffers, waar hij dit seizoen al elf keer scoorde, is hier ongetwijfeld mede debet aan. Door dit alles staat OJC Rosmalen begin 2016 met dertien punten op een met HBS gedeelde veertiende plaats, twee punten voor hekkensluiter SWZ Sneek, en 11 punten achter Kon. HFC, dat zevende staat met nog een inhaalwedstrijd te gaan tegen WKE. De landelijke tweede divisie lijkt dus erg ver weg, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Na zestien wedstrijden staat AFC met 27 punten op een met UNA gedeelde vierde plaats. Onder regie van trainer Bart Logchies kende ons eerste een redelijk goede seizoenshelft. Redelijk, omdat het in de uitwedstrijden lang niet altijd wilde vlotten. Slechts twee keer werd gewonnen. Tegenover de klinkende 4-1 winst in Emmen tegen koploper WKE stonden vijf uitnederlagen tegen lager geklasseerde verenigingen. Op ons eigen sportpark waren de resultaten erg goed. Zes keer werd gewonnen, twee keer werd het gelijk. Jammer was het dat de laatste thuiswedstrijd in 2015 tegen HSC’21 met een 1-1 gelijkspel eindigde. AFC speelde vooral in de eerste helft uitstekend, maar slaagde er niet in de vele kansen te verzilveren. Anders dan bij OJC Rosmalen is promotie naar de Landelijke Tweede Divisie dus nog heel goed mogelijk, hoewel de concurrentie groot is. Zo bevinden evidente promotiekandidaten als VVSB en FC Lienden zich maar op drie punten afstand onder de streep. De tijd zal leren wie de zeven ‘gelukkige’ promovendi zijn. Wil AFC hierbij behoren dan is het zaak wat vaker  in uitwedstrijden een goed resultaat te behalen. Te beginnen aanstaande zondag in Rosmalen.

Een makkelijke wedstrijd zal het op sportpark De Groote Wielen vast niet worden. Ook dit seizoen toonde OJC Rosmalen zich thuis vaak een taaie tegenstander. VVSB  en Kon. HFC verloren hier beiden met 1-0. Trainer Dennis Dekkers, bezig aan zijn tiende (!) en laatste jaar in Rosmalen (hij wordt volgend seizoen opgevolgd door de ook in Amsterdam bekende trainer David Vecht), zal er alles aan doen om zijn team voor 100% op te laden, na een periode voor de winterstop die zwaar tegen viel. Achtereenvolgens werd verloren van De Treffers (0-3), in Echt van EVV (3-1), UNA (0-3) en tot slot in Noordwijkerhout van VVSB (3-0). Zware tegenstanders weliswaar, maar toch een teleurstellende reeks die men ongetwijfeld wil doorbreken tegen AFC. Onze jongens sloten 2015 wisselend af met een overtuigende zege in Amsterdam op VVSB (3-1), teleurstellend verlies in Utrecht tegen Hercules (2-0), winst in Sneek op SWZ (2-3) en tot slot het al gememoreerde gelijkspel tegen HSC’21 (1-1). Wat zou het mooi zijn als we het nieuwe jaar kunnen beginnen met een zege in Brabant, tegen een tegenstander waar we vorig seizoen nog kansloos van verloren.

Wat gaat het worden in Rosmalen? Wie het weet mag het zeggen. Hierboven zijn de kansen al een beetje in beeld gebracht. Vorig seizoen verloor AFC twee keer van OJC Rosmalen, misschien lukt het ons dit seizoen om nu twee maal te winnen. De eerste wedstrijd op zaterdagavond 19 september (dit i.v.m. met de midweekse bekerwedstrijd tegen FC Emmen) werd op sportpark Goed Genoeg met 3-1 gewonnen door een gouden kwartiertje waarin Edip Biberoglu, Daan Sutorius en Koen Bosma voor AFC scoorden en  Tim Strijbosch hierna de eer voor de gasten redde. Hopelijk hebben we in Rosmalen, na de geslaagde trainingsstage van afgelopen week in Gran Canaria , weer zo’n gouden kwartiertje en kunnen drie punten worden opgeteld bij het totaal. Wel zo plezierig voor het jaardiner dat na de wedstrijd in het American Hotel plaats vindt. Dit wel met de kanttekening dat wij hoe dan ook de 121e verjaardag van onze prachtige club met grote geestdrift zullen gaan vieren ‘als plichtsgetrouwe mannen. Want wat ook ooit gebeuren zou. Wij blijven fier ons ROOD-ZWART dragen.’   

MvdW