Voorbeschouwing Noordwijk - AFC

KOPLOPER AFC WIL NU EINDELIJK EENS WINNEN IN NOORDWIJK

Aanstaande zaterdag gaan we op bezoek bij de Voetbalvereniging Noordwijk. Op sportpark Duinwetering wacht ons een lastige wedstrijd. De Algeheel amateurkampioen van 1973 en 1980 is dit seizoen goed op dreef getuige de zesde plaats op de ranglijst op dit moment, maar drie punten achter de trotse koploper AFC. VV Noordwijk is al zes wedstrijden op rij ongeslagen. Achtereenvolgens werd thuis met 3-2 gewonnen van Jong FC Volendam, thuis met 1-1 gelijk gespeeld tegen Excelsior Maassluis, uit met 2-3 gewonnen van Kozakken Boys, thuis met 1-1 gelijk gespeeld tegen Scheveningen, thuis met 2-1 gewonnen van Quick Boys en afgelopen zaterdag in Oostzaan met 1-2 gewonnen van OFC. Geen grote uitslagen dus, geen uitschieters, de enige uitslag met meer dan één doelpunt verschil was thuis tegen Jong Sparta: 3-0. Door de jaren heen is het vooral op Duinwetering lastig winnen van Noordwijk. Opvallend genoeg komt die eer dit seizoen alleen FC Lisse toe. Op 6 september jl. ging de ploeg van trainer Kees Zethof in Noordwijk met 1-2 onderuit.

AFC doet het dit seizoen nóg iets beter dan Noordwijk. Afgelopen zondag werd door een 5-1 zege op Jong Volendam de koppositie overgenomen van De Treffers, dat een dag eerder in Groesbeek gelijk speelde tegen Spakenburg. Omdat Katwijk in Maassluis verloor van Excelsior M. en Quick Boys verrassenderwijs thuis de punten moest laten aan Scheveningen sprongen The Reds door de winst op de beloften van FC Volendam over de concurrentie heen naar de top van de Tweede Divisie. Deze prestatie leverde óók nog de periodetitel op. Het kon afgelopen zondag dus niet op voor de dit seizoen debuterende trainer Benno Nihom en zijn selectie. Door de ruime overwinning op de getalenteerde wijdbroeken heeft AFC na 12 wedstrijden niet alleen de meeste punten, maar ook, gedeeld met Katwijk het beste doelsaldo. Staat AFC met 21 goals gemaakt nog op een zevende plaats, met negen doelpunten tegen, dan steken The Reds met kop en schouder boven de concurrentie uit. Keeper Gijs van Zetten, die al sinds het begin van dit seizoen de geblesseerde Patrick Zonneveld vervangt, klaart een excellente klus.

Als we wat in zoomen op de selectie van Noordwijk dan valt één ding in het bijzonder op: de continuïteit staat voorop. Trainer Kees Zethof en zijn assistent Marcel Akerboom zijn al aan hun vijfde seizoen bezig bij de rood-witten en ook veel spelers zijn al langer actief op sportpark Duinwetering. Zo speelt de 28-jarige captain Emiel Wendt al tien jaar in het eerste van Noordwijk. De boomlange centrumspits is ook dit seizoen de topscorer met zeven goals. Een andere gevaarlijke spits, Nick van Staveren, speelt al sinds 2017 bij de rood-witten. Noordwijk kent dit seizoen maar een klein aantal nieuwe spelers. Middenvelder Mike Vreekamp maakte  de overstap van TEC, de aanvallers Sabir Achefay en Jesper de Vré van resp. Batavia’90 en Quick Boys. De Vré scoorde al vier keer voor zijn nieuwe club, Achefay nog niet.

In het seizoen 2018-2019 werd Noordwijk overtuigend kampioen van de Zaterdag Derde Divisie en promoveerde  naar de Tweede Divisie, samen met Quick Boys, ASWH en TEC. De ploeg van Kees Zethof debuteerde op het hoogste amateurniveau met een tiende plaats, The Reds eindigden na 24 wedstrijden op een derde plek. Op negen november 2019 speelden Noordwijk en AFC voor het eerst in competitieverband tegen elkaar. Op sportpark Duinwetering was het een spannend duel met wisselde kansen. Raily Ignacio opende met een beetje hulp van Emiel Wendt uit een vrije trap de score, waarna Nick van Staveren voor rust met een kogel in de bovenhoek de stand gelijk trok. Na rust bracht Wendt de thuisploeg met wat medewerking van de AFC-defensie op een voorsprong waarna Fouad Belarbi, nu actief bij Sportlust ’46, op fraaie wijze de 2-2 eindstand bepaalde. Door de corona-situatie ging de wedstrijd in Amsterdam  niet door.

Dat was ook het geval in het seizoen 2020-2021. Er werden toen maar zes wedstrijden gespeeld, waaronder die tussen Noordwijk en AFC op 5 september 2020. Dit duel kende bijna hetzelfde scoreverloop als een jaar eerder. Weer was het 1-1 bij rust door goals van Segün Owobowale, toen nog van Noordwijk, en Raily Ignacio. Na rust werd het uiteindelijk 2-2 door doelpunten van Mark de Kruijs en een ongelukkige eigen goal van keeper van Mike van Vliet, na een luchtduel met Raily en Kenny Teijsse. AFC speelde toen al met tien man door het uitvallen van Tim Linthorst. Dit jaar werd het op 14 mei voor de derde keer gelijk op Duinwetering. De invallers Mike de Kruijs en Oussama Siali zorgden laat in de wedstrijd voor een 1-1 eindstand. Eerder dit jaar won AFC op sportpark Goed Genoeg met ruime cijfers van Noordwijk. Op 26 februari stond het al 4-0 bij rust door goals van Joël Tillema, Sugün Owobowale, Splinter de Mooij en Raily Ignacio. Vlak voor tijd redde Dylan Rietveld de Noordwijkse eer.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden in de duinen van Noordwijk? De kans op een gelijkspel is behoorlijk groot. Drie keer werd het in de mooie badplaats gelijk tussen de rood-witten en The Reds. Bovendien zijn beide teams goed in vorm en is het verschil op de ranglijst met nog 22 wedstrijden te gaan verwaarloosbaar. De doelcijfers lopen wel een beetje uit elkaar: Noordwijk 18-13 en AFC 21-9. Voor AFC is het in ieder geval zaak om de veel scorende Emiel Wendt goed in de gaten te houden. Afgelopen zaterdag won Noordwijk in Oostzaan met 1-2 van OFC door een kopbal en een intikkertje van deze lange spits. Het wordt spannend aanstaande zaterdag, dat is wel zeker. Ons aller eerste kan flink aan de bak, maar is als koploper natuurlijk ook de moeilijk te kloppen ploeg. Noblesse oblige. Succes!

MvdW