Voorbeschouwing Magreb'90 - AFC

AFC GAAT TEGEN MAGREB’90 VOOR TWEEDE UITZEGE   

Zondag aanstaande gaat de gelukkig niet al te lange reis naar Utrecht waar Magreb’90 op Sportpark Papendorp zijn domicilie heeft. Magreb’90, genoemd naar het Noordwestelijke deel van Afrika (met Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië) ontmoeten wij voor de eerste keer. Dat heeft veel te maken met het gegeven dat Magreb’90 in de eerste 17 jaar van zijn bestaan op het allerlaagste niveau bivakkeerde. Vanaf seizoen 2008-2009 startte vanaf de vijfde klasse een ongekende opmars met zes kampioenschappen in zeven seizoenen. Afgelopen seizoen werd het kampioenschap in de Hoofdklasse A behaald vóór sterke concurrenten als De Dijk, Vlissingen, OFC, Westlandia  en Chabab. Deze indrukwekkende prestatie  werd beloond met promotie naar de Topklasse.  

Het zal duidelijk zijn dat de opmars van Magreb’90 gepaard is gegaan met de regelmatige input van veel spelerskwaliteit. De meest in het oog springende speler is ongetwijfeld Nourdin Boukhari, die eerder uitkwam voor Sparta, Ajax, NAC, FC Nantes, AZ, Kasimpasa (Turk.) en Wisla Kraków (Pol). Verder timmeren linksbuiten Moussa Kalisse (oud speler van Sparta, Dordrecht en Excelsior) en rechtsbuiten Jawad Abellahsan (afkomstig van Spartaan’20) sinds vorig seizoen met heel wat doelpunten flink aan de weg.  Voor het eerste Topklassejaar heeft Magreb’90 zich verder met een groot aantal spelers versterkt. Opvallend is o.a. de komst van de bekende spits Charles Dissels van Almere City, die ook lange tijd in de Jupiler League speelde voor FC Volendam. Verder kwam de aanvallende middenvelder Ismail Ouaddouh over van GVVV, Emilio Samsey van Sparta Rotterdam, de ons wel bekende middenvelder Hassan Aanzi van Hollandia en streek spits Christiaan Gandu in Utrecht neer na een avontuur in de Poolse Liga. Ook werden twee keepers aan de selectie toegevoegd. Stan Bijl en Michel Belhadj kwamen resp. over van Jong NEC en Montfoort.

Bij elkaar dus een ijzersterke spelersgroep, die het in de eerste negen Topklasse-wedstrijden toch niet altijd voor de wind ging. De ouverture was overigens wél een groot succes. In de Betuwe werd met 2-0 gewonnen van algeheel kampioen FC Lienden. Een week later was UNA op het natuurgras van Sportpark Papendorp met maar liefst 5-0 echter te sterk.  Een nederlaag van deze omvang zal hard zijn aangekomen. Wéér een week later was stadgenoot Hercules op Sportpark Voordorp met   2-1 net iets beter dan Magreb’90..Na een conflict met het bestuur stapte vervolgens trainer Frans Schuitmaker op, die lopende het vorige seizoen was aangetreden toen Magreb’90 in de Hoofdklasse nog op een zesde plaats stond. Inmiddels is Schuitemaker als trainer-coach opgevolgd door Alami Ahannach, die wij kennen van onze duels met Chabab. Tevens werd de oud-trainer van o.a. Cambuur, Volendam, Sparta en IJsselmeervogels Gert Kruys aangesteld als technisch adviseur. Onder leiding van dit nieuwe technische duo speelde Magreb’90 onlangs met 1-1 uit gelijk tegen OJC Rosmalen. Charles Dissels scoorde al na twee minuten voor de Utrechtenaren, OJC Rosmalen kwam pas in de ‘dying seconds’ op gelijke hoogte. Afgelopen zondag wist Magreb’90 het bekerduel van Hoofdklasser de Meern met 0-4 te winnen. De scores waren toen van Ouaddouh, Berkens, Dissels en Kalisse.

AFC bekerde ook en bereikte na een 4-2 zege op Tweede Klasser Legmeervogels de tweede ronde. Een nuttige wedstrijd waarin ook spelers die niet iedere week in de basis staan volop de gelegenheid kregen om ritme op te doen. In de laatste competitiewedstrijd tegen het altijd lastige EVV werd het op Sportpark Goed Genoeg 0-0 waarmee een einde kwam aan de reeks overwinningen thuis. Jammer, maar onze jongens zijn in Amsterdam nog steeds ongeslagen. Dat ligt wel anders als we naar de resultaten uit kijken. Van Kon. HFC en HBS werd verloren, tegen HSC21 ‘werd het gelijk. Alleen tegen koploper WKE werd in Emmen een eclatante 1-4 overwinning behaald. Vier punten uit vier wedstrijden, zo kom je er ook, mits je de thuiswedstrijden bijna allemaal wint. En dat is dus niet zo eenvoudig, zoals bleek tegen een door wol geverfde counterploeg als EVV. Zondag over een week kunnen we ook aan de bak als UNA op bezoek komt. Maar eerst dus de uitwedstrijd tegen Magreb’90. Wat zijn onze kansen?

Zo op het eerste gezicht goed. Het verschil tussen AFC en Magreb’90 bedraagt acht punten en maar liefst twaalf plaatsen op de ranglijst. Dat schept natuurlijk vertrouwen op een goede afloop.  Bovendien valt het op dat de resultaten van de Utrechtenaren thuis veel minder zijn dan uit. Op Sportpark Papendorp werd nog niet gewonnen door Boukhari cs., eenmaal werd het gelijk tegen, u raadt het al, EVV (1-1). Opvallend was het 4-5 verlies tegen Sneek Wit Zwart. Uit doet Magreb’90 het overigens een stuk beter en wist het bijvoorbeeld, naast de al genoemde zege op FC Lienden, te winnen van JVC Cuijk en in Noordwijkerhout gelijk te spelen tegen VVSB. Mede gelet op deze prestaties blijft het  dus koffiedik kijken in een competitie waar de eerste( AFC tot voor kort) simpelweg volkomen verdiend kan verliezen van de nummer laatst (HBS). Alles afwegend houdt uw scribent het zondag op een even spannende als aantrekkelijke wedstrijd tussen twee technische ploegen, die de aanval zeker niet zullen schuwen. Hopelijk kan ons eerste rekenen op veel supporters en dus net dat beetje steun om de balans in ons voordeel te laten doorslaan. Zo ver is Utrecht niet. Op naar de tweede uitzege van dit seizoen. Heel veel succes!  

MvdW