Voorbeschouwing Kon. HFC - AFC

Zondag aanstaande alweer een wedstrijd tussen twee oeroude Nederlandse amateurvoetbalclubs, Koninklijke HFC van 1879 en AFC van 1895.

De competitie van de zondag Topklasse is met de toetreding van  traditionele verengingen als Hercules, EDO en Kon. HFC zeker een verrijking op zowel sportief gebied als uitstraling.

 

Hoe is het in het verleden tussen deze twee traditionele verenigingen vergaan? Heel in het kort een overzicht.
De allereerste competitiewedstrijd vond plaats in het seizoen 1904/1905. Niet tegen HFC 1 maar tegen HFC 2, dat gelijk kampioen werd. Beide wedstrijden verloor AFC. Ook het seizoen daarop moest gespeeld worden tegen HFC 2.
De eerste wedstrijd tegen HFC 1 was in 1919/1920 in de 1e Klasse West. HFC degradeerde toen. Het vervolg van HFC en AFC kwam in de 2e Klasse B vanaf seizoen 1936/1937 t/m de noodcompetitie van 1939/1940.

Vele jaren verstreken en pas vanaf 1956/1957 kwamen HFC en AFC elkaar weer tegen in de 2e Klasse B. In 1959 werd HFC kampioen en promoveerde naar de 1e Klasse, AFC achterlatend in de 2e Klasse.
AFC werd kampioen in 1960/1961 en keerde na 40 jaar weer terug op het hoogste amateurniveau, de 1e Klasse, en werd het contact met HFC hersteld. Dit duurde slechts kort tot seizoen 1963/1964 toen HFC degradeerde naar de 2e Klasse.
 

50 Jaar later
Maar nu zijn het inmiddels Koninklijke HFC en AFC weer verenigd in dezelfde klasse, de Topklasse.

KHFC wordt voor AFC alweer de tiende wedstrijd in het nog prille seizoen en ook deze belooft wederom een zware te worden.

Na de promotie vorig seizoen heeft KHFC al weer 13 punten en staat op een keurige achtste plaats….. drie punten meer dan AFC.

De thuisbalans van KHFC is indrukwekkend. Er werd reeds anderhalf seizoen thuis niet meer verloren!

De selectie heeft dit seizoen slechts één mutatie ondergaan met het aantrekken van aanvaller Yakoubi. Dus het is een ingespeeld team met veel automatismen en fysieke kracht.

De aanval heeft achttien keer gescoord tegen AFC tien keer. De topscoorder is de snelle fysiek sterke Martijn Tjon A Njoek. Ook Haarmans en de boomlange Opoku weten het net regelmatig te vinden. Deze laatste vooral tijdens de spelhervattingen.

Verdediger Verkaik is geschorst. Bij AFC is Enrico Patrick geschorst na zijn vierde gele kaart van afgelopen zondag.

 

AFC mist nog steeds een aantal spelers door ongelukkige blessures. Pepijn Kluin, Rogier Wissink, Tim Wulffraat, Laurens Samsom, Youssef Abdellaoui, Daan Sutorius en Geoffrey Galata zijn niet van de partij.  Pepijn Veerman en Michell Theuns zijn op de weg terug. 

De medische staf en hersteltrainers maken overuren maar zijn succesvol bezig om iedereen weer zo snel mogelijk fit te krijgen.

 

De wedstrijd begint om 14:00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Cor van Elswijk.

Zie mededeling van Kon. HFC: de Koninklijke Aftrap klik hier