Voorbeschouwing Kon. HFC - AFC

VERLIEZEN AAN DE SPANJAARDSLAAN IS GEEN OPTIE VOOR AFC 

Zaterdag gaat de reis naar de Spanjaardslaan waar we de Koninklijke Haarlemsche Football Club voor de zesde keer in de Zondag Topklasse en de Tweede Divisie voor uitwedstrijd ontmoeten. Hoewel de voor- en de nazit altijd een groot genoegen zijn, kan het sportieve deel ons daar veel minder bekoren. AFC speelde in de Topklasse eenmaal gelijk in Haarlem, in de Tweede Divisie werden alle duels tegen Kon. HFC verloren. Zo leuk is dat niet! We herinneren ons allemaal nog de wedstrijd op 6 maart van dit jaar met vooraf een toespraak van HFC-voorzitter Dirk Jan Rutgers, waarin hij zich verheugd toonde dat na een lange Corona-tijd alle supporters de wedstrijd weer konden bijwonen. De preses sprak toen ook met verdriet over de situatie in de Oekraïne als gevolg van de weerzinwekkende invasie van Rusland op 24 februari en de gevolgen daarvan voor de bevolking daar en de rest van Europa. We zijn nu een half jaar verder en er is veel leed te betreuren als gevolg van deze oorlog en het eind is helaas nog niet in zicht. Wat betreft de wedstrijd was er op 6 maart weinig krachtsverschil te bespeuren tussen de teams. Een doelpunt van captain Wessel Boer was in de eerste helft voldoende om de drie punten weer in Haarlem te houden. Onze jongens sprongen slordig om met de kansen en troffen in Mitchel Michaelis een keeper die die dag niet te passeren was.

Maar deze overwinning van de wit-blauwen stond beslist niet op zichzelf. Kon. HFC was vorig seizoen bijna ‘unstoppable’, zeker in de tweede seizoenshelft. De ongenaakbaar geachte kampioenskandidaat Katwijk kwam zelfs op het eind in het vizier en in die competitiefase  moest Kon. HFC  weer tegen AFC aantreden, maar nu op sportpark Goed Genoeg. Het werd op 16 april 2022 een gedenkwaardige wedstrijd die lange tijd werd gedomineerd door de ploeg van Gertjan Tamerus die in de 85e minuut nog voor stond met 0-3. Dit tot groot genoegen van de meegereisde supporters, die terecht hun trots uitdroegen over de verrichtingen van hun jongens. Maar in de slotminuten werden de bordjes verhangen en scoorden The Reds uit het niets drie goals. Verbijstering en vreugde waren op het veld en op de tribunes te bespeuren en er viel na afloop met elkaar nog veel te bespreken over deze wedstrijd. Uiteindelijk eindigde Kon. HFC vorig seizoen op de derde plaats. Een knappe prestatie, kampioen Katwijk werd zelfs twee keer verslagen. AFC eindigde na een wisselvallig seizoen toch nog op een zesde plaats. Tussen al die al sterke zaterdagploegen natuurlijk helemaal zo slecht nog niet.

De prestaties van Kon. HFC bleven niet onopgemerkt. Aan verschillende spelers werd getrokken en met succes. Zo maakten o.a. captain Wessel Boer de overstap naar IJsselmeervogels en Vincent Volkert naar Spakenburg, ongetwijfeld een aderlating voor de Haarlemse defensie. Spits   Jordi Hilterman vertrok naar Rijnsburgse Boys, de getalenteerde aanvaller Mehmet Yüksel naar Jong Sparta en Franklin Lewis naar FC Lisse. Rechtsbuiten Mike van den Ban keerde na Quick Boys terug op het oude nest. De HFC-selectie werd  verder aangevuld met jonge spelers. O.a. de verdedigers John Hilton (21) van FC Volendam,  Quinten Dekkers (21) van Jong Volendam, Guus Offerhaus (21) van FC Emmen O 21 en Thijs Reuven (19) van Heerenveen O 21. Trainer Gert Jan Tamerus, sinds 1 juli 2018 bij HFC in dienst, bleef op zijn post. Ook bij AFC vertrokken enkele spelers waaronder Melvin Grootfaam (naar AMVJ), Derre Kwee (JOS/Watergraafsmeer), Koen Wesdorp (Spakenburg) en Thomas Verhaar (VOC). De selectie werd aangevuld met de aanvallers Melvin Platje (33), laatste club Bali United en Darren Maatsen (31) van Quick Boys. En de middenvelders Noa Benninga (23) van Swift Amsterdam en Kevin Visser (34) van FC Volendam. Verder stroomden drie talenten door uit de O 21 naar de A-selectie: verdediger Gladwin Curiel (20 ) en de aanvallers Soufiane Hetli (21) en Daniël Zoutberg (21). Belangrijk ook was het vertrek van trainer Ulrich Landvreugd naar BVO Telstar na vier succesvolle jaren. Zijn opvolger is Benno Nihom die vorig seizoen het zaterdagteam van AFC onder zijn hoede had.

Hoe zijn de vernieuwde selecties van Kon. HFC en AFC gestart in seizoen 2022-2023? Na vijf competitieronden staan de wit-blauwen op de elfde plaats met zes punten. Geen bliksemstart dus. De openingswedstrijd tegen Spakenburg werd thuis met 2-1 gewonnen, maar daarna volgden drie nederlagen tegen Jong Volendam, Noordwijk en OFC. Afgelopen zaterdag werd de op papier lastige uitwedstrijd tegen Scheveningen met 4-0 gewonnen en dat zal een grote opluchting geweest zijn voor Tamerus en zijn spelers. De aanvallende middenvelders Jacob Noordmans en Roy Castien namen ieder twee doelpunten voor hun rekening. The Reds staan na vijf wedstrijden vierde, vijf punten achter de verrassende koploper De Treffers, waarvan AFC in de openingswedstrijd nipt met 2-1 verloor in Groesbeek. Daarna werd thuis gewonnen van IJsselmeervogels, in Tiel gelijkgespeeld tegen TEC en vervolgens twee keer op sportpark Goed Genoeg gewonnen van Katwijk en Rijnsburgse Boys. Een goede start dus, ook omdat Katwijk nog nooit verloren had aan de Zuidas.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden aan de Spanjaardslaan? Op basis van de in het verleden behaalde resultaten is AFC volkomen kansloos. Nog nooit werd op het natuurgras in Haarlem gewonnen van The Good Old. Het enige puntje werd behaald in de Zondag Topklasse, als weer zo lang geleden. Bovendien zullen onze Haarlemse vrienden moed putten uit de stralende uitzege op Scheveningen. Kon. HFC speelt dit seizoen net als AFC met een 5-3-2 opstelling, kan dus leunen op een sterke defensie en heeft een sluitpost van jewelste, oud Go Ahead Eagles-keeper Mitchel Michaelis. Met Roy Castien in vorm hebben de wit-blauwen een razend gevaarlijke speler in huis. De vraag is hier of de behaalde resultaten in het verleden een garantie bieden voor de toekomst. Komt er niet eens een moment dat de punten worden meegenomen naar Amsterdam? AFC heeft immers ook een ploeg die er zijn mag en die in de laatste wedstrijden tegen Katwijk en Rijnsburgse Boys strijdlust toonde en knap overeind bleef, mede door het uitstekende keeperswerk van Gijs van Zetten. Het zal er natuurlijk weer om spannen aan de Spanjaardslaan, voor beide ploegen staat er in deze fase veel op het spel. Hopelijk zien de toeschouwers een geweldige wedstrijd met veel doelpunten, spectaculaire momenten en een verrassende uitslag. Het zou zo maar kunnen. Succes!

MvdW