Voorbeschouwing Kon. HFC - AFC

AFC GAAT TEGEN KON. HFC VOOR EERSTE UITZEGE 

Zondag aanstaande gaat de dit keer korte reis van ons eerste naar de Spanjaardslaan in Haarlem, sinds 1899 (!) de locatie van Koninklijke HFC. Daar ontmoeten de oudste voetbalclub van Nederland en de oudste van Amsterdam elkaar weer in de Topklasse waarin KHFC vorig seizoen opmerkelijk goed debuteerde. Het is een wedstrijd waar je echt naar uitkijkt. Hoewel de eerste teams in de loop der geschiedenis niet eens zoveel tegen elkaar hebben gespeeld bestaat er tussen de clubs een warme band door de vele vriendschappen en contacten, vaak opgedaan en geïntensiveerd tijdens het grote aantal wedstrijden die beide verenigingen tegen elkaar speelden en spelen bij de veteranen, de senioren en bij de jeugd. En wat is dan leuk dat ook onze hoogste teams tegen elkaar op dit niveau kunnen uitkomen in competitieverband. Hopelijk blijft dat nog jaren zo, maar met de steeds verder gaande, ontwrichtende piramidisering wordt het er niet makkelijker op. 

Koninklijke HFC is dit seizoen gestart met twee maal verlies en een gelijk spel. Eén punt uit drie wedstrijden oogt niet overtuigend, de met EVV, Lienden (!) en HSC’21 gedeelde dertiende plaats natuurlijk ook niet. Een nadere beschouwing van de gespeelde wedstrijden levert een ander beeld op. De Haarlemmers starten in Veldhoven tegen titelpretendent UNA met een onverdiende 1-0 nederlaag. Een groot aantal kansen bleef onbenut. Tegen het altijd stugge EVV werd het in Haarlem 1-1 en ook in deze wedstrijd deed Kon. HFC zich gelet op verschillende riante kansen flink tekort. Afgelopen zondag was VVSB in Noordwijkerhout duidelijk  de bovenliggende partij, maar een 2-1 nederlaag uit tegen paarsgelen van Sint Bavokan natuurlijk gebeuren. Daar weten wij ook alles van.  We kunnen vaststellen dat Kon. HFC ook dit seizoen weer over een goede selectie beschikt die beslist een behoorlijke kans heeft om zich in dit lange, bloedstollende seizoen voor de tweede divisie te plaatsen. Zeker als je je bedenkt dat de ploeg van trainer Pieter Mulders onlangs IJsselmeervogels uit de KNVB-beker stootte. In Spakenburg nog wel. Dat is niet veel clubs gegeven.

Hoewel er na drie wedstrijden nog geen echte conclusies getrokken kunnen worden is de start van AFC in ieder geval hoopvol te noemen. Na de 3-1 winst op JVC Cuijk in Amsterdam en het 1-1 gelijke spel in het snikhete Haaksbergen tegen HSC’21 werd afgelopen zondag op sportpark Goed Genoeg in de ‘dying seconds’ met 3-2 gewonnen van het in de Topklasse debuterende TEC uit Tiel. Een prachtige wedstrijd met alles d’r op en d’r aan  waarin het team van trainer Bart Logchies bovenal veel veerkrant toonde bij een 1-2 achterstand ver in de tweede helft. Na drie wedstrijden staan The Reds derde, twee punten achter UNA en WKE (!) die nog geen puntverlies leden. Zondag aanstaande wordt dat anders, want dan spelen WKE en UNA tegen elkaar op sportpark Grote Geert in Emmen.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? De eerste uitzege voor AFC dit seizoen? Het wordt net als vorig seizoen een spannende pot, zoveel is wel zeker. Op 2 november 2014 werd het op de Spanjaardslaan 1-1 in een wedstrijd met twee gezichten. AFC was lange tijd sterker en bekroonde het betere veldspel met een goal van Damien Menzo. In het laatste deel van de wedstrijd kwamen de Haarlemmers sterk terug. De verdiende gelijkmaker kwam op naam van Bart Nelis. In Amsterdam was AFC op 1 maart 2015 de gelukkigste en werd er gewonnen  door een doelpunt van Daan Sutorius met 1-0. Inmiddels zijn we in een nieuw seizoen aanbeland met vernieuwde selecties. Bij Kon. HFC moest men op zoek naar een opvolger voor goalgetter Martijn Tjon A Njoek, die naar Rijnvogels vertrok. In Broek op Langedijk werd die gevonden. Pieter-Bas den Hartigh maakte vorig seizoen bij tweede klasser BOL er  bijna dertig. In Haarlem is men er van overtuigd dat hij ook een doelpuntenmachine zal zijn in de Topklasse.  AFC moest na het moeilijk verlopen vorige seizoen ook op zoek naar doelpunten, want daar schortte het toen nogal aan. De selectie werd behoorlijk versterkt, o.a. met spits Pieter Koopman die er afgelopen jaar 23 maakte voor de gedegradeerde hoofdklasser De Zoaven. Inmiddels heeft hij er dit seizoen al weer 2 gemaakt. Mooi op schema. Kon. HFC tegen AFC, Pieter-Bas tegen Pieter, het wordt een groot voetbalfeest. Komt dat zien!
Aanvang 14:00 uur, Emauslaan 2, 2012 PH Haarlem.

MvdW