Voorbeschouwing JVC Cuijk - AFC

Strijdlustig AFC gaat voor eerste overwinning in Cuijk

Zondag gaat de reis naar Cuijk, gelegen in het noordoosten van de provincie Noord-Brabant. Op Sportpark De Groenendijkse Kampen ontmoeten wij  JVC Cuijk, door de tijd heen voor ons een lastige, maar wel sympathieke  tegenstander.
In de afgelopen 4 seizoenen in de Topklasse werd twee keer op het Cuijkse kunstgras verloren (2 x 4-2) en twee keer gelijkgespeeld (2 x 2-2). Een blik op de ranglijst leert dat de thuisploeg  met nog 6 wedstrijden te gaan op een veilige zesde plaats staat met 37 punten, 12 punten achter koploper Lienden.  Heel spannend zal het voor JVC Cuijk dan ook niet meer worden dit seizoen.
Voor ons eerste liggen de kaarten geheel anders. Week in week uit moet worden geknokt tegen degradatie. Gelukkig is dat geen al te eenzaam avontuur meer.  De selectie van Stanley Menzo is door de door de belangrijke thuiszege op  ADO’20 zondag jl. niet ver van de veilige plaatsen  9 tot en met 12 van de ranglijst verwijderd. OJC Rosmalen, Hercules, HBS en HSC’21 voelen onze hete adem in de nek!

JVC Cuijk had aan het begin van de competitie grote aspiraties. Daar was de komst van succestrainer Eric Meijers, die aan het eind van het seizoen overigens weer vertrekt naar zijn oude club Achilles’29, niet vreemd aan.  Die aspiraties werden flink getemperd  door de zeer late overgang van topscorer Kevin van Veen (in seizoen 2013/14 nog goed voor 20 doelpunten) naar Top Oss. Overigens was daar in de eerste periode niet veel van te merken. Het team van Meijers stond na 10 wedstrijden keurig bovenaan na 8 zeges en 2 nederlagen, AFC bevond zich  toen al in de onderste regionen met een met Hercules gedeelde twaalfde plek.
De tweede periode verliep  desastreus voor JVC Cuijk. 7 keer werd verloren, 2 keer gelijk gespeeld en maar 1 keer gewonnen. AFC deed het in deze periode helaas niet veel beter. Maar zie, in de derde periode staat JVC na vier wedstrijden op een met EVV gedeelde tweede plaats, 2 punten achter …. AFC. Onze jongens doen het de laatste wedstrijden uitstekend en zijn bezig aan een mooie serie die uiteindelijk moet leiden tot een langer verblijf in de Topklasse.

 JVC Cuijk is de laatste weken dus weer goed op dreef. Alleen WKE was op Sportpark De Groenendijkse Kampen  met 0-1 te sterk. Afgelopen zaterdag werd het in Echt na een spannende wedstrijd 0-0  tegen EVV. In de eerste helft deelde EVV de lakens uit, in de tweede helft was het omgekeerd en ging JVC Cuijk bijna met 3 punten naar huis, maar Jordi van der Laan (volgend seizoen actief bij Julianan’31) raakte niet meer dan de paal. Ondanks deze 0-0 beschikt de rood-witte formatie ook  dit seizoen weer over een productieve aanval, die tot nu toe goed is voor 46 doelpunten. Nadeel hiervan is wel dat de middenvelders Frenk Schaap (10 scores) en Oktay Ostürk (4) volgend seizoen bij IJsselmeervogels te bewonderen zijn en spits Mark Fennebeumer (7) bij FC Lienden.
AFC scoorde beduidend minder dan JVC Cuijk en dat is het kenmerkende verschil dit seizoen tussen beide ploegen. De selectie van Eric Meiers besliste hierdoor meer wedstrijden is zijn voordeel, ons eerste speelde meer gelijk. Defensief ontlopen de teams elkaar niet veel getuige het (lage) aantal tegendoelpunten  (AFC 36, JVC Cuijk 37).

Wat gaat het zondag as. worden? Eerder dit seizoen trok JVC Cuijk aan het langste eind. Op Sportpark Goed Genoeg opende Jonathan Ritchard voor AFC de score, gevolgd door een doelpunt van Mitchell Theuns. Helaas kon die 2-0 voorsprong niet worden vastgehouden. Schaap en Oztürk brachten JVC Cuijk langszij en in de extra tijd scoorde Boy Visser (overgekomen van AWC) 2-3. Dit volkomen tegen de verhoudingen in. AFC was sterker in de tweede helft en was via Damien Menzo (paal), Randal Shakison (lat) en Joshua Patrick (gevloerd in het strafschopgebied) heel dicht  bij de overwinning. Het liep op 23 november 2014 helaas anders. Hopelijk hebben onze jongens zondag meer geluk. De vorm is er, de strijdlust ook. De eerste uitzege in Cuijk behoort zeker tot de mogelijkheden. Why not?

MvdW