Voorbeschouwing Jong FC Twente - AFC

AFC  START TWEEDE DIVISIE TEGEN JONG FC TWENTE

Zondag aanstaande treedt AFC voor het eerst aan in de nagelnieuwe Tweede Divisie die het betaalde voetbal nog beter met het amateurvoetbal zou moeten verbinden. De uitwedstrijd tegen Jong FC Twente vindt plaats in Hengelo op het uitgebreide trainingscentrum van de Tukkers, pal naast het Fanny Blankers-Koen Stadion.
Aldus wordt een begin gemaakt met een lang en ongetwijfeld zwaar seizoen. Met 34 wedstrijden tegen de fine fleur van de zaterdag– en zondagamateurs, aangevuld met de 4 BVO belofteteams van AZ, Sparta, FC Twente en Vitesse. Met 18 teams in totaal, waarvan de nummer één aan het eind van het seizoen promoveert naar de Jupiler League, de nummers 17 en 18 degraderen naar de Derde Divisie en de nummers 15 en 16 spelen om lijfsbehoud tegen de periodekampioen van de Derde Divisie.

Ondanks alle discussie en soms ook luid protest is de Tweede Divisie er gekomen en heeft de KNVB de voetbalpiramide verder vorm en inhoud gegeven. En hoewel sommigen helemaal niets zien in de verdere professionalisering en concentratie van het amateurvoetbal richt de kritiek zich het meest op de door de bond opgelegde randvoorwaarden. Zoals de licentie-eis dat een amateurvereniging in de Tweede Divisie tenminste 6 spelers onder contract dient hebben. Een eis overigens waarin het Nederlands recht niet voorziet en die strijdig is met de statutair vastgelegde amateurbepalingen van sommige clubs. Alsook de participatie van belofteteams, met alle competitievervalsing die dat af en toe met zich meebrengt. De BVO’s in de Jupiler League weten daar inmiddels alles van. Het is zelfs zo dat geschorste spelers van het standaard BVO team ‘gewoon’ mogen uitkomen in het belofteteam. En waarom mag Jong AFC (ons nu in Reserve Hoofdklasse uitkomende tweede elftal) niet in de Derde Divisie dan wel Hoofdklasse uitkomen? Er wordt gemeten met 2 maten. Verder valt op dat de zo bepleitte doorstroming tussen betaald en amateurvoetbal wel erg mager wordt ingevuld, gegeven het feit dat maar 1 team promoveert naar de Jupiler League en vice versa maar 1 BVO degradeert naar de Tweede Divisie. De facto is de hele operatie dus bewerkstelligt voor de ‘ruil’ van 1 BVO voor 1 amateurvereniging per seizoen! Het meest treurig is de bepaling dat de zaterdagclubs een voorkeurspositie hebben voor wat betreft de speeldag. Dat was in het verleden niet zo’n probleem omdat het hooguit maar een paar bekerwedstrijden betrof waarin zaterdag- en zondagclubs elkaar ontmoeten. Nu wordt een zondagvereniging op z’n kop gezet door de dwang op zaterdag te moeten spelen. Waarom deze keuze? De voorkeurspositie van de zaterdagclubs, gebaseerd op religieuze overwegingen, is immers keihard in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling, die o.a. verbiedt dat er in het maatschappelijk verkeer onderscheid gemaakt wordt op grond van godsdienstige overwegingen. Waarom is de voorkeurspositie van zaterdagclubs anno 2016 in Nederland mogelijk, geïnitieerd door de bond die het algemene voetbalbelang zou moeten dienen en die zich zou moeten houden aan de in de wet vastgelegde afspraken hierover.

Hoe dan ook, de Tweede Divisie gaat zaterdag van start en daar heeft ons eerste zich natuurlijk terdege op voorbereid. In totaal werden 8 oefenduels gespeeld, met als hoogtepunt de wedstrijd tegen het Ajax op een volgepakt Sportpark Goed Genoeg. Op 12 juli was het een heerlijke voetbaldag, met alles d’r op en d’r aan, inclusief een mooi aangeklede drumband. Het prachtige 2-2 gelijkspel maakte deze voetbalhappening nog stralender dan hij al was.  Onder regie van  Ton du Chatinier, die vlak voor de start het trainersstokje overnam van Bart Logchies, bleef AFC in de oefencampagne ongeslagen. 5 keer werd er gewonnen, drie maal gelijkgespeeld. De doelcijfers, 26 voor en 9 tegen, mogen er zijn. Fijn was het om te zien dat de zo lang geblesseerde spelers Pepijn Kluin en Tim Wulffraat weer volop acte de présance gaven. Ook de nieuwe spelers Patrick Zonneveld (afkomstig van IJsselmeervogels), Jordi van Gelderen (KTP uit Finland), Sam Nijpels (JVC Cuijk) Johan Kulhan (FC Emmen), Sem Witteveen (Achilles’29), Glenn van Zoolingen (Ajax am.) en Teun van Zweeden (Ajax A 1) lieten zich uitdrukkelijk zien. Dat geldt ook voor het jonge talent uit de eigen gelederen, dat is doorgestroomd naar de A-selectie. Danny Goedkoop en Matthijs Jesse timmerden in hart van de defensie resp. als vleugelspits in de voorbereiding flink aan de weg.  

Zondag aanstaande dus tegen Jong FC Twente, een opmerkelijk duel. Niet alleen vanwege het feit dat een belofteteam van een BVO in voor het eerst competitieverband aantreedt tegen een standaardteam van een amateurvereniging, maar juist ook omdat FC Twente aan het eind van vorig seizoen door financieel wanbeleid in de afgelopen jaren en ongeoorloofde, geheime afspraken met een investeringsmaatschappij bijna ten onder was gegaan aan een enorme schuldenlast. De licentiecommissie van de KNVB trok de licentie van FC Twente niet in, maar legde de Tukkers een gedwongen degradatie op naar de Jupiler League, een maatregel die niet veel later door de rechter als redelijk werd beoordeeld. Tot verrassing van velen besloot de beroepscommissie van de KNVB tenslotte FC Twente te handhaven op het hoogste niveau, de Eredivisie.  Een beslissing die in ieder geval in Enschede en omgeving met gejuich zal zijn ontvangen. En natuurlijk was het uitermate jammer geweest als FC Twente had opgehouden te bestaan, alleen al vanwege het prachtige stadion en het fraaie, in 2001 aangelegde trainingscentrum in Hengelo. Op dit complex ontmoeten we dus het opleidingselftal van FC Twente. Een uiteraard zeer jonge ploeg, bestaande uit veelbelovende spelers die veel vaker trainen dan bij de amateurs gebruikelijk. De bedoeling is dat zo veel mogelijk spelers van deze selectie doorstromen naar de hoofdmacht van FC Twente. Daar is alles op gericht onder regie van trainer Paul Bosvelt die als speler van o.a. Feyenoord, Manchester City en het Nederlands elftal furore maakte en die als trainer o.a. Jong Oranje onder zijn hoede had.

Staat bij Jong Twente de opleiding voor het eerste voorop, bij AFC ligt dat anders. De doelstelling was en is om binnen de gepaste amateurkaders zo hoog mogelijk te eindigen met aantrekkelijk spel, met een spelersgroep en staf waarop AFC trots op kan zijn. Met een trainer als Ton du Chatinier die onze vereniging goed kent en ervaring heeft in het betaalde voetbal en de top van de amateurs. Het kan, alles optellend aan de vooravond van de competitieouverture, een mooi, succesvol seizoen worden. Te beginnen aanstaande zondag.

Wat gaat het worden in Hengelo? Er is eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen, anders dan dat  spelers van Jong FC Twente ongetwijfeld over veel talent en techniek zullen beschikken en dat de spelers van AFC gemiddeld fysiek wat sterker zullen zijn en op basis van hun leeftijd meer ervaring hebben. Het kan en zal in de nabijheid van het Fanny Blankers-Koen ongetwijfeld een spannende wedstrijd worden, die onze trouwe supporters beslist niet mogen missen. Met die steun moet ons eerste aanstaande zondag de eerste wedstrijd in de Tweede Divisie tot een goed eind kunnen brengen. Heel veel succes!

MvdW
Aanvang wedstrijd 14.30 uur

Toegang is gratis
Locatie: FC Twente trainingscomplex
Kuipersdijk 40
7552 BJ Hengelo