Voorbeschouwing Jong AZ - AFC

AFC gaat met veel fighting spirit op bezoek bij koploper Jong AZ

Aanstaande zondag treedt ons aller eerste aan tegen Jong AZ, weer een wedstrijd om naar uit te kijken. Jong AZ voert na negen wedstrijden de ranglijst aan, op twee punten gevolgd door GVVV. Op drie punten staan AFC en VVSB op een gedeelde derde plaats en dat laat maar weer eens zien dat de top van het zondagvoetbal op sportief vlak niet of maar weinig onderdoet voor de beste clubs in het zaterdagvoetbal. Dat komt de spanning in de nieuw gevormde Tweede Divisie natuurlijk wel ten goede. De KNVB heeft in al haar wijsheid besloten om in navolging van de Jupiler League ook enkele beloften teams te laten deelnemen aan de Tweede en Derde Divisie, een beslissing die tot veel discussie heeft geleid en waar inderdaad het nodige op is af te dingen is. Zo is door de wisselde samenstelling van de beloften teams sprake van competitievervalsing, kunnen tot nader order geschorste spelers uit het eerste ‘gewoon’ mee doen bij de beloften en mogen BVO’s  wel instromen met hun beloften teams en de verenigingen die al jaar en dag in de top van het amateurvoetbal actief zijn niet. Ander nadeel zou kunnen zijn als de zo bepleitte doorstroom van de amateurtop naar de Jupilier Leauge gefrustreerd wordt door het kampioenschap van één van de beloften elftallen.  En dat zou zo maar dit seizoen kunnen gebeuren met Jong AZ dat tot nog toe een uitstekenede indruk maakt.

Jong AZ wist in dit nog steeds prille seizoen zes keer te winnen, soms met grote uitslagen. Kon. HFC en Jong Vitesse werden met resp. 5-1 en 5-0 van het veld gespeeld. Ook de 2-4 overwinning in Werkendam op Kozakken Boys maakte veel indruk. Jong AZ speelde tegen Katwijk (0-0) en De Treffers (1-1) gelijk en verloor opmerkelijk genoeg in de sterkste opstelling met 2-0 in Zeelst van UNA. Gelet op de doelcijfers beschikt dit getalenteerde team over een zeer productieve voorhoede. Alleen Spakenburg scoorde ook 23 keer. Defensief zien het er ook goed uit. Keeper Nick Olij moest tot nog toe tien keer vissen.  Alleen de keepers van Excelsior Maassluis (8) en Katwijk (9) haalden de bal minder uit het net. Kijkend naar de samenstelling van Jong AZ vallen een paar dingen op. Allereerst de aanwezigheid van twee Griekse talenten, captain Pantelis Hatzidiakos, die onlangs zijn hand brak, en James Erfomidis. Verder kent de selectie twee Zweden, Munamer Tankovic en Zia Zakirorski en Victor Karl Einarsson, die uit IJsland komt. Om het internationale karakter van de groep te onderstrepen speelde ook Levi Garcia een keer mee. Deze handige buitenspeler, die vaak voor het eerste van AZ uitkomt, is afkomstig van Trinidad en Tobago. Jong AZ maakt verder regelmatig gebruik van wat oudere spelers zoals Robert Muhren (27) en Mats Seuntjes (24), die met Guus Til (18) ook wel eens meedoen in de hoofdmacht van AZ. Dat laatste geldt dit seizoen nog niet voor spits Muamer Tankovic, die met vijf doelpunten topscorer is van Jong AZ. Deze 21-jarige Zweedse international is sinds seizoen 2014- 2015 actief bij AZ en speelde in het eerste soms fantastisch. De grote doorbraak à la Vincent Janssen is echter nog uitgebleven. Kennelijk is AZ-trainer Van den Brom nog niet voldoende overtuigd, maar dat Tankovic heel goed kan voetballen bewijst hij regelmatig in het team van Martin Haar, die dit seizoen als trainer de scepter zwaait over Jong AZ.

Met Martin Haar (64) is  een zeer ervaren trainer genoemd die al vanaf 1997, met een kleine onderbreking in 1999 bij Bad Bleiberg in Oostenrijk, bij AZ in dienst is. Meestal als assistent-trainer, een korte periode als hoofdtrainer. In de loop der jaren was hij o.a. de assistent van Wim van Hanegem, Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman  en Dick Advocaat, een wel heel indrukwekkend lijstje. Als speler maakte hij de glorietijd van Haarlem mee in de periode 1997-1983 en werd zelfs winnaar van de eerste Gouden Schoen in 1982. De talenten van Jong AZ zijn dus bij hem in goede handen en dat betaalt zich tot nog uit in de Tweede Divisie. Maar of Jong AZ nu kampioen wordt of niet, het gaat er natuurlijk in de eerste plaats om dat er weer talenten worden klaar gestoomd voor het eerste elftal. Een geheel andere doelstelling dus vergeleken met de verenigingen die met hun standaard team uitkomen in de Tweede Divisie, hoewel de aanwezigheid van enkele oudere, ervaren spelers in de selectie van Jong AZ ook wel weer wijst op het belang dat gehecht wordt aan een goede klassering resp. promotie naar de Jupiler League.

AFC reist zondag af in de wetenschap dat de resultaten tot nu niet alleen goed zijn, maar dat er ook uitstekend wordt gevoetbald. Vijf keer werd gewonnen, twee maal werd gelijk gespeeld en twee keer werd verloren. Op Papendal was Jong Vitesse met 4-2 te sterk. Vooral de Russische jeugdinternational van Vitesse Arshak Koryan maakte toen het verschil. In Noordwijkerhout werd een beetje ongelukkig met 3-2 verloren van VVSB, ondanks een sterke slotfase. Onze eerste toonde in alle negen wedstrijden veel fighting spirit, zo dus ook in de laatste twee wedstrijden tegen Spakenburg en Katwijk. AFC liet in deze duels zien dat we ook tegen de top van het zaterdagvoetbal goed mee kunnen. Dit ondanks het feit dat de openingstreffer weer door onze tegenstander werd gemaakt. Makkelijk maken onze jongens het zich dus niet!

Wat gaat het worden op het hypermoderne trainingscomplex van AZ in Wijdewormer, waar het beloften team de thuiswedstrijden speelt? Lukt het AFC de koploper in eigen huis te kloppen? Het zal in ieder geval veel helpen als we er in slagen dit keer wèl de openingstreffer te maken. Hopelijk is onze defensie onder regie van captain Magid Jansen in grootste vorm en houdt onze dit seizoen nieuwe keeper Patrick Zonneveld voor het eerst dit seizoen een clean sheet. Het zou nogmaals bevestigen dat ons eerste onder leiding van Ton du Chatinier bezig is aan een indrukwekkend seizoen. Hoe dan ook zal de wedstrijd van aanstaande zondag voor Marien Willemsen dubbel leuk zijn, omdat hij 10 jaar geleden als aanvoerder van Jong AZ de kampioensschaal van de Beloften eredivisie omhoog mocht houden. Met Marien speelden nog veel AFC’ers de afgelopen jaren bij AZ, zoals Thomas Lam, Pepijn Kluin en Mitchell te Vreede. Thomas Haye doet dat nog steeds met veel succes. Een in alle opzichten bijzondere wedstrijd dus in Wijdewormer, komt dat zien!

MvdW

Locatie: AFAS Trainingscomplex, Zuiderweg 72, 1456 NH Wijdewormer
Wijdewormer is slechts een kwartiertje rijden vanuit Amsterdam.
Wij hopen dan ook dat vele AFC’ers (jong en oud) de weg naar het nieuwe AFAS complex kunnen vinden om onze jongens te steunen. De spelers en begeleiders van Ons Eerste verdienen het!