Voorbeschouwing HSC´21 - AFC

AFC gaat in Haaksbergen voor tweede overwinning

Zondag aanstaande staat de 155 km lange rit naar het 24.000 inwoners tellende Haaksbergen op het programma. Op het kunstgras van sportpark Groot Scholtenhagen speelt ons eerste tegen HSC’21, de algeheel  amateurkampioen van 1999.  De Haaksbergse Sportclub 1921 startte dit belangrijke seizoen met een 2-0 nederlaag in Noordwijkerhout. Het thuis altijd lastige VVSB sloeg pas in de slotminuten toe. Tot de 88e minuut was het 0-0 waarbij HSC’21 in de tweede helft duidelijk de bovenliggende partij was. Grote kansen op de openingstreffer werden echter door de vaak trefzekere Stef Ottink,  Robert Wilens en invaller Bas Postma in deze fase gemist. Dat de wedstrijd toch nog uit handen werd gegeven was een bittere pil voor de ploeg van trainer Eddy Broekhof. De groenwitten zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn deze nederlaag in het openingsduel te laten volgen door een klinkende zege op AFC.

Zo gemakkelijk zal dat overigens niet gaan.  De eerste wedstrijd van the Reds tegen JVC Cuijk werd verdiend met 3-1 gewonnen. De toeschouwers zagen afgelopen zondag op sportpark Goed Genoeg een zeer onderhoudend duel dat in het laatste half uur van de tweede helft werd beslist door goals van Daan Sutorius en Edip Biberoglu. AFC maakte in deze ouverture een sterke en gedreven indruk en trok daarmee de lijn door van de succesvolle oefencampagne. De nieuwe trainer Bart Logchies kon tevreden zijn dat de door hem opgestelde vijf debutanten zich al helemaal thuis leken te voelen.  Edip Biberoglu (afkomstig van EDO), Mark van den Boogaart (Rijnsburgse Boys), Pieter Koopman (De Zouaven), Matthijs Jesse (AFC A 1) en de Hongaarse keeper Laszlo Sandor  speelden stuk voor stuk een goede wedstrijd.

HSC’21 en AFC zijn beslist geen onbekenden voor elkaar. In de Topklasse kwamen  de clubs acht keer met wisselend succes tegen elkaar uit. Per saldo is de balans precies in evenwicht met ieder drie overwinningen en twee gelijke spelen. Opvallend is wel dat uit de beste resultaten worden behaald. De trots van Haaksbergen wist in Amsterdam drie van de vier keer te winnen, omgekeerd  verloor AFC nog nooit op sportpark Groot Scholtenhagen. Twee keer werd gewonnen, twee keer werd het gelijk. Afgelopen seizoen werden in Haaksbergen in een zinderende wedstrijd de punten gedeeld. AFC nam op 15 mei twee keer de leiding via Joshua Patrick en Marien Willemsen, HSC’21 kwam twee keer terug door Remy Raterink en Freek Grondman. Een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie die voor beide verenigingen pas op de laatste dag van de competitie met succes werd bekroond. AFC won toen in Groesbeek van De Treffers, HSC’21 deed hetzelfde in Rotterdam van het eerder al gedegradeerde Leonidas. Na 30 wedstrijden finishten The Reds uiteindelijk een punt en een plaats hoger dan de groenwitten. Veel verschil was er dus niet, op het aantal doelpunten na: AFC maakte er vorig seizoen slechts 37, HSC’21 maar liefst 63. Daar staat tegenover dat de verdediging van The Reds beter functioneerde dan die van HSC’21 getuige de resp. 41 en 54 tegendoelpunten.

Wat gaat het aanstaande zondag in Haaksbergen worden? Blijft AFC ongeslagen in Haaksbergen of slaat HSC’21 eindelijk toe? Wie het weet mag het zeggen. In vergelijking met het vorige seizoen zijn de selecties ingrijpend gewijzigd. Bij HSC’21 is doelpuntenmachine Remy Raterink (vorig seizoen goed voor 17 doelpunten) samen met speler van het jaar Arjan Goorman naar Zaterdag Hoofdklasser DOVO vertrokken. Toch wel een aderlating. Daar ontmoeten ze Joshua en Enrico Patrick die ook de overstap, maar dan vanuit Amsterdam, naar Veenendaal waagden. Tegenover het vertrek van Raterink en Goorman staat bij HSC’21 de terugkomst van de ervaren broers Caglar en Cenk Ugar en Jordi van Ek (alle drie van SVZW). Verder werden de aanvallers Bas Postma (Rigtersbleek), Yeftha Nyamsangya (Winterswijk) en Sjoerd Visschedijk (De Tukkers) ingelijfd. Broekhof hoopt met deze meer uitgebalanceerde groep dit seizoen bij de eerste zeven te spelen.

Bij AFC kwamen naast eerdergenoemde debutanten en enkele talentvolle spelers uit het tweede ook Tom van den Brink (ADO’20) en Koen Bosma (Sydney United) de gelederen versterken. Dit in de hoop dat met deze selectie de plek in het rechter rijtje van vorig seizoen verruild wordt voor een mooie plaats in het linker rijtje. Meer doelpunten is daarbij natuurlijk wel een voorwaarde. De eerste overtuigende stap is thuis tegen JVC Cuijk gezet. Nu dient een tweede succesvolle stap op het kunstgras in Haaksbergen gezet te worden. Het vertrouwen is er, nu de uitvoering nog. Heel veel succes.

MvdW