Voorbeschouwing HSC'21 - AFC

Veerkrachtig AFC wil ongeslagen status in Haaksbergen handhaven

Zondag aanstaande gaat de 152 kilometer verre reis naar het 25.000 inwoners tellende Haaksbergen in Overijssel. Op het kunstgras van Sportpark Groot Scholtenhagen is HSC'21 de lastige tegenstander. De groenwitte formatie van trainer Eddy Broekhof strijdt ook tegen degradatie. Met 35 punten voert HSC’ 21 een groepje verenigingen aan in de gevarenzone, te weten HBS (34), Hercules (32, met nog een inhaalwedstrijd tegen EVV te goed), OJC Rosmalen (32), AFC (32) en ADO’20 (27). Met nog vier wedstrijden is nog van alles mogelijk, ook omdat de strijd bovenaan nog zeker niet beslist is. FC Lienden zal in de komende wedstrijden ook tot het uiterste moeten gaan om UNA van het lijf te houden.

Het is eigenlijk gek dat HSC’21 in de onderste regionen bivakkeert. De trots van Haaksbergen beschikt namelijk over een brandgevaarlijke voorhoede. Vooral Remy Raterink is een voortdurende plaag voor iedere verdediging in de Topklasse. Dit seizoen liggen er al weer 15 in. Raterink wordt geassisteerd door Stef Ottink en Rick Bouwmeister, afkomstig van Silvolde, die op de vleugels voor veel gevaar zorgen. Ook Ottink en Bouwmeister weten met resp. 9 en 6 goals het doel aardig te vinden. In totaal scoorde HSC’21 dit seizoen 52 goals, gemiddeld precies 2 per wedstrijd. Verdedigend is de score van de groenwitten een stuk minder. Keeper Jeffrey Brammer en zijn collega’s moesten  behoorlijk wat ballen (45) uit het net halen.

Bij AFC is het dit seizoen tot nog toe andersom. Veel gescoord wordt er niet, het aantal tegendoelpunten is gelukkig gering. De improductiviteit laat zich grotendeels verklaren door een overvolle ziekenboeg. Dat maakt kwetsbaar. Desondanks tonen de Reds na de winterstop dat je met veel inzet én karakter een heel eind kan komen. Van de 10 wedstrijden werd er maar 1 verloren. Zondag jl. werd gelijkgespeeld tegen HBS dat na lange tijd weer compleet kon aantreden. De ploeg van André Wetzel maakte het AFC op Sportpark Goed Genoeg knap lastig, maar mocht in de allerlaatste minuut niet klagen dat Joshua Patrick een 100% kans niet verzilverde. Heel jammer voor AFC dat de punten heel goed kan gebruiken, maar ook voor Joshua zélf, die weer met een geweldige ‘drive’ speelde.  

HSC’21 is net als AFC de laatste weken goed op dreef. Zo werd in de Bosjes van Pex gewonnen van HBS (1-2), waarna thuis tegen Hercules gelijk werd gespeeld (1-1) en tegen OJC Rosmalen werd gewonnen met 1-0. Afgelopen zondag werd in Haarlem het al gedegradeerde EDO met maar liefst 6-2 aan de zegekar gebonden. Raterink scoorde 3 keer, Ottink 2 keer.  HSC’21 is thuis wat sterker dan uit. WKE (6-1), ADO’20 (5-1) en Kon. HFC (4-0) gingen dit seizoen hard onderuit in Haaksbergen. Daar staat tegenover dat erkend lastige tegenstanders als EVV, VVSB en JVC Cuijk wisten te winnen op Sportpark Groot Scholtenhagen met resp. 0-1, 1-2 en 0-3.  Als we naar het verleden kijken dan is AFC ook een erkend lastige tegenstander voor HSC’31! In Haaksbergen werd de afgelopen 3 jaar nog niet verloren. Vorig seizoen wonnen de Reds met 4-2, mede door een snelle rode kaart aan HSC-kant. Jasper de Haer, Wout Meulemans, Laurens Samsom en Randel Shakison scoorden op 23 maart 2014 voor AFC, Bas ter Hogt 2 keer voor HSC’21.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Het wordt ongetwijfeld zeer spannend, de belangen zijn immers groot. Het trotse HSC’21, dat in 1999 algeheel kampioen van Nederland werd en 2004 kampioen bij de zondagamateurs,  zal niet willen degraderen, AFC, de regerend zondagkampioen, natuurlijk ook niet. Eerder dit seizoen waren de groenwitten op Sportpark Goed Genoeg de sterkste met 0-1. Ook hier speelde een snelle rode kaart, maar dan aan AFC-kant, een cruciale rol. Laten we hopen dat de kaarten zondag op zak blijven en dat de ploeg van Stanley Menzo zich wederom onverzettelijk en veerkrachtig toont. Op die manier is, zo is de laatste maanden overduidelijk gebleken, heel veel mogelijk. Ook in Haaksbergen. Heel veel succes.

MvdW