Voorbeschouwing HHC Hardenberg - AFC

AFC WIL IN HARDENBERG SCOREN TEGEN HHC

Woensdag aanstaande gaan we op bezoek bij de Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg. Twee keer Hardenberg, om maar eens te onderstrepen dat het gaat om een 152 kilometer lange reis naar het noordoosten van Overijssel. Midweeks is dat voor een amateurvereniging uit de Randstand een (te) grote opgave, maar kennelijk wordt daar in Zeist niet zwaar aan getild. HHC Hardenberg ontvangt ons sinds de komst van de Tweede Divisie in 2016 op het fraaie sportpark De Boshoek dat ligt in het dorp Heemse. Het tweede Oranje is al jaren een gevreesde tegenstander, zeker op eigen veld. De verbazing was dan ook bijzonder groot toen afgelopen zaterdag de uitslag van de wedstrijd HHC-Rijnsburgse Boys op teletekst verscheen: 1-6! De koploper werd volkomen omvergekegeld door de Rijnsburgse middenmoter. Dani van der Moot maakte in de eerste helft binnen drie minuten een hattrick en dat was te veel van het goede voor de ploeg van trainer Pascal Diender. HHC startte de competitie zeer overtuigend met drie zeges op Noordwijk (1-0), Scheveningen (0-2) en Quick Boys (4-0!), verloor vervolgens in Groesbeek van De Treffers (5-2), en won daarna weer drie keer op rij van OFC (1-5), IJsselmeervogels (2-0) en TEC (0-2). Afgelopen zaterdag dus de off day tegen de Uien, maar in puntental is HHC nog steeds koploper, een positie die gedeeld wordt met het iets beter scorende Quick Boys, dat dit seizoen dus ook sterk voor de dag komt.

Wat doet dat met je als huizenhoog favoriete ploeg als je op eigen veld met grote cijfers wordt afgedroogd? De voorbeschouwing van HHC windt er geen doekjes om: ‘I get knocked down, but Ik get up again. You are never gonna keep me down …’. (tekst liedje Chumbawamba). Zo is het maar net, zeker als je over zo’n goede ploeg beschikt als HHC, die al jaren met succes in ongeveer dezelfde samenstelling speelt. Met captain en oud-prof Glenn Kobussen, die als sinds 2012 ’Dreh- und Angelpukt’ is bij Het tweede Oranje, de veel scorende spits Rob van der Ley, rots in de branding Sergino Fatima, linker vleugelverdediger Ashwin Manuhutu, rechtervleugelverdediger Danny Bouws en middenvelder Jurjan Mannes. De aanval kreeg de afgelopen tijd een flinke impuls met Jesper Drost, die eerder bij PEC en Heracles speelde, met Matthijs Hardijk, in de jeugd actief bij AZ en FC Groningen en met Mike Reuvers, die dit seizoen de overstap waagde van het ons welbekende vv Staphorst. Hardijk (5), Drost (4) en Van der Ley (4 x PG) zijn op dit moment de topscorers van HHC, dat in dit deel van Nederland op de spelersmarkt nauwelijks concurrentie ondervindt van andere amateurclubs.

Ook AFC verloor afgelopen zaterdag. In Werkendam was de ploeg van trainer Benno Nihom  de wat beter combinerende ploeg, maar Kozakken Boys ging uiteindelijk met de volle buit ervan door. Een zondagsschot van Lars Hutten volstond voor De Boys. Ontzettend jammer want een overwinning had The Reds op één punt van de koppositie gebracht. Het zat op sportpark De Zwaaier beslist niet mee, maar we kunnen er ook niet omheen dat AFC dit seizoen tot nog toe weinig scoort en buitenshuis nog niet heeft gewonnen. Daar staat tegenover dat de defensie niet veel steken laat vallen en dat op sportpark Goed Genoeg de volle buit werd binnen gehaald. Woensdagavond de kans om dit seizoen voor het eerst een uitwedstrijd te winnen. Hoe dat zou moeten laten we graag over aan onze trainer, staf en spelers, maar het wordt wel eens tijd. Eerder speelden HHC en AFC zes keer op De Boshoek tegen elkaar. De drie eerste ontmoetingen eindigden in het voordeel van de thuisploeg. Op 15 februari 2020 ging het geheel anders. AFC won met 2-0, captain Milan Hoek en Raily Ignacio maakten toen de goals. In hetzelfde jaar wonnen The Reds nogmaals met 2-0 in Noordoost Overijssel. Nu zorgden Joël Tillema en Oussama Siali voor de AFC-goals. Op 4 maart van dit jaar was HHC weer de baas in eigen huis. Na een 3-0 achterstand kwamen onze jongens door goals van Dailian Maatsen en Raily nog heel dichtbij een gelijkspel, maar Vrouwe Fortuna besliste toen anders. Al met al won HHC vier keer in Heemse, AFC won in dit oude dorp (jaar 1240 !) tweemaal. In Amsterdam gaat het de afgelopen jaren per saldo gelijk op: twee keer winst voor AFC én HHC, één keer werd het gelijk.

Wat gaat het woensdag worden? Het gaat er zeker om spannen tussen twee clubs die in de Hoofdklasse, Topklasse en nu in de Tweede Divisie vaak bovenin te vinden waren en nog altijd op het hoogste amateurniveau meedoen om de prijzen. Koploper HHC Hardenberg wil met de nodige veerkracht de winnende draad weer oppakken, heeft bovendien het thuisvoordeel, AFC gaat ongetwijfeld met veel elan én doelpunten (!) voor de eerste uitzege in dit seizoen. Voor The Reds is het aanhaken op De Boshoek of voorlopig afhaken. Er staat veel op spel. Veel succes!

MvdW