Voorbeschouwing HHC - AFC

OP NAAR DE DERDE OVERWINNING OP RIJ IN HARDENBERG

Zaterdag aanstaande gaat de 152 kilometer lange reis naar Hardenberg waar we op sportpark De Boshoek de Heemse Combinatie Hardenberg ontmoeten. Niet voor het eerst, want HHC speelt net als AFC sinds de start van de Tweede Divisie in seizoen 2016-2017 op het allerhoogste amateurniveau. De ploeg uit het noordoosten van Overijssel is thuis moeilijk te kloppen, daar kunnen heel wat clubs over meepraten. Dit seizoen kwamen 11 verenigingen op bezoek bij het Tweede Oranje: acht keer won HHC, twee keer werd het gelijk en één keer moest het team van trainer Bert van Hunenstijn het onderspit delven. Kozakken Boys won dit jaar op twaalf maart met 2-3 op De Boshoek. Kijkend naar onze prestaties in Hardenberg valt de schade nog wel mee. De eerste drie seizoenen werd weliswaar verloren, maar de laatste twee seizoenen werd met 0-2 gewonnen. Dat biedt dus wel degelijk perspectief voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag. Als we voor het goede gevoel nog even de beelden van beide wedstrijden bekijken zien we op 15 februari 2020 een zeer spannende wedstrijd die pal voor tijd definitief beslist werd door Raily Ignacio. AFC speelde toen al tegen tien man, want keeper Danes, meegekomen met een corner, kon vertrekken nadat hij Raily al terugrenned bij de counter op de helft van het veld onderuit had getrokken. Spektakel dus op De Boshoek, waar Milan Hoek na een fraaie pass al eerder de 0-1 op het scorebord had geschoten. Een paar maanden later moest de ploeg van Ulrich Landvreugd weer op De Boshoek aantreden en deed dat vol overtuiging. AFC besliste de wedstrijd door twee mooie goals. Allereerst sneed Guus van Weerdenburg door de defensie van HHC en kon Joël Tillema de bal bij de tweede paal ongehinderd inkoppen. Het slotakkoord was van Oussama Siali die met een fantastische kromme bal van buiten het strafschopgebied de handen op elkaar kreeg.

Hoe vergaat het HHC dit seizoen. De resultaten in Hardenberg hebben we al behandeld, die zijn zeer goed. Buiten Hardenberg laat HHC regelmatig punten liggen, vier keer werd gewonnen, zes keer verloren, twee maal werd het gelijk. HHC won o.a. in Haarlem van Kon. HFC (0-1) en in Katwijk van Quick Boys (0-3), maar ging onlangs bij Excelsior Maassluis (4-3) en Rijnsburgse Boys (5-0!) onderuit. Op 20 november 2021 werd het in Amsterdam 0-0 tegen AFC. ‘Tandeloos AFC speelt gelijk tegen HHC Hardenberg’ kopte het wedstrijdverslag. Ook van elf meter lukte het niet, want Thomas Verhaar, die van grote afstand het net vaak weet te vinden, mikte in de eerste helft vanaf de penaltystip net naast. Uitblinker in dit duel was Gijs van Zetten die Patrick Zonneveld tussen de palen op fantastische wijze verving. In de tweede liep de HHC-aanval, met rechtsbuiten Thomas Reinders in een hoofdrol, zich telkenmale stuk op het keeperswerk van Gijs. Ook Dalian Maatsen en Kenny Teijsse deden verdedigend een flinke duit in het zakje. Al met al een tegenvallend resultaat, maar tegen een sterke tegenstander. We zijn gewaarschuwd als we dat al niet waren. HHC won de laatste twee thuiswedstrijden van Katwijk (1-0) en Jong Sparta (3-0), uitslagen waar je mee voor de dag kunt komen. HHC staat op dit moment op een zesde plaats, maar één punt achter AFC, dat wel een wedstrijd minder speelde.

Kijken we nog even naar de prestaties van ons aller eerste dan kunnen we tevreden zijn over de zege op De Treffers afgelopen woensdagavond. Na twee nederlagen tegen de jonkies van Sparta en Volendam was deze overwinning broodnodig om mee te blijven doen in de (sub)top. Het publiek zag op Goed Genoeg een wedstrijd met twee gezichten. AFC speelde in de eerste helft een prima pot met verzorgd voetbal, bekroond met een prachtig doelpunt van Thomas Verhaar. Na rust viel er voor het thuispubliek minder te genieten, probeerde De Treffers nog van alles om op gelijke hoogte te komen, maar miste de topclub uit Groesbeek de finesse en het vertrouwen om werkelijk een vuist te maken. Door deze zege staan onze jongens op een derde plaats, nog wel een stuk achter koploper Katwijk, dat na de winterstop heel veel punten morst. Dat doet AFC helaas ook, want de negen wedstrijden in 2022 leverden 13 verliespunten op. Zo jammer. Als we van de belofteteams hadden gewonnen dan … Nu bedraagt de achterstand op koploper negen punten met een wedstrijd minder gespeeld en nog een uitduel tegen Katwijk te gaan. Met nog twaalf wedstrijden voor de boeg een flinke, maar niet onoverbrugbare kloof.

Duidelijk is wel dat er niet veel meer punten moeten worden gemorst, te beginnen in Hardenberg. Het wordt ongetwijfeld een spannende wedstrijd want HHC beschikt over een sterk, geroutineerd elftal met Glenn Kobussen, Rob van der Leij en de van PEC Zwolle overgekomen Jesper Drost als blikvangers. Met negen doelpunten is Drost topscorer van het Tweede Oranje. Van der Leij, ieder jaar goed voor veel goals, maakte er tot nog toe zeven. De al even genoemde Thomas Reinders, die in de jeugd bij Heerenveen en FC Groningen speelde, en dit seizoen VV Hoogeveen verruilde voor HHC, is ook een speler die we in de gaten moeten houden. Een mooie klus voor Cody Claver, die de laatste tijd goed in vorm is. Hopelijk tikt AFC weer het niveau aan van de twee laatste duels op de Boshoek met een ploeg die niet langer geplaagd wordt door een groot aantal blessures. Op naar de derde overwinning op rij in Hardenberg: het zou geweldig zijn. Veel succes!

MvdW