Voorbeschouwing Hercules - AFC

AFC GAAT VOL VERTROUWEN NAAR UTRECHT VOOR TWEEDE UITZEGE

Zondag aanstaande gaat de dit keer korte reis naar Sportpark Voordorp in Utrecht. Op dit grote complex van omnivereniging Hercules kan je terecht voor cricket, tennis, softbal, goalball, badminton, futsal en voetbal. Zoals wel vaker is de cricketafdeling het oudste en stamt van 1882. De voetbalafdeling startte in 1889, zes jaar voor AFC.  Hercules speelde de laatste 40 jaar op een lager amateurniveau dan AFC, maar door het kampioenschap in 2014 in de Hoofdklasse komen de Herculanen sinds vorig seizoen net als The Reds uit op het hoogste amateurniveau.

De twee wedstrijden tussen AFC en Hercules in het afgesloten Topklassejaar waren bijzonder spannend. Op 26 oktober 2014 werd het 0-0 op Sportpark Goed Genoeg in een duel met wisselende kansen. De bal wilde er beslist niet in en dat stond symbool voor een heel lastig seizoen voor beide verenigingen. Op 22 februari 2015 werd het in Utrecht wederom een bloedstollend duel. Dit keer wél met doelpunten. Vooral de goal van Pepijn Veerman, die een fraaie voorzet van Guido Moelee snoeihard inkopte, mocht er zijn. Het was overigens niet de meest bejubelde AFC-goal, want die kwam op naam van Joshua Patrick die pal voor tijd een keepersfout met het hoofd afstrafte. De einduitslag was 2-3 en onze Utrechtse vrienden hebben, zo schrijven ze op hun site naar aanleiding hiervan, nog een sportief appeltje met AFC te schillen. We zullen zien…

Als we naar de resultaten kijken van Hercules in dit seizoen dan valt allereerst op dat de start heel goed verliep. Hercules bleef de eerste acht wedstrijden ongeslagen. Vijf keer werd gelijk gespeeld en driemaal gewonnen. Vooral de 1-3 overwinning in Haarlem op Kon. HFC mocht er zijn. Aan de ongeslagen status kwam een eind na een forse thuisnederlaag (1-5) tegen De Treffers. Hercules verloor nadien meer terrein door o.a. in Utrecht te verliezen van VVSB (0-3) en in Veldhoven van UNA (4-2). Afgelopen zondag werd er eindelijk weer eens gewonnen. Tegen SWZ BOSO Sneek zegevierden de blauwwitten in Friesland met 0-2 door een eigen doelpunt van Sneek en een goal van Roy Kelder.

Door dit alles staat Hercules op een met UNA en HSC’21 gedeelde negende plaats, acht punten voor op hekkensluiter HBS en maar één punt verwijderd van de zevende plek die recht geeft op de Tweede divisie. Beslist een mooie prestatie als je je bedenkt dat Hercules de laatste jaren geplaagd wordt door een geweldig verloop in de selectie. In het kampioensjaar in 2014 verdwenen de beste spelers richting FC Lienden, dat mede door deze inbreng vorig seizoen algeheel kampioen van Nederland werd. Ook na afgelopen seizoen was het raak. Matthijs Blijham en Nathan Bijl gingen naar Spakenburg, Achraf Nemji naar IJsselmeervogels, Okan Ocelik naar FC Lienden, Justin Sporklede naar Stedeco en Elias Boumkas naar NEC (am.). Bovendien gingen een groot aantal selectiespelers over naar een vriendenteam op de zaterdag. Een zware opgave dus voor de technische leiding die voor de zondag 1 en 2 selectie twintig nieuwe spelers aantrok, waaronder Osarugue Olaye (van Chabab), Tyron Fonfille (VVIJ), Colin Broers (DOVO), de huidige topscorer Frank Heus (Roda’46) en keeper Jarno de Jonge (Drachtster Boys). Knap dus dat trainer Eric Speelziek, die z’n contract onlangs verlengde, met een dit seizoen opnieuw vernieuwde selectie sterk voor de dag komt.

De prestaties van ons eerste mogen er ook zijn. Dit wel met de kanttekening dat de beste wedstrijden in Amsterdam worden gespeeld. Dit met uitzondering van het duel tegen koploper WKE, die er op Sportpark Grote Geert met 1-4 aan moest geloven. Afgelopen zondag werd ‘angstgegner’ VVSB volkomen verdiend met 3-1 geklopt in een zeer aantrekkelijke wedstrijd. Vooral in de tweede helft was ons vlaggenschip de bovenliggende partij. Aldus werd de zesde thuiszege behaald. Alleen tegen EVV werd op Sportpark Goed Genoeg puntverlies geleden na een gelijkspel (0-0).
Uit hangt de vlag er tot nog toe heel anders voor. Van de zes uitwedstrijden werden er vier verloren. In Haakbergen werd gelijk gespeeld tegen HSC’21. In Emmen, zoals gezegd, werd gewonnen.  Waarom ging AFC ten onder tegen Kon. HFC, HBS, Magreb’90 en FC Lienden? Was het gebrek aan geluk? Geenszins. In genoemde wedstrijden ware onze jongens beslist minder op dreef dan hun tegenstanders. Waarom was het goede spel thuis tegen o.a. TEC, De Treffers, UNA en VVSB wel mogelijk? Wie het weet mag het zeggen. Dat laatste geldt natuurlijk vooral voor onze trainer Bart Logchies die ongetwijfeld op een remedie heeft zitten broeden. We zullen het zondag zien.

Wat gaat het op Sportpark Voordorp worden? Hercules is ongetwijfeld een taaie tegenstander, maar doet het thuis wel iets minder dan uit. Vooral het verschil tussen het doelsaldo thuis (6-11) en uit (10-8) is sprekend. Maar AFC presteert juist uit, zoals gezegd, bijzonder zwak. Van de in totaal 23 punten werden er dit seizoen maar 4 buiten Amsterdam behaald. Hopelijk wordt zondag aanstaande een nieuwe trend ingezet en kan de tweede uitzege van het seizoen worden opgetekend. De sterke prestaties thuis moeten toch veel vertrouwen geven. Alleen door winst buitenshuis kan AFC uiteindelijk deel blijven uitmaken van de kopgroep. Te beginnen in Utrecht. Heel veel succes!

 MvdW