Voorbeschouwing HBS - AFC

KOPLOPER AFC VOL VERTROUWEN NAAR DE BOSJES VAN PEX 

Zondag aanstaande gaat de reis naar de Bosjes van Pex in Den Haag waar onze oude (1893!) vrienden van Houdt Braef Stant sinds 1968 hun domicilie hebben. Nu ook met kunstgras op het hoofdveld en dat is met zo veel elftallen natuurlijk een geweldige vooruitgang. Wij hebben in de Topklasse inmiddels zeven wedstrijden achter de rug en het contrast tussen HBS en AFC is groot. De Kraaien staan met 4 punten onderaan, The Reds met 16 punten helemaal bovenaan. Dat had niemand aan het begin van de competitie kunnen bevroeden. De verschillen in het afgelopen seizoen tussen beide verenigingen waren zeer klein. AFC wist op de laatste competitiedag in Groesbeek degradatie af te wenden door De Treffers te kloppen, HBS kon degradatie ontlopen door in de nacompetitie MSC Meppel en VC Vlissingen te verslaan. Een knappe prestatie. Zondag staat veel op het spel. HBS zal alle sportieve middelen aanwenden om via een eerste thuiszege de weg omhoog in te slaan, AFC zal er ook alles aan willen doen om de status van koploper te handhaven. Een prachtige wedstrijd ligt dus in het verschiet tussen twee teams die elkaar goed kennen en die in de onderlinge duels meestal niet veel voor elkaar onderdoen.

Hoe kan het dat HBS op dit moment helemaal onderaan staat? De oefencampagne verliep immers redelijk goed met o.a. de toernooiwinst in Delft bij DHC en de komst van verschillende goede spelers. Richelo Fecunda en Mike Tros kwamen van Jong ADO Den Haag over, Ali Al Fredawi van WKE, Ahmed Zarouai van Willem II, Angelo Roosberg van ARC en Delvin Pinheiro Frederico van Kozakken Boys. Na de winterstop komt ook de viervoudig international van Hongarije en oud-speler van ADO Den Haag Gabor Horvath de HBS-gelederen versterken. Daar staat wél het vertrek van Jan-Paul Saeijs tegenover die na een imposante en langdurige carrière bij ADO Den Haag, Roda JC, Southampton, De Graafschap én drie succesvolle seizoenen bij HBS de voetbalschoenen aan de wilgen hing. Jan-Paul speelde in totaal 407 wedstrijden en maakte 60 doelpunten. Een hele aderlating dus voor de Kraaien.  

De eerste zeven competitiewedstrijden vielen per saldo, zoals gezegd, flink tegen voor HBS.  Na de 3-0 nederlaag in de openingswedstrijd in Groesbeek tegen De Treffers werd thuis met 2-2 gelijk gespeeld tegen algeheel amateurkampioen FC Lienden en vervolgens in Echt gewonnen van het altijd lastige EVV, een heel mooi resultaat. Maar daarna volgden tegen thuis VVSB (0-4), uit tegen Hercules (2-1), thuis tegen UNA en uit tegen JVC Cuijk 1-0 vier nederlagen op rij. Het pechduiveltje speelde hierbij zeker mee want tegen UNA bijvoorbeeld was HBS op sportpark Craeyenhout veel beter. Maar de ballen vlogen tegen paal en lat of net naast het doel van de uitblinkende UNA-doelman. Pech of niet, de voorhoede van de Kraaien is met 5 doelpunten nog niet op stoom. Hoe het allemaal wél kan en moet liet HBS zien in de tweede ronde van de KNVB-beker tegen BVO FC Oss. Voor ruim 1000 toeschouwers werden de professionals uit Oss in de Bosjes van Pex helemaal zoek gespeeld. De 4-1 winst, met Haagse doelpunten van Mike de Geer (2x), Willem Six en Tjeerd Westdijk, was dik verdiend en zeer opvallend. Gelet op dit resultaat en de kwaliteit van de selectie van HBS  is de lage klassering echt een momentopname. Als het een beetje mee zit zijn er snel betere tijden op komst!

AFC hoopt uiteraard de opmars van HBS nog even uit stellen. Het vertrouwen, gevoed door een reeks mooie uitslagen, is er natuurlijk. The Reds waren ook afgelopen zondag op sportpark Goed Genoeg uitstekend op dreef tegen De Treffers dat ook, tegen alle verwachtingen in, nog niet in de voorste linie te vinden is. Het team van de nieuwe AFC-trainer Bart Logchies speelt mede door het uitstekende keepen van László Sandor, ook al afkomstig uit het profvoetbal in Hongarije, onder druk goed voetbal en dat was tegen de Groesbekers voldoende om uiteindelijk toch nog ruim te winnen. Een week eerder was het feest in Emmen toen de onverwachte koploper WKE met 1-4 werd verslagen. Een rode kaart voor WKE-keeper Breukeveld was bepalend in deze wedstrijd. In de tweede helft was AFC met een man meer de baas op sportpark Grote Geert. Uiteraard is de koppositie van ons eerste mooi, maar na zeven wedstrijden zeker geen reden om victorie te kraaien. Daarvoor is de weg nog veel te lang en is de concurrentie te sterk. De krachtsverschillen zijn vaak veel minder groot dan je op grond van de ranglijst zou vermoeden.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Als wij naar de onderlinge resultaten kijken in de laatste vier seizoenen, dan zien wij dat AFC drie maal wist te winnen en HBS twee maal. Drie keer werd het gelijk, waaronder de kampioenswedstrijd van AFC op 19 april 2014, die met 4-4 eindigde (scores AFC: Steve van Kesteren (e.d.), Daan Sutorius 2x, Mitchell Theuns, scores HBS: Tjeerd Westdijk 2x, Berend Kaster en Jan-Paul Saeijs). Bij het grote feest na afloop in het AFC-clubhuis lieten onze Haagse vrienden zich niet onbetuigd en bleef het tot zeer laat ontzettend gezellig. Afgelopen seizoen won AFC in een niet al te beste wedstrijd met 0-1 op Craeyenhout. Het enige doelpunt kwam op naam van …… Jan-Paul Saeijs! Erg zuur. Wij zijn benieuwd wat André Wetzel, sinds 2012 de trainer van HBS, voor tactiek uit de hoge hoed tovert. Aan ervaring bij hem geen gebrek. Voor dat Wetzel neer streek bij HBS was hij (assistent)trainer, scout of  technisch directeur van ADO Den Haag, FC Den Bosch, Nederlands Elftal  onder 19 en assistent Jong  Oranje, Willem II, Al-Jazira Club, Feyenoord, KV Mechelen en VVV-Venlo. Wetzel speelde ook negen seizoenen in de Eredivisie, waaronder ook 107 wedstrijden bij FC Amsterdam. Dat schept op z’n minst een band!               

Hoe het ook allemaal zij, wij kunnen ons verheugen op een mooie en spannende Topklasse wedstrijd op het nieuwe kunstgras van HBS, waar de sportieve vonken van afvliegen. Iets om de rest van de week echt naar uit te kijken. Veel plezier!

MvdW