Voorbeschouwing GVVV - AFC

Mentaal sterk AFC gaat ook tegen GVVV in Veenendaal voor de winst

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Veenendaal, op een uurtje rijden van Amsterdam gelegen tussen Utrecht en Arnhem. Op Sportpark Panhuis ontmoeten we om 15.30 uur GVVV, na elf wedstrijden samen met Jong AZ trots op kop na een serie prachtige resultaten. De Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging plaatste zich vorig seizoen ternauwernood voor de Tweede Divisie. De zevende plaats in de Zaterdag Topklasse werd veilig gesteld in een adembenemende wedstrijd tegen directe concurrent Rijnsburgse Boys. Voor 2600 (!) toeschouwers werd het 2-1 in Veenendaal na een 0-1 achterstand. Grote man aan GVVV-kant was toen Simon Brouwer die de twee doelpunten maakte. Brouwer kan door een ernstige knieblessure, opgelopen in oefenwedstrijd aan het begin van dit seizoen tegen SDC Putten, helaas niet mee doen tegen AFC. Een andere grote man bij De Blauwen is ongetwijfeld trainer John de Wolf, oud-Feyenoord prof met cultstatus, die vorig seizoen in moeilijke tijden tussentijds door het GVVV-bestuur werd aangesteld als trainer en ook dit seizoen de technische scepter zwaait bij De Blauwen. Dat doet De Wolf met een ploeg die ten opzichte van vorig seizoen maar een beperkt aantal nieuwe gezichten kent. Maar die zijn met dertien op een totaal negentien goals wel erg productief. Topscorer tot nu toe is Robin Mulder die van ASWH overkwam, Cayfana Latupeirissa, die wij kennen van JVC Cuijk, maakte er vier en de van Sparta Nijkerk afkomstige Frank Tervoert drie. Staat GVVV wat betreft gemaakte doelpunten op een zevende plaats, wat betreft de tien tegendoelpunten op een tweede plaats. Alleen Excelsior Maassluis doet het met negen tegengoals tot nu toe beter.  

Tegen GVVV heeft AFC nog maar weinig gespeeld. Af en toe een oefenwedstrijd aan het begin van het seizoen en één keer in het kader van de districtsbeker. Op 27 november 2012 gingen wij thuis op een bijveld met 0-1 onderuit, mede omdat The Reds niet in de sterkste opstelling verschenen. Kijkend naar de spelers in deze wedstrijd spelen nog vijf spelers in GVVV 1.  Bij AFC niemand meer. Opvallend! Bijna hadden GVVV en AFC elkaar in het seizoen 2014-2014 getroffen in de strijd om het algeheel amateurkampioenschap, maar GVVV verloor de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de Zaterdag Topklasse van aartsrivaal Spakenburg. Overigens een fantastische wedstrijd in het bomvolle (6500 toeschouwers!) en het voor één dag volledig blauw gekleurde stadion van FC Volendam. Een wedstrijd die een beter GVVV op schlemielige wijze helaas verloor.

GVVV is het avontuur dat Tweede Divisie heet heel goed begonnen. Zeven keer werd gewonnen, drie keer werden de punten gedeeld en alleen van Jong Vitesse werd op Papendal verloren. Op Sportpark Panhuis is GVVV nog ongeslagen. De laatste twee thuiswedstrijden tegen Kon. HFC en VVSB werden met resp. 3-1 en 2-0 gewonnen. Tegen Kon. HFC scoorden Mulder, Tervoert en Latupeirissa, Carlos Opoku redde de eer van onze Haarlemse vrienden en bracht zijn totaal op zeven doelpunten. En dat voor een verdediger! Tegen VVSB benutte Martin van Eck de twee kansen die De Blauwen kregen en achter werd de gevaarlijke paars-gele aanval volledig aan banden gelegd. Vorige week werden die andere blauwen in Spakenburg met 1-0 verslagen door een goal van Latupeirissa in de 89e minuut. Anders dan de uitslag doet vermoeden was het een knotsgekke wedstrijd met heel veel kansen aan beide kanten. Dat GVVV uiteindelijk de wedstrijd won van het altijd kooplustige Spakenburg zal heel wat vreugde teweeg hebben gebracht bij de Veenendalers.

AFC  staat na elf wedstrijden op een mooie derde plaats, maar drie punten achter op medekoploper GVVV.  Maar anders dan de ploeg van De Wolf krijgen The Reds heel wat doelpunten tegen. Omgekeerd scoren onze jongens meer dan die van de Veenendaalse Voetbalvereniging. Vrijwel altijd moest AFC een achterstand wegwerken en met heel veel fighting spirit werd regelmatig in de slotminuten het onmogelijke mogelijk gemaakt. Zoals tegen Spakenburg toen Pieter Koopman en Tom van den Brink scoorden, tegen Jong AZ met een late goal van Matthijs Jesse een gelijk spel werd veiliggesteld en afgelopen zondag op Sportpark Goed Genoeg toen een 0-2 achterstand werd omgebogen in een 3-2 overwinning door doelpunten van Teun van Zweeden, Matthijs en Pieter maar vooral door heel veel vertrouwen en wilskracht van het gehele team. Het was voor de zoveelste keer genieten geblazen van ons eerste dit seizoen, dat onder regie van trainer Ton du Chatinier tot veel in staat blijkt.

Hopelijk ook aanstaande zaterdag in Veenendaal waar het op het kunstgras van sportpark Panhuis er ongetwijfeld spannend aan toe zal gaan. Wat gaat het worden tussen de nummers twee en drie van de ranglijst? Blijven onze jongens mee doen in de kopgroep of wordt een stapje terug gedaan?  Kan AFC de goede defensie van GVVV ontwrichten en zelf de deur achter dit keer goed dicht houden? Allemaal vragen die zaterdagmiddag laat goed te beantwoorden zijn.  In ieder geval is het zo dat AFC vol vertrouwen kan afreizen naar de Utrechtse Heuvelrug/Gelderse Vallei. De eerste elf wedstrijden hebben immers bewezen dat we ook tegen de top van de zaterdagclubs goed mee kunnen. Het zou fantastisch zijn als hier een succesvol vervolg aan kan worden gegeven. Dus AFC’ers, komt dat zien in Veenendaal en als het echt niet anders kan op Fox Sports waar de wedstrijd om 15.30 uur integraal wordt uitgezonden. 

MvdW