Voorbeschouwing GVVV - AFC

AFC GAAT IN VEENENDAAL HET BESTE BEENTJE VOORZETTEN

Aanstaande zaterdag speelt ons aller eerste tegen de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging. GVVV promoveerde in seizoen 2015/2016 naar de Tweede Divisie. De Blauwen degradeerden in seizoen 2021-2022 naar de Derde Divisie Zaterdag maar keerden onder regie van trainer/coach Gerry Vink een seizoen later weer terug op het hoogste amateurniveau door na een tweede plaats achter ACV knap de play offs te winnen. Dit jaar dus weer de Tweede Divisie voor GVVV, dat in Heemskerk startte met een 2-2 gelijkspel  tegen het ook gepromoveerde ADO’20. Op Sportpark Panhuis werd vervolgens met 1-1 gelijkgespeeld tegen De Treffers. Op Houtrust werd met 3-1 verloren van Scheveningen, waarna GVVV in Veenendaal met 1-4 kopje onder ging tegen Rijnsburgse Boys. Vier gespeeld, twee punten, geen daverende start dus voor de Blauwen. En dan vervolgens ook nog naar het nog ongeslagen HFC, waar het aan de Spanjaardslaan voor iedere tegenstander moeilijk toeven is. Ook GVVV had het afgelopen zaterdag in het begin knap lastig, maar kwam al in de eerste helft steeds beter in de wedstrijd. Vlak voor rust werd het zelfs 0-1 na een slimme steekbal van Leroy George (speelde vorig seizoen bij VVSB) op Ilias Latif. In de tweede helft waren er over en weer wel wat kansen maar geen doelpunten en zo pakte Vink en zijn ploeg in Haarlem de eerste drie punten van het seizoen. (Klik voor de samenvatting van deze wedstrijd op deze link). En dan was er een paar dagen later ook nog de 5-2 winst op Barendrecht in de TOTO KNVB-beker. Dit alles geeft De Blauwen ongetwijfeld de nodige energie voor het vervolg van de competitie, te beginnen tegen AFC.

Dan ons eerste dat het seizoen goed begon met tien punten uit vier wedstrijden tegen resp. Jong Almee City (4-1), Noordwijk (1-1), Kozakken Boys (2-1) en Spakenburg (0-2). Vooral de zege op de Westmaat tegen Spakenburg maakte indruk, want die andere Blauwen behoren dit seizoen tot de titelfavorieten. Afgelopen zaterdag liep het echter totaal anders dan gehoopt tegen Quick Boys dat sterk voor de dag kwam op sportpark Goed Genoeg. AFC ging met 0-3 flink onderuit en op dat resultaat viel weinig af te dingen. De aanval van The Reds kon geen vuist maken, de vaak zeer solide defensie was dit keer niet erg bij de les. Aldus werd voor het eerst in deze competitie verloren, het was ook de eerste nederlaag tegen Quick Boys ooit. Door blessures waren veel spelers zaterdag jl. niet beschikbaar, maar dat was ook het geval tegen Spakenburg. Laten we het wat betreft de snelle jongens houden op een off day, een wedstrijd waar waarin weinig lukte, wel tegen een uitstekende spelende ploeg met veel jong aanvallend talent. Hopelijk ijlt de teleurstelling niet te lang na en wordt aanstaande zaterdag door onze jongens uit een ander vaatje getapt.

Zaterdagvereniging GVVV en zondagclub AFC ontmoetten elkaar voor het eerst in competitieverband in het seizoen 2015/2016 met de komst van de Tweede Divisie. Op 5 november 2016 was het zover in Veenendaal en na rust was het via goals van Matthijs Jesse (2x) en Tom van en Brink na een matige eerste helft ‘zo maar’ 0-3, Patrick Heesakkers redde toen de eer voor GVVV. In Amsterdam speelden The Reds en AFC op 8 april 2017 dat seizoen met 1-1 gelijk. Op 9 december werden we dat jaar thuis met 0-4 van het veld gespeeld. Degradatie dreigde, maar na een historische wederopstanding (klik hier) bleeft AFC in de Tweede Divisie. Eén van de sleutelwedstrijden was tegen GVVV op 28 april 2018 in Veenendaal. AFC won met 2-3, maar vraag niet hoe! Pas in blessuretijd maakt Tom van de Brink het beslissende doelpunt. (klik hier voor de samenvatting van deze spannende wedstrijd ) . Hierna speelden AFC en GVVV nog zes keer met wisselend resultaat tegen elkaar. In het voor GVVV desastreus verlopen seizoen 2021-2022 wonnen de Blauwen thuis (1-0) en uit (0-3) van The Reds. Aan AFC heeft de degradatie dus beslist niet gelegen! Per saldo doen AFC en GVVV in de onderlinge duels met vier keer winst, vier keer verlies en twee gelijke spelen niets voor elkaar onder.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag op Sportpark Panhuis? Spannend wordt het zeker. AFC zal zich willen revancheren na de domper tegen Quick Boys, GVVV gaat er helemaal voor na de fraaie winst op HFC aan de Spanjaardslaan. Met Gerry Vink hebben de Blauwen een zeer ervaren trainer in huis die we ook kennen van zijn rol als technisch adviseur bij TEC en die lang bij Ajax werkzaam was bij de jeugd. Vink degradeerde en promoveerde direct weer met GVVV en heeft dit seizoen een mooie selectie tot zijn beschikking met enkele opvallende spelers. Zoals de 24-jarige keeper Jan van Willege, eerder spelend bij IJsselmeervogels, de 33-jarige middenvelder, oud-prof (FC Utrecht en FC Den Bosch) Barry Maguire en een kwartet jonge, getalenteerde aanvallers. Linksbuiten Byron Burgering (22), die eerder de shirts droeg van het Poolse Mieds Legnica en FC Eindhoven, vleugelspits Genrich Sillé (21), die bij de beloften van PSV, FC Utrecht en Heracles speelde, alsmede de centrumspitsen Ilias Latif (22), kwam over van Alphense Boys en Justin Spies (22), afkomstig uit de eigen jeugd. Leuk om deze jonge spelers zaterdag aanstaande aan het werk te zien.

Dat geldt natuurlijk a fortiori voor onze spelers die hopelijk hun beste beentje gaan voorzetten in Veenendaal. Om in de subtop te blijven en niet te ver achter te komen op koploper HHC Hardenberg is een mooi resultaat op Sportpark Panhuis beslist noodzakelijk. Succes!

MvdW