Voorbeschouwing FC Lisse - AFC

KOPLOPER AFC GAAT VOOR DE WINST IN LISSE

Zaterdag as. reizen we af naar Sportpark Ter Specke, thuisbasis van FC Lisse. De geel-blauwen staan op een mooie achtste plaats en hebben zich met nog acht wedstrijden te gaan bijna veilig gespeeld. Een knappe prestatie van de ploeg van trainer/coach Raymonsd Bronkhorst die vorig seizoen kampioen werd van de Derde Divise en dus direct promoveerde naar de Tweede Divisie. FC Lisse, Algeheel Kampioen van Nederland in 2008, speelde al eerder op dit niveau, maar dat avontuur duurde maar één seizoen (2017-2018). Het ziet er dus nu naar uit dat we FC Lisse ook volgend seizoen treffen.
AFC heeft zich met 56 punten al lang en breed veilig gespeeld en strijdt nu met Katwijk en Rijnsburgse Boys, en op enige afstand met HHC Hardenberg en De Treffers, om het kampioenschap. AFC is alweer een tijdje koploper, maar voelt de hete adem van genoemde verenigingen in de nek. Ieder punt telt, dus is ook de uitwedstrijd van The Reds tegen FC Lisse van groot belang.

Op 8 oktober 2022 speelden AFC en FC Lisse dit seizoen voor het eerst tegen elkaar. Op Sportpark Goed Genoeg werd het een spektakelstuk van jewelste. De eerste helft eindigde met een 0-0 stand, maar het had gemeten aan de kansen ook zo maar 5-0 kunnen staan. Raily Ignacio (3x), Oussama Siali, oud-speler van FC Lisse, misten dotten van kansen en Dalian Maatsen knalde van ver op de buitenkant van de paal. De ploeg van Bronkhorst kon daar niets tegenoverstellen. In het tweede bedrijf werd dat wel anders. Jeffrey Kleybroek opende al na één minuut de score met een zondagsschot en zo stond FC Lisse tot ieders verrassing met 0-1 voor en het had het zo maar 0-2 kunnen worden als Enzo Stroo niet was afgestopt door onze keeper Gijs van Zetten. Toen Raily in de 60e minuut dan toch de gelijkmaker binnen tikte leek de balans weer door te slaan in Amsterdams voordeel, maar Jaap Zwetsloot dacht daar anders over en schoot FC Lisse uit een pass van Björn Mussche naar een 1-2 voorsprong. Tot kort voor tijd stond deze stand op het scorebord, maar in 88e minuut leverde de stormloop van AFC op het doel van keeper Erik Cummings de gelijkmaker op door een doelpunt van Matthijs Jesse. In blessuretijd pakten The Reds nog de volle winst na een voorzet van Matthijs, die bij de tweede paal werd terug gekopt door Kenny Teijsse op Joël Tillema die van dichtbij Cummings kansloos liet. 3-2 dus, maar wel heel erg met de hakken over de sloot, na een bizarre eerste helft die wonderwel geen doelpunten opleverde voor AFC en een spannend tweede bedrijf. 

Gaan we zaterdag weer zo’n wedstrijd krijgen op Sportpark Ter Specke? Het zou zo maar kunnen want FC Lisse is vooral thuis een geduchte tegenstander. De geel-blauwen verloren pas twee keer op Ter Specke. Jong Volendam en De Treffers waren met resp. 2-4 en 0-2 te sterk. Maar daar staan vijf zeges tegenover. Kozakken Boys (4-0), OFC (2-1), TEC (4-0), Kon. HFC (2-1) en Jong Sparta (2-0) werden met lege handen naar huis gestuurd. Opvallend zijn verder het gelijke spel thuis tegen HHC (2-2) en vooral de uitwinst op regerend kampioen Katwijk (0-1). De laatste tijd zijn de resultaten van FC Lisse wat minder dan gemiddeld. Tegen Noordwijk werd thuis gelijk gespeeld (0-0), uit verloren van Scheveningen (2-0), thuis gelijk gespeeld tegen Quick Boys (0-0) en uit gelijk gespeeld tegen hekkensluiter OFC (0-0). Nauwelijks doelpunten dus voor FC Lisse, ook niet in Oostzaan waar Max Hudepohl (overgekomen Rijnsburgse Boys), topscorer Jeffrey Klijbroek, Ludcino Marengo, Remy van Ekeris (in de winter gekomen van FC Emmen) en invaller David Verwey veel kansen lieten liggen.

Maar ook AFC had tegen Kozakken Boys afgelopen zaterdag de nodige moeite om het net te vinden. Alleen Matthijs Jesse was na 16 minuten met een kopbal trefzeker en was daarmee the man of the match. Vooral in de eerste helft was de ploeg van trainer/coach Benno Nihom dominant, maar een aantal kansen waren niet aan onze aanvallers besteed. In het tweede bedrijf was de wedstrijd een tijdlang meer in evenwicht. De rood-witten gooiden in de slotfase alles op de aanval, maar dat leverde zo veel ruimte op voor The Reds dat er nog wel enkele doelpunten hadden kunnen vallen. Ondanks een aantal één-op-één situaties met de boomlange keeper Bryan Janssen bleef het 1-0, een magere uitslag maar wel goed voor drie punten. Die punten zijn wel noodzakelijk om de titelaspiraties van AFC in leven te houden, ook aanstaande zaterdag.

Wat zijn de kansen tegen FC Lisse? Zoals we inmiddels weten draait de promovendus een goed seizoen waarin het zich naar alle waarschijnlijkheid weet te handhaven. De geel-blauwen staan in de middenmoot maar zijn op Ter Specke moeilijk te kloppen. Maar ook in Amsterdam bleek dat al het geval. De 3-2 zege van AFC was op het nippertje. Onze jongens zullen er dus alles aan moeten doen om met drie punten richting Amsterdam te vertrekken. In het verleden lukte het twee keer te winnen in Lisse: in een oefenwedstrijd was het 3-0 en voor de KNVB-beker 2-1. In competitieverband werd in 2017 met 2-0 verloren in een wedstrijd met wisselende kansen. Zaterdag hopen we een andere uitslag op het scorebord te zien, waardoor AFC nog steeds koploper is. Succes!

MvdW