FC Lisse - AFC voorbeschouwing

AFC WIL IN LISSE WEER TERUG NAAR HET LINKER RIJTJE

Zaterdag spelen we de laatste competitiewedstrijd van 2023 uit tegen FC Lisse. FC staat voor Fusie Club: in 1981 besloten Sportclub Lisse (tot 1968 RKVV Lisse) en Lisser Boys te fuseren en zag FC Lisse het levenslicht. De fusieclub deed al snel mee op het hoogste amateurniveau, werd in 2001 en 2008 kampioen bij de zaterdagamateurs. In 2008 werd FC Lisse ook Algeheel Amateurkampioen door zondagkampioen Hollandia te verslaan. De geel-blauwen spelen op sportcomplex Ter Specke, dat in de afgelopen jaren een metamorfose onderging. De nieuwbouw omvat een grote, multifunctionele sporthal, een zeer uitgebreid clubhuis van FC Lisse en een gemeenschappelijk entreegebied. Ter Specke telt tien (!) voetbalvelden en een 9 holes golfbaan, ronduit imponerend. In de Tweede Divisie was AFC tweemaal te gast bij FC Lisse. Op 2 december 2017 verloren we met 2-0 in een lastig seizoen waar maar net degradatie kon worden voorkomen. FC Lisse degradeerde wel, maar keerde vorig seizoen weer terug in de Tweede Divisie. Op 1 april 2023 speelden de geel-blauwen en The Reds met 0-0 gelijk in een spannende, maar niet al te beste wedstrijd. Koploper AFC liet op Ter Specke dure punten liggen in de kampioensrace met Katwijk en Rijnsburgse Boys en eindigde ten slotte op een derde plaats. FC Lisse werd vorig seizoen twaalfde.

Inmiddels zijn we in het seizoen 2023-2024 alweer een heel eind onderweg en zijn de verwachtingen bij AFC en FC Lisse nog niet ingelost. Ons aller eerste staat op een tiende plaats en is na een uitstekende start, met o.a. een uitzege op Spakenburg, in het rechter rijtje belandt. Hoopgevend was de 2-0 overwinning in Assen op ACV  op 2 december jl. Afgelopen zaterdag werd gelijkgespeeld tegen HHC Hardenberg. In de stromende regen stond AFC halverwege met 1-2 achter, maar kwam in de tweede helft volkomen verdiend op 2-2. Al met al verloopt dit seizoen tot nog toe tamelijk stroef met een selectie die weinig wijzigingen onderging ten opzichte van vorig seizoen. Wel werd trainer/coach Benno Nihom geconfronteerd met een volle ziekenboeg. Gelukkig zijn Splinter de Mooij, Guus van Weerdenburg en Soufiane Hetli sinds kort wel weer beschikbaar.

Dan FC Lisse dat lange tijd onderaan de ranglijst bungelde. De geel-blauwen hadden na acht  wedstrijden pas één punt en namen toen afscheid van trainer/coach Richard van Heulen. Sjaak Polak volgde hem op en moet FC Lisse in Tweede Divisie zien te houden. De afgelopen vier seizoenen was Polak de coach van het vrouwenteam van ADO Den Haag dat in de Eredivisie uitkomt. Als amateurvoetballer werd Polak in 1996 met SVV Scheveningen kampioen van Nederland, als prof won hij in 2001 met FC Twente de KNVB beker door PSV in de finale te verslaan. Na FC Twente speelde hij nog bij ADO Den Haag, Sparta Rotterdam, Veendam en RBC Roosendaal. De nieuwe trainer van FC Lisse kon niet voorkomen dat zijn team bij zijn debuut met 3-0 verloor van Quick Boys. Maar Sjaak Ploak zag, zo liet hij TV West weten, genoeg aanknopingspunten om beter te presteren. Die betere prestaties zijn er gekomen. Zo boekte FC Lisse op 12 november jl. de eerste overwinning van het seizoen. In Heemskerk werd ADO’20 met 2-1 verslagen. Linksbuiten Dyllandro Panka en centrumspits Rowdy van der Putten (overgekomen van Ter Leede) maakten de geel-blauwe doelpunten. De tweede zege werd afgelopen zaterdag behaald tegen HFC, aan de Spanjaardslaan. Het werd maar liefst 1-4, een geweldige verrassing. Bij rust was het al 0-3 door goals van captain Toon Zwetsloot, Qiniso Nogobese en Maxim van der Meer, na rust wist Ngobese keeper Michaelis opnieuw te passeren. Laat in de wedstrijd redde Castien de eer voor de Koninklijken. Er was meer goed nieuws voor FC Lisse. Verdediger Kevin van der Zwet keerde in Haarlem na negen maanden blessureleed in de basis terug, en ook Enzo Stroo en Jaap Zwetsloot waren weer present na een blessureperiode, zij het als invaller. Door de klinkende overwinning van FC Lisse op HFC verlieten de geel-blauwen de laatste plaats en hebben nu na vijftien wedstrijden negen punten. Eén punt meer dan Excelsior Maassluis en twee meer dan Kozakken Boys. Maar FC Lisse staat nog steeds onder de streep, op een P/D-plaats. De achterstand op de nummer vijftien Rijnsburgse Boys bedraagt zes punten, op nummer veertien Scheveningen negen punten. Een uitdaging voor Sjaak Polak en zijn spelers in de komende negentien wedstrijden.

Te beginnen aanstaande zaterdag tegen ons aller eerste, dat ook zo graag wil stijgen op de ranglijst. En natuurlijk op 20 december in de beker wil winnen van RKAV Volendam om 2023 zo goed mogelijk te beëindigen. FC Lisse werd eerder dit jaar door FC Dordrecht uitgeschakeld in de beker en hoopt dit jaar met een zege op AFC af te sluiten. Gesteund door de prachtige zege op HFC is daar ongetwijfeld goede hoop op bij de geel-blauwen. Op basis van de resultaten in het verleden zal het er om hangen. Op Ter Specke verloor AFC een keer met 2-0 en werd het vorig seizoen 0-0. Op 21 september 2021 ontmoetten de clubs elkaar in Lisse voor de beker. Jaap Zwetsloot opende toen de score, Splinter de Mooij maakte de gelijkmaker. Na 40 minuten moest FC Lisse door met tien man na een rode kaart voor Toon Zwetsloot. Pas in de verlenging maakte Raily Ignacio het verschil en won AFC het bekerduel met 1-2. Het was toen een spannende wedstrijd op Ter Specke en dat zal het aanstaande zaterdag ongetwijfeld weer worden. Hopelijk zijn we na afloop niet alleen drie punten rijker maar staan we ook weer in het linker rijtje. Een wenkend perspectief. Succes!

MvdW