Voorbeschouwing FC Lienden - AFC

Veerkrachtig AFC reist vol vertrouwen af naar Lienden

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Lienden. Om 18.00 uur treedt AFC op Sportpark de Abdijhof aan tegen het Chelsea van de Betuwe. Een bijnaam die niet alleen te maken heeft met het blauw getinte tenue, maar ook met de geweldige prestaties van FC Lienden de afgelopen jaren. Daar later meer over, nu eerst het kunstgras van de Blauwe Zebra’s dat er al twaalf jaar ligt en volgens de kenners aan vervanging toe is.  Daar denkt de Gemeente Buren, waar Lienden onderdeel van uit maakt op dit moment anders over. In de discussie heeft Hans Kraaij jr., die als trainer weer terug is bij FC Lienden, zich overduidelijk laten horen, wat nog niet geholpen heeft. Mogelijk komt het nieuwe kunstgrasveld er op korte termijn toch onder invloed van het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van het rubbergranulaat in dit oude kunstgras.

Risico’s of niet, we spelen zaterdagavond tegen een vereniging die zich gemeten over de twee laatste seizoenen beslist de allerbeste van Nederland mag noemen. In seizoen 2014-2015 wonnen de Blauwe Zebra’s alles wat er te winnen was. Eerst werd het kampioenschap van de Zondag Topklasse behaald, waarna de kampioen bij de Zaterdagamateurs Kozakken Boys twee maal werd verslagen in de strijd om het Algeheel Kampioenschap. En als klap op de vuurpijl won FC Lienden aan het begin van het seizoen 2015-2016 ook de Super Cup na winst op IJsselmeervogels. In dit laatste seizoen van de Topklasse werd bij de Zondagamateurs weer het kampioenschap behaald. In de strijd om het Algeheel Kampioen bleek Excelsior Maassluis verrassenderwijs de sterkste. Prachtige resultaten dus, die bijna ongelooflijk worden, als je je bedenkt dat FC Lienden aan het eind van seizoen 2013-2014 het vaste voornemen had om de Zondag Topklasse om financiële redenen vaarwel te zeggen. Het kan dus soms heel raar lopen in de voetbalwereld.

De successen van FC Lienden bleven uiteraard niet onopgemerkt en dat leidde aan het eind van vorig seizoen tot het vertrek van  succestrainer Hans van de Haar naar Spakenburg. Verschillende spelers vertrokken ook naar een vereniging met een grote resp. nog grotere portemonnee. Christian van Hussen ging naar IJsselmeervogels, Ralph Dua en Robby Holder naar Spakenburg en Sabir Achefay naar Katwijk. De gevaarlijke spits Frank Wiafe maakte de overstap naar het betaalde voetbal en speelt dit seizoen bij Fortuna Sittard, Cerezo Hilgen vertrok naar FC Dordrecht. Verder gingen Jesse Wielenga, Guilliano Grot en Fathi Ben Ahmed naar resp. SteDoCo, WNC en JVC Cuijk. Een behoorlijke exodus dus, die de technische leiding van FC Lienden de nodige hoofdbrekens zal hebben gekost. Nieuwe spelers  werden gevonden in iets lagere echelons. Zo werden Arjan Goorman en Erik van de Putte aangetrokken van DOVO, Jermo Wilsterman van De Bataven, Eik de Kruijk van SteDoCo, Jordie van der Laan van Juliana’31, Björn Cuperus van DFS en Alex van Eem van SVL. Ongetwijfeld tot groot genoegen van Hans Kraaij jr. keerde Abderrahim Loukili terug op het oude nest. In 2014 maakte Loukili de overstap van Hercules naar FC Lienden en had een belangrijk aandeel het in het grote succes van dat seizoen. Afgelopen seizoen beproefde deze behendige vleugelspits zijn geluk bij de beloften van NEC en IJsselmeervogels, maar het werd in beide gevallen geen succes. Dit seizoen dus weer FC Lienden en daar voelt Loukili zich weer helemaal thuis getuige zijn negen doelpunten tot nog toe, waarmee hij topscorer is in de Tweede Divisie.

Ondanks de doelpunten van Loukili doet FC Lienden nog niet mee in de top van de Tweede Divisie. Na dertien wedstrijden staan de Blauwe Zebra’s met 16 punten op een met Spakenburg en De Treffers gedeelde tiende plaats. De grootste overwinning (0-4) werd in Zeelst geboekt op UNA, de grootste nederlaag was in en tegen Spakenburg (4-2).  Buiten Lienden is de FC tot nog toe iets beter op dreef dan op Sportpark de Abdijhof. De doelcijfers zijn met 19 voor en 19 tegen gemiddeld. Van de laatste vijf wedstrijden werd er één gewonnen (thuis met 2-0) van Barendrecht, één verloren (uit met 2-1 van TEC) en drie keer gelijk gespeeld (thuis tegen Excelsior Maassluis 1-1, uit tegen Jong Sparta 2-2 en thuis tegen De Treffers 2-2). Tegen De Treffers kwam FC Lienden afgelopen zondag twee keer op achterstand. Na de 0-1 van de mannen uit Groesbeek werd een voorzet van Mike Vreekamp door Mo Bendadi met een fantastische snoekduik neergelegd voor Mo Ajiach, die de bal vervolgens eenvoudig binnen kon tikken. Vlak voor rust kwamen de bezoekers op 1-2, welke voorsprong in de tweede helft  teniet werd gedaan door een fraaie kopbal van Tom van der Neut onderkant lat. Al was het voor velen, zeker na het zien van de beelden,  zeer de vraag of de bal de doellijn had gepasseerd bij de scrimmage na de kopbal. Maar ook De Treffers mocht niet klagen toen een overtreding op Loukili in de eerste helft niet werd bestraft met een penalty.

FC Lienden doet het met een bijna geheel vernieuwde selectie dus heel behoorlijk in de Tweede Divisie en zal in het vervolg van de competitie ongetwijfeld nog wel wat stijgen op de ranglijst. AFC is de competitie heel goed gestart en staat na dertien wedstrijden op een tweede, met GVVV en Kozakken Boys gedeelde plaats. Zes punten achter het jonge talent van AZ , dat afgelopen zondag ook GVVV in Veenendaal met 4-1 de baas was. Tot nog toe steekt de ploeg van Martin Haar er met kop en schouders bovenuit en lijkt op het kampioenschap af te stevenen. In het kader van de beoogde doorstroming van het amateurvoetbal naar het betaalde voetbal een curieuze zaak, maar daar kijken we langzamerhand niet meer van op. De enige echte uitdager van Jong AZ lijkt Kozakken Boys te zijn dat over een fysiek sterke selectie beschikt met enkele topspelers, die het verschil kunnen maken.  Na eerder in de beker met 1-5 verloren te hebben van Kozakken Boys ging AFC afgelopen zaterdag ook in competitieverband redelijk kansloos ten onder op Sportpark Goed Genoeg tegen deze tegenstander uit Werkendam.  Een door blessures vooral defensief gewijzigd AFC was lang niet secuur genoeg om de gevaarlijke spitsen Tavares, Ignacio en Powel van Kozakken Boys af te stoppen. De 4-1 zege was meer dan verdiend voor de rood-witte formatie van trainer Danny Buijs.

De vraag is hoe de ploeg van Ton du Chatinier zich zal herstellen van dit  eerste verlies op eigen veld. Waarschijnlijk heel goed, want de fighting spirit is dit seizoen uitstekend. Net als de resultaten buitenshuis. Van sterke tegenstanders als Spakenburg  (1-2) en GVVV (1-3) werd gewonnen, tegen  Jong AZ werd in Wijde Wormer gelijkgespeeld (2-2).  Dat moet veel vertrouwen geven. Maar het zal ongetwijfeld stormen op het kunstgras van Sportpark de Abdijhof. Net als andere jaren want de laatste zeges dateren van 2011 toen met 2-4 gewonnen werd (AFC-doelpunten van Ronnie van Es (2x) en 2x Sjoerd Jens) en van 2012 toen The Reds met 1-2 de sterkste waren (scores van Ronnie van Es en Yussef Sarica). Maar de afgelopen vier seizoenen was steeds FC Lienden de sterkste. In 2012 werd het 1-0, in 2013 4-2 (AFC-scores Sjoerd Jens en Pepijn Kluin), en in 2015  eerst 4-1 (Enrico Patrick redde toen de AFC-eer met een penalty) en op 15 november 2015 3-2 met doelpunten van Melvin Grootfaam en Pieter Koopman. Tijd dus dat deze negatieve reeks doorbroken wordt met een daverend resultaat. Het zal er aanstaande zaterdag vanaf 18.00 uur zeker om spannen. Heel veel succes!

MvdW