Voorbeschouwing FC Lienden - AFC

AFC GAAT IN DE BETUWE VOOR DE WINST TEGEN FC LIENDEN 

Zondag aanstaande gaat de 90 km lange, 1 uur 9 minuten durende, reis naar Lienden. Daar ontmoeten we op Sportpark de Abdijhof het Chelsea van de Betuwe. Een bijnaam die niet alleen te maken heeft met het blauw getinte tenue van FC Lienden, maar ook met de prestaties, want de Blauwe Zebra’s  timmeren de laatste jaren uitdrukkelijk aan de weg.
In 2005 begon onder de net aangestelde trainer Hans Kraaij jr. de opmars van de Tweede Klasse naar de Hoofdklasse. Na de komst van Hans van de Haar als trainer volgde promotie in 2011 naar de Topklasse. Aan het eind van seizoen 2013-2014 kondigde FC Lienden de overstap aan naar de lagere regionen van het zaterdagvoetbal. De Zondag Topklasse werd om financiële redenen vaarwel gezegd. Tot veler verrassing werd dit besluit op het laatste moment teruggedraaid waarna FC Lienden een ‘buitenaards’ seizoen doormaakte. Eerst werd het kampioenschap van de Zondag Topklasse behaald, waarna Kozakken Boys twee maal werd verslagen in de strijd om het Algeheel Kampioenschap. En om dit droomscenario compleet te maken won FC Lieden aan het begin van dit seizoen ook nog eens de Super Cup na winst op IJsselmeervogels.

Het kan dus raar en soms onverwacht mooi lopen in de voetbalwereld, zoals ook de huidige koploper van de Zondag Topklasse WKE op dit moment aantoont. FC Lienden staat nu na elf wedstrijden op een elfde plaats, 10 punten achter WKE, twee punten onder de promotiegrens. Het kampioenschap in het ene seizoen is dus niet direct een garantie voor herhaling in het volgende seizoen, zoals ook AFC na het kampioenschap in 2013/14 ervaren heeft. Het is natuurlijk wél zo dat dit seizoen nog heel wat wedstrijden kent en dat de blauwe Zebra’s  nog erg hoog kunnen eindigen in een competitie waarin de meeste ploegen aan elkaar gewaagd blijken. Toch lijkt FC Lienden iets minder sterk dan het succesvolle seizoen daarvoor. Enkele prominente spelers vertrokken. Youssef el Jebli ging  naar De Graafschap, Abderrahin naar NEC en Rafael Uiterloo naar Telstar. De selectie werd na de overgang van deze spelers naar het betaalde voetbal aangevuld met maar liefst twaalf nieuwe spelers. Van deze spelers staan Leon Broekhof (afkomstig van Bennekom), Ralph Hovestad (Ajax am.), Fathi Ben Ahmed (GVVV), Guilliano Grot (WKE) en Mark Fennebeumer (JVC Cuijk) bijna altijd in de basis. Grot scoorde tot nog toe vijf keer en is daarmee dé topscorer van FC Lienden, dat in totaal tot acht doelpunten kwam.

Ondanks de winst van de Super Cup kende de Algeheel Kampioen van Nederland een relatief zwakke competitiestart. Van Magreb’90 werd thuis met 0-2 verloren. Na een 2-2 gelijkspel tegen HBS in de Bosjes van Pex volgde weer een 0-2 thuisnederlaag tegen WKE. Daarna werd in Groesbeek gewonnen van De Treffers met 0-1 en volgde een sterke periode met een gelijkspel in Veldhoven tegen UNA (2-2) en twee zeges op EVV en SWZ Boso Sneek. In de laatste vier wedstrijden haperde de Betuwse machine weer. Drie gelijke spelen tegen Hercules, VVSB en OJC Rosmalen werden gevolgd door een 1-0 nederlaag tegen JVC Cuijk. Al met al nog niet zo overtuigend.
Tot nog toe vergaat het ons eerste beter, alhoewel de afstand op de ranglijst met FC Lienden maar zes punten bedraagt. AFC begon de competitie wél goed met 2 zeges (JVC Cuijk en TEC ) en een 1-1 gelijkspel in Haaksbergen tegen HSC’21. Na een ‘off day’ in Haarlem tegen onze vrienden van Kon. HFC volgden drie  overwinningen op OJC Rosmalen, WKE en De Treffers en stond AFC zelf even op kop. Net als bij FC Lienden volgde hierna een mindere periode, met dien verstande dat de laatste wedstrijd thuis tegen UNA wél met 2-0 werd gewonnen. Door deze resultaten staat AFC per saldo op een mooie tweede plaats, die, ondanks alle in deze fase zeker nog in acht te nemen voorzichtigheid, zicht biedt op een mooie eindklassering.  

Wat gaat het zondag worden op het kunstgras van Sportpark de Abdijhof? Als we wat verder in zoemen op de resultaten van FC Lienden en AFC springen twee dingen in het oog. Allereerst de resultaten thuis en uit. De Blauwe Zebra’s doen het uit iets beter dan thuis. De ploeg van trainer Hans van de Haar wist in Lienden alleen te winnen van EVV, op zich wel een knappe prestatie. The Reds doen het thuis veel beter dan uit. Zondag jl. werd tegen UNA de vijfde thuiszege geboekt. Uit werd alleen in Emmen gewonnen van koploper WKE, op zich natuurlijk ook een heel mooi resultaat. In de tweede plaats valt het verschil in doelcijfers op. FC Lienden scoort weinig (8), maar krijgt er ook weinig tegen (10). De doelcijfers van de laatste vijf wedstrijden bedragen 1-1! Ons eerste  scoort behoorlijk veel (20), maar krijgt er ook meer dan FC Lienden tegen (15). Ter vergelijking met FC Lienden: de doelcijfers van de laatste vijf wedstrijden van The Reds bedroegen 6-7. Grote verschillen dus, die een uitslag moeilijk laten voorspellen.

Kijken we ten slotte nog naar de uitslagen van AFC in de afgelopen jaren uit tegen FC Lienden dan zien we dat ons eerste twee keer wist te winnen. Maar dat was wel in 2011 en 2012 met resp. 2-4 (AFC-doelpunten 2 x Ronnie van Es, 2 x Sjoerd Jens) en 1-2 (AFC-scores Ronnie van Es en Yussuf Sarica). In de afgelopen drie seizoenen gingen we echter ten onder op Sportpark de Abdijhof. In 2012 met 1-0, in het kampioensjaar 2014 met 4-2 (AFC-doelpunten Sjoerd Jens en Pepijn Kluin) en het afgelopen seizoen op 28 september met 4-1. Enrico Patrick redde toen vlak voor tijd de eer uit een penalty. Het kan dus behoorlijk stormen in de Betuwe. Alles bij elkaar ontmoet AFC in Lienden een ongetwijfeld zeer gemotiveerde tegenstander  waar niet makkelijk van te winnen is. Aan trainer Bart Logchies en zijn selectie de opdracht deze moeilijke klus te klaren. Als de tweede uitzege van dit seizoen wordt behaald is weer een belangrijke stap gezet. Heel veel succes!

MvdW