Voorbeschouwing Excelsior M. - AFC

SLUIT AFC EERSTE COMPETITIEHELFT IN MAASSLUIS WINNEND AF?

Zaterdag aanstaande gaat de 78,5 kilometer lange reis naar Sportpark Dijkpolder. Daar ontmoeten we om 14.00 uur Excelsior Maassluis dat na 16 speelronden op de achtste plaats staat. De laatste (?) Algeheel Amateurkampioen van Nederland (2016) is in de eerste helft van de competitie bezig aan een wisselvallig seizoen. Mooie resultaten (3-2 en 3-1 winst op resp. Katwijk en Rijnsburgse Boys) werden afgewisseld met dikke nederlagen (7-2 tegen Quick Boys en 3-0 Kozakken Boys). De laatste zege was op 29 oktober van dit jaar. De volgende vier wedstrijden leverden twee punten op. De ploeg van trainer Dogan Corneille is thuis moeilijk te kloppen. Dit seizoen was alleen koploper De Treffers daartoe in staat. Kijken we naar de doelcijfers dan valt op dat de Tricolores in Maasssluis weinig doelpunten tegen krijgen (9), buitenhuis is het met 20 tegengoals een ander verhaal. Dit wel met de aantekening dat Excelsior thuis nog maar zeven wedstrijden speelde.

Ons aller eerste verloor afgelopen zaterdag de koppositie aan onze Groesbeekse vrienden. Op een nogal hardhandige manier, want een veilig lijkende 3-1 voorsprong ging door goals in de 94e en 96e minuut op sportpark Goed Genoeg verloren. Tegenstander was rode lantaarndrager OFC Oostzaan dat een week eerder thuis met 3-1 gewonnen had van Excelsior Maassluis. We waren dus wel een beetje gewaarschuwd, maar kennelijk niet genoeg. Door het gelijke spel kwam een eind aan een mooie reeks zeges. De teller stopte zaterdag jl. op zes. Bovendien werden tot afgelopen zaterdag alle thuiswedsstrijden gewonnen en ook aan die reeks kwam dus een eind. Neemt niet weg dat AFC het in de eerste helft van de competitie uitstekend gedaan heeft met tien maal winst en vier gelijke spelen. Alleen van De Treffers en Kozakken Boys werd verloren. Kijkend naar de doelcijfers mogen we ook best trots zijn op de tot nog toe geleverde prestaties. AFC heeft het beste doelsaldo (+19), scoorde na Quick Boys samen met HHC Hardenberg het meest (34) en kreeg ondanks de drie doelpunten van OFC Oostzaan de miste doelpunten tegen. Mooie rapportcijfers!

Zaterdagclub Excelsior Maassluis en AFC speelden tien keer tegen elkaar. The Reds wonnen zes keer, drie keer werd het gelijk en één keer wisten de Tricolores in Maassluis te winnen. Op 19 februari van dit jaar waren we te gast bij Excelsior. Aan de Lavendelstraat zagen de toeschouwers een saaie eerste helft waarin Joël Tillema AFC op voorsprong zette door een penalty te benutten. In een veel betere tweede helft schoot Gijs Abbas de thuisploeg al snel weer langszij, nadat de boomlange Gabri Urbanes de bal voor zijn voeten had gekopt. Na dit doelpunt was het vaak spannend voor beide doelen, maar bleef het door geweldig keeperswerk van Jean-Paul van Leeuwen en Patrick Zonneveld. Van Leeuwen keepte tien seizoenen bij de Tricolores en maakte dit seizoen de overstap naar regerend kampioen Katwijk. Patrick keept sinds juli 2016 bij AFC, maar is door een langdurige blessure zijn plek onder de lat kwijtgeraakt aan Gijs van Zetten, die alle competitiewedstrijden tot nog keepte. 

Als we nog wat meer inzoomen op de selectie van Excelsior Maassluis dan vallen de prestaties van aanvaller Pieter Langendijk het meest op. De 28-jarige spits speelde vorig seizoen nog bij IJsselmeervogels. Langendijk heeft zijn draai in Maassluis gevonden getuige de elf doelpunten die hij tot nog toe maakte. De oud-prof van o.a. Sparta, RKC en Go Ahead Eagles scoorde in Spakenburg nauwelijks. Een tweede opvallende speler is de 1.99 meter lange centrale verdediger Gabri Urbanes. De 22-jarige speler is met het hoofd levensgevaarlijk bij corners en vrije trappen gelet op de vier goals die hij dit seizoen al maakte. Vervanger voor keeper Jean-Paul van Leeuwen is de 31-jarige Tom Boks, die we nog goed kennen van Kon. HFC waar hij van 2015 tot 2021 keepte. De 1.99 meter lange doelman kwam vorig seizoen uit voor Schipluiden.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Zijn we al over de dreun van afgelopen zaterdag heen? Beginnen we de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft ‘gewoon’ weer aan een nieuwe reeks overwinningen? Het zal er ongetwijfeld om spannen op Sportpark Dijkpolder. Excelsior is thuis moeilijk te kloppen en wil natuurlijk ook wel weer eens winnen na vier teleurstellende wedstrijden zonder zege. Bovendien hebben de Tricolores met Langendijk en Urbanes twee zeer gevaarlijke spelers in huis. AFC kan daar gelukkig voldoende tegenover zetten. Melvin Platje, Raily Ignacio en Splinter de Mooij scoorden dit seizoen met elkaar al 22 goals. Joël Tillema begint ook steeds meer het net te vinden. Hopelijk staat het vizier van onze aanvallers in Maassluis weer op scherp en is onze defensie ook in de slotminuten moeilijk te passeren.  Een bezoek aan Sportpark Dijkpolder doet de gedachten ook teruggaan op 26 mei 2018 toen AFC in Maassluis op de laatste competitiedag tegen degradatie knokte. Een doelpunt van Raiily Ignacio maakte toen in de tweede helft aan alle onzekerheid een eind en wist AFC zich door deze 0-1 zege niet alleen te handhaven maar pakte het en passant ook de periodetitel. De vreugde na afloop was enorm. Hopelijk kunnen onze spelers en supporters aanstaande zaterdag weer feest vieren. Succes!

MvdW