Voorbeschouwing EVV - AFC

Wordt AFC  in Echt kampioen?

Zondag aanstaande gaat de 180 kilometer  lange reis naar Echt. Op Sportpark ‘In de Bandert’ is EVV de lastige tegenstander. 
Ons Eerste kan op 13 april 2014 geschiedenis schrijven als het Kampioenschap van de Zondag Topklasse wordt behaald.  Nooit eerder werd AFC kampioen van Nederland, hoewel wij wel enkele keren dichtbij waren.  Om kampioen te worden moeten onze jongens  winnen van EVV en dient  naaste belager VVSB punten te laten liggen in Den Haag tegen HBS. Tweemaal 'als' dus, maar al weer iets waarschijnlijker dan het scenario van afgelopen zondag. Toen was sprake van 3 x 'als'. Helaas kwamen wij op Goed Genoeg niet verder dan 0-0 tegen WKE en wist VVSB in de slotfase met 1-0 te winnen van EVV.  JVC Cuijk en HBS hielden zich keurig aan het scenario en speelden met 1-1 gelijk. Al met al staan wij nu met nog 4 wedstrijden te gaan 9 punten voor op VVSB, 11 op HBS en o.a. 12 op EVV. Een wenkend perspectief!

AFC en EVV houden elkaar in de Topklasse tot nu toe volledig in evenwicht.  De 7 wedstrijden eindigden 2 keer in winst voor The Reds, 2 keer in winst voor EVV en 3 maal werd het gelijk. De doelcijfers 11-11 laten ook geen verschil zien. Iets precieser kijkend naar deze ontmoetingen is er toch een groot onderscheid.  AFC doet het in Echt veel beter dan in Amsterdam en is in Limburg nog ongeslagen.  Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de speelstijl van EVV, die leunt op een sterke verdediging en een messcherpe counter. Heel veel doelpunten maakt EVV over het algemeen niet, maar krijgt ook weinig doelpunten tegen. Dat is dit seizoen niet anders. De blauwiite formatie van trainer Leo Beckers scoorde tot nu toe 41 keer, terwijl de Belgische keeper Michel Vercruijsse  30 keer gepasseerd werd. Ter vergelijking: AFC maakte 64 doelpunten en kreeg er 32 tegen. 
De ervaring leert dat de wedstrijden in Echt wat opener zijn dan in Amsterdam en ook, inherent hieraan, wat spannender.  Op ons netvlies staat nog steeds de uitwedstrijd in het afgelopen seizoen waarbij het voor AFC met het oog op degradatie buigen of barsten was. Wat een knotsgekke wedstrijd was dat, met wisselende kansen en een slot vol emoties en sensatie. AFC trok uiteindelijk aan het langste eind door een door Magid Jansen benutte penalty en kon zich mede hierdoor handhaven in de Topklasse.

Dit seizoen ontmoetten AFC en EVV elkaar op 17 november in Amsterdam.  Ons eerste speelde vooral in de eerste helft een goede wedstrijd en bekroonde dit spel met een 1-0 voorsprong bij rust door een doelpunt van Tim Wulffraat, die een voorzet van Enrico Patrick knap inkopte. Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht en was EVV enkele malen dicht bij de gelijkmaker. Gelukkig wilden  onze keeper Youssef El Abdallaoui en rots in de branding Geoffrey Galata  niet van wijken weten. Pal voor tijd maakte Joost Heij aan alle onzekerheid een eind en prijkte een mooie 2-0 uitslag op het scorebord. 

Gelet op bovengenoemde uitslagen en de in dit seizoen getoonde onverzettelijkheid en veerkracht kunnen wij de wedstrijd in Echt met vertrouwen tegemoet zien. Maar ook in geval van een overwinning van AFC  is het  afwachten wat er in de Bosjes van Pex is gebeurd.  Als VVSB punten laat liggen zijn wij kampioen en kan KNVB-bestuurder Jan van Driel de Schaal te voorschijn halen. Een fantastisch scenario!!

MvdW   

De wedstrijd op Sportpark In de Bandert, Sportpad 4, 6101 LJ Echt-Susteren, begint om 14.30 uur.