Voorbeschouwing EVV - AFC

AFC HOOPT WEER OP EEN MOOI RESULTAAT IN LIMBURG TEGEN EVV

Zondag aanstaande gaat de 180 kilometer lange reis naar Echt, dat inmiddels deel uit maakt van de ruim 7000 inwoners tellende gemeente Echt-Susteren. Het is de gemeente met het meeste buitenland van Nederland, binnen het uur wandel je wonderschoon van Duitsland naar België, welk land grenst aan Echt. Voor de enthousiaste wandelaars onder ons een uitdaging voor of na de wedstrijd tegen EVV. Inmiddels kennen we de route goed naar deze mooie plek in midden-Limburg, want we speelden in Topklasseverband al vijf keer eerder op Sportpark In de Bandert. Altijd een lastige klus, maar nooit gingen we met lege handen naar huis. Hopelijk is dat zondag ook het geval.

Dit seizoen draait de Echter Voetbal Vereniging tot nog toe een beetje stroef. Van de achttien wedstrijden werden er maar vier gewonnen. Zeven keer werd het gelijk en zeven keer werd verloren. Eén van die nederlagen werd op de openingsdag thuis geleden tegen WKE, een nederlaag die door het faillissement van WKE geschrapt is. In de nieuwe stand staan de blauwwitten op een redelijk veilige dertiende plaats met negentien punten, zes punten verwijderd van de nummer laatst OJC Rosmalen, welke vereniging ook twee wedstrijden meer speelde dan EVV. Het meest opmerkelijk zijn de doelcijfers van de enige Limburgse Topklasser. EVV scoorde pas twaalf keer en dat is verreweg het minst van de Zondag Topklasse. Joep Op den Kamp en Yael Heatubun zijn met ieder drie doelpunten topscorer. Tegenover het geringe aantal doelpunten voor staat het harde gegeven dat de ploeg van trainer Leo Beckers maar heel weinig treffers tegen krijgt. Sterkeeper Michel Vercruysse werd tot nog toe pas zeventien keer gepasseerd. Dat deed alleen de keeper van VVSB met dertien tegendoelpunten beter. Het is beslist niet makkelijk spelen tegen EVV, daar zijn alle clubs in de Topklasse het wel over eens. Meestal hanteert Beckers een verdedigend concept met heel veel mensen achter de bal, hopend dat de snel uitgevoerde omschakeling succes brengt. Voeg daar aan toe dat de Belgische keeper Vercruysse beslist niet zou misstaan in onze eredivisie dan is het goed te verklaren dat in veertien van de achttien wedstrijden niet meer dan twee doelpunten genoteerd konden worden. De wedstrijd eerder dit seizoen tussen AFC en EVV op Sportpark Goed Genoeg eindigde niet geheel toevallig in 0-0.

Na de winterstop speelde EVV pas twee keer, omdat de uitwedstrijd tegen De Treffers werd afgelast door het slechte weer en de thuiswedstrijd tegen UNA niet door ging vanwege het carnaval. Tegen FC Lienden werd het op Sportpark In de Bandert 2-2 na een spannende strijd waarin het Chelsea van de Betuwe twee keer terug kwam van een achterstand. Voor EVV scoorden Joep op den Kamp uit een penalty en Yael Heatubun. Afgelopen zondag verloor EVV in Noordwijkerhout redelijk kansloos met 3-0 van bekerrevelatie VVSB. Overigens wisten de blauwwitten VVSB thuis wel te verslaan (1-0) in een zeer goeie periode vanaf begin oktober waarin drie keer gewonnen werd en drie keer gelijk gespeeld. Leo Beckers hoopt in het laatste, spannende deel van deze competitie met zijn jonge ploeg weer zo’n reeks te realiseren. Dat doet hij dan ook met oudgediende Jeroen Evelein die na een hele zware knieblessure eind 2013 na twee jaar toch zijn rentree in de Topklasse maakte in de thuiswedstrijd tegen Hercules. Jeroen, inmiddels 36 jaar oud, was in vroeger jaren het kanon van EVV met een groot aantal doelpunten. Heel mooi dat hij weer op het hoogste amateurniveau kan acteren.

AFC is na de onverwachte thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen HBS koploper af. Na een lange reeks wedstrijden op Sportpark Goed Genoeg, waarin ons eerste onder regie van trainer Bart Loghies ongeslagen bleef, werd met 1-2 verloren van onze Haagse voetbalvrienden die in de tweede helft het duel naar hun hand wisten te zetten. In de eerste helft was ons eerste heer en meester maar vergat het het overwicht in meer dan een doelpunt tot uitdrukking te brengen. AFC, dat zich op de ranglijst gepasseerd weet door Kon. HFC, viel dinsdag jl. nog drie plaatsen terug als gevolg van het faillissement van WKE. De twee fraaie overwinningen in Emmen en Amsterdam worden geschrapt en The Reds zullen het door deze vorm van competitievervalsing met zes punten minder moeten doen. Leuk is anders. Aldus is TEC, dat verloor van WKE, nu de nieuwe koploper. AFC volgt met 30 punten in de nieuwe stand op 5 punten van TEC. Op JVC Cuijk, de nummer acht van de nieuwe ranglijst, heeft AFC twee punten voorsprong. Er is dus met tien finales te gaan helemaal niets beslist.

Dit alles maakt de wedstrijd van aanstaande zondag nog spannender. De afgelopen vijf seizoenen werd in Echt drie keer gelijk gespeeld en twee keer gewonnen (20 maart 2011 2-2, 2 x Sjoerd Jens, 6 mei 2012 2-2, Mitchel Schildwacht en Ronnie van Es, 21 april 2013 1-2, Joshua Patrick en Magid Jansen, 13 april 2014 1-1, Daan Sutorius, 14 september 2014 1-2, Daan Sutorius en Jonathan Ritchard.
Ongetwijfeld was de wedstrijd op 21 april 2013 de spannendste, meest beladen wedstrijd van deze vijf. AFC stond op degraderen en moest beslist in Echt winnen. Het werd een ultra spannende en soms emotionele wedstrijd met heel veel d’r op en d’r aan, waarin topschutter Evelein een penalty miste. In de slotminuten gebeurde van alles bij een stand van 1-1. EVV schoot eerst op de lat, waarna Joshua Patrick een glaszuivere goal zag afgekeurd door een duw van Ronnie van Es elders op het veld. Pal hierna scoorde EVV, maar ook dit doelpunt werd afgekeurd. Buitenspel? Lang kon hier niet over worden nagepraat, want de tegenaanval leverde een penalty op voor AFC na een ongelukkig handsgeval in de EVV verdediging. Magid benutte in de allerlaatste minuut knap dit buitenkansje, waardoor AFC, toen onder regie van interim-coach Maarten Stelenburg, een heel belangrijke stap zette om in de Topklasse te blijven. Een wedstrijd dus om nooit te vergeten.
Zondag al weer het zesde duel tegen het gastvrije EVV. Hopelijk kunnen we na afloop weer terugzien op een wedstrijd waarin ons eerste zich van zijn beste zijde in Limburg heeft laten zien. Heel veel succes.

MvdW