Voorbeschouwing Katwijk - AFC

KRAKER IN KATWIJK: KOPLOPER AFC TREFT DE REGEREND KAMPIOEN

Zaterdag aanstaande gaan we op bezoek bij VV Katwijk. De regerend kampioen is de laatste tijd weer in goeden doen. Na een moeilijke periode met drie opeenvolgede nederlagen tegen Kozakken Boys, FC Lisse en Spakenburg werden de laatste vijf wedstrijden gewonnen. Achtereenvolgens werd het uit tegen Jong Volendam 0-1, thuis tegen Noordwijk 2-1, uit tegen Scheveningen 1-3, thuis tegen Quick boys 3-0 en afgelopen zaterdag uit tegen OFC 1-3.  Na een wisselvallig seizoen staat Katwijk na 22 wedstrijden op een vierde plaats, op acht punten van koploper AFC. Komende zaterdag zal het team van trainer Anthony Correia er dus alles aan willen doen om die achterstand drastisch terug te brengen. Een gelijkspel helpt onvoldoende in de strijd om de titel, waarvoor ook HHC Hardenberg, De Treffers en  Rijnsburgse Boys nog in de race zijn. Een nederlaag minimaliseert de kampioenskansen van Katwijk.

Er staat dus wel wat op het spel voor de ploeg van Correia, die dit seizoen pas één keer op Sportpark de Krom verloor. Tegen FC Lisse werd het in de laatste minuut 0-1. Verder  werd met 0-0 gelijk gespeeld tegen De Treffers. Acht keer werd er in Katwijk gewonnen, soms met veel doelpunten verschil. Jong Volendam, OFC en recent Quick Boys moesten er met resp. 7-0, 5-0 en 3-0 aan geloven. Op De Krom, zoveel is wel duidelijk, kan het behoorlijk spoken.

Met die wetenschap reist ons aller eerste zaterdag af naar het voetbalgekke Katwijk. Gelukkig is de ploeg van trainer Benno Nihom ook in goeden doen.  Al veertien wedstrijden werd niet verloren, ook niet in lastige uitwedstrijden tegen HHC, Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Afgelopen zaterdag werd in een spannende wedstrijd thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen directe concurrent HHC, waardoor de voorsprong van zes punten op de runner up intact bleef. AFC draait op volle toeren en is gedurende het seizoen ook beter gaan voetballen. Dat geldt vooral voor de aanval, want de verdediging van The Reds zit al vanaf het competitiebegin potdicht. 18 goals tegen in 22 wedstrijden getuigen hiervan.

Afgelopen seizoen werd Katwijk overtuigend kampioen van de Tweede Divisie, AFC werd op ruime achterstand zesde.  Ook in het seizoen 2017/18 werd het kampioenschap behaald. In 1993, 1994, 2000 en 2013 werd Katwijk Algeheel Amateurkampioen. Bij elkaar een geweldige staat van dienst, waar alleen IJsselmeervogels aan kan tippen. Ook dit seizoen waren de Oranjehemden weer de topfavoriet met een basis die op vier plaatsen verschilt met die van vorig seizoen. Zo maakte topkeeper van Jean-Paul van Leeuwen de stap van Excelsior Maassluis naar Katwijk. Een opmerkelijke transfer want Van Leeuwen stond tien seizoenen lang onder de lat bij de Tricolores. Verder kwam centrale verdediger Levi Bouwense over van ASWH, middenvelder Robin Schulte van FC Volendam en onlangs sloot middenvelder/linksbuiten Des Kunst aan, hij speelde hiervoor bij de Zweedse club Varbergs BolS. Daar staat o.a. het vertrek van de ons welbekende spits Marciano Mengerink naar TEC en middenvelder Quinton Christina naar Noordwijk tegenover. Al met al beschikt Katwijk ook dit seizoen weer over een ijzersterk team met o.a. topschutter Ahmed El Azzouti, Mukthar Suleiman, international van Somalië, spits Tim Freriks, buitenspeler Killian van Mil en middenvelder/captain Robbert Susan, die aan zijn twaalfde (!) seizoen bij Katwijk bezig is en onlangs werd gehuldigd voor zijn 300e competitiewedstrijd in het Oranjeshirt.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? Het wordt ongetwijfeld een zeer onderhoudende wedstrijd die hopelijk niet gekenmerkt wordt door een situatie zoals op 18 april 2022 toen AFC al na een paar minuten op De Krom tegen een 1-0 achterstand aankeek na een makkelijk gegeven penalty na een lichte overtreding van Derre Kwee die tot overmaat van ramp ook nog eens met rood mocht gaan douchen. Met tien man hielden onze jongens toen lang stand, maar pal voor tijd werd de wedstrijd beslist door een goal van Suleiman. Als we verder naar de vijf laatste wedstrijden tussen Katwijk en AFC kijken zien we dat onze jongens drie keer wisten te winnen, waarvan twee keer op De Krom. Op 6 april 2019 werd het 2-3 in een fantastische wedstrijd met heel veel kansen over en weer. Michiel van Dam scoorde twee keer voor de thuisploeg, maar door goals van Yordi Teijsse, Matthijs Jesse en Kenny Teijsse gingen de punten toch mee naar Mokum. Leuk te vermelden dat Guus Jan van Weerdenburg toen nog bij Katwijk speelde. Een paar maanden later was er weer een spannende ontmoeting op De Krom en ook toen wisten onze jongens te winnen, dit keer met 1-2. De goals waren dit keer van Raily Ignacio, Marciano Mengerink en tenslotte Yordi Teijsse. Dit seizoen was het opnieuw spannend, maar nu op sportpark Goed Genoeg. De spelers van Katwijk deden op 7 september jl. beslist niet onder voor The Reds, maar gingen uiteindelijk wel met lege handen naar huis. Goalgetter Raily Ignacio maakte met een fraaie treffer weer eens het verschil.

We maken ons zaterdag op voor een voetbalkraker van jewelste, die hoe belangrijk ook nog niet beslissend is voor de afloop van deze competitie. Wel kunnen beide ploegen een flinke stap maken, afhankelijk van het resultaat. Katwijk wist de laatste vijf wedstrijden te winnen en heeft op De Krom een bijna onberispelijke staat van dienst. AFC is al veertien wedstrijden ongeslagen, heeft net als Katwijk een kanjer tussen de palen staan en is ook buitenshuis succesvol. Ingrediënten genoeg dus voor een spetterend duel tussen de regerend kampioen en de trotse koploper. Komt dat zien!

MvdW

Voor de wedstrijd Katwijk – AFC op 25 februari dient men toegangskaarten online te bestellen.

Klik daarvoor op Toegangskaarten uitsluitend online verkrijgbaar · VV Katwijk

Met een e-ticket kan men alleen staanplaatsen bestellen.
Wil men een zitplaats dan dient met zich te begeven naar de bar van de kantine waar men en zitplaatskaartje kan kopen.
Personeel bij de ingang kunnen u wegwijs maken.