Voorbeschouwing EDO - AFC

Na bijna 14 jaar weer tegenstanders in de competitie.

De laatste ontmoeting in de competitie tegen onze vrienden uit Haarlem dateert uit het seizoen 2000-2001. AFC verbleef toen in de 1e Klasse omdat het in 1998 gedegradeerd was uit de Hoofdklasse. Dat seizoen was zeer succesvol voor AFC. Het werd kampioen en keerde terug naar de Hoofdklasse. De twee wedstrijden tegen EDO werden beide toen gewonnen.
De "oudjes" van EDO en AFC ontlopen elkaar praktisch niet in leeftijd. EDO is opgericht in 1897, twee jaar later dan AFC.
De eerste ontmoeting vond in 1907 plaats in de 2e klasse N.V.B., toen nog niet Koninklijk.
In totaal speelden EDO en AFC 34 keer tezamen in één competitie: 8 keer in de 2e Klasse (periode 1907-1938), 1 keer in een noodcompetitie (1940), 4 keer in de 1e Klasse (1973 en 1998 t/m 2000) en 20 keer in de Hoofdklasse (1975 t/m 1993).
En nu dan voor het eerst in de Topklasse.

Hoe is EDO in de Topklasse terechtgekomen? EDO eindigde afgelopen seizoen op een 2e plaats in de Hoofdklasse en kon in de nacompetitie gaan spelen. De eerste twee tegenstanders waren de Zouaven en Westlandia. Beide wedstrijden werden door EDO gewonnen. In de halve finale moest uitgekomen worden tegen Haaglandia, dat op de 4e plaats van onderen in de Topklasse was geëindigd.  Maar wat gebeurde? Haaglandia trok zich terug en EDO kon de finale spelen tegen MSC uit Meppel. De Haarlemmers wonnen met 1-0.  De Topklasse was een feit.

Bij EDO spelen nu 2 oud-AFC'ers mee, Barry Tjeertes en Tatchary Langguth. Topscorers van afgelopen seizoen zijn bij EDO Fabian Willemze, Dennis Dinkgreve en Ronald Rosenhart met resp. 10, 9 en 8 doelpunten.  Let wel, in de Hoofdklasse slechts 26 wedstrijden.

En hoe zal AFC zijn eerste wedstrijd tegen debutant EDO het ervan afbrengen? In ieder geval zonder zijn topscorer Pepijn Kluin, die afgelopen seizoen 14 doelpunten maakte. Pepijn is langdurig afwezig wegens een ernstige blessure. Maar wel aanwezig Tim Wulffraat die 16 keer het net vond.
Er zijn overigens weinig wijzigingen in de selectie van AFC. Toegevoegd zijn Melvin Grootfaam (FC Chabab) en Jonathan Richard (OFC). Gestopt zijn Sjoerd Jens en keeper Maxim Singels, terwijl Joost Heij (overigens ook zwaar geblesseerd) naar Ajax zaterdag en Wibout de Vetten naar Hoofddorp vertrokken zijn.
De afstand naar Haarlem is kort, dus kunnen vele AFC'ers deze wedstrijd bezoeken om onze jongens aan te moedigen.
Wij zien elkaar graag zondag om twee uur op het Noordersportpark, Mr. Jan Gerritszlaan2, 2024 KE Haarlem. Voor een routebeschrijving klik hier.

Hans Elias