Voorbeschouwing De Treffers - AFC

KOPLOPER AFC WIL WEER WINNEN IN GROESBEEK

Zondag aanstaande gaat de 129 km lange reis naar Groesbeek, welke plaats onderdeel uitmaakt van de gemeente Berg en Dal. Voor de liefhebbers onder ons van een weekendtrip in de natuur is Groesbeek ‘the place to be’. Niet voor niets wordt hier jaarlijks de Zevenheuvelen loop georganiseerd. Maar er is buiten het natuurschoon ook het belangrijke Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in de vorm van een parachute, dat o.a. herinnert aan de mislukte Operatie Market Garden, waardoor de oorlog voor het nog bezette deel van Nederland helaas, zachtjes uitgedrukt, nog met een jaar verlengd werd. Groesbeek heeft dus veel meer te bieden dan voetbal, maar op voetbalgebied spant het 20.000 inwoners tellende dorp ten zuiden van Nijmegen wel de kroon met zes (!) verenigingen waaronder het in de laatste seizoenen in de Jupiler League uitkomende Achilles’29 (in 2012 Algeheel Amateurkampioen van Nederland) en de De Treffers, door de jaren heen de sterkste vereniging bij de Zondagamateurs. 10 mei 2015 waren wij voor het laatst te gast bij De Treffers op sportpark Noord voor de slotdag van de competitie 2014-2015. Voor AFC een zeer belangrijke wedstrijd, want bij verlies dreigde degradatie naar de Hoofdklasse. Gelukkig kwam het toen helemaal goed door een 0-1 overwinning (doelpunt Mitchell Theuns) en bleef ons eerste nog lang nagenieten van de broodnodige zege en de geweldige gastvrijheid van De Treffers.

Die 0-1 zege op De Treffers was overigens de eerste in de geschiedenis op sportpark Noord. In eerdere topklasseseizoenen werd twee keer verloren en twee gelijk gespeeld. In de strijd om het kampioenschap bij de Zondagamateurs werd het op 13 mei 2010 1-1 (AFC-doelpunt Steve Kenepa). Velen van ons zullen zich deze wedstrijd kunnen herinneren. Het is dus uit niet makkelijk winnen De Treffers. Thuis ziet het er heel anders uit. AFC wist de afgelopen jaren vijf keer te winnen op sportpark Goed Genoeg, een keer werd het gelijk. Nog nooit werd in Amsterdam van de Algeheel Kampioen van 1991 en 1998 verloren. Zo ook niet dit seizoen toen AFC op 4 oktober 2015 met 3-1 zegevierde door doelpunten van Daan Sutorius (2x) en Melvin Grootfaam. Wesley Meeuwsen redde de eer voor De Treffers door in slotfase een slordigheidje in onze verdediging vakkundig af te straffen.

De Treffers is deze competitie begonnen als de grote favoriet voor de titel. Ook de prognose van een elftal ‘kenners’ binnen onze club, vooraf aan het seizoen, liet daar geen misverstand over bestaan. Na de De Treffers volgen UNA, AFC, FC Lienden, Kon. HFC, VVSB en EVV op gepaste afstand in de prognose. WKE en TEC werden, gemeten aan de huidige stand, over het hoofd gezien. Heeft de ploeg van trainer Anton Janssen, die vooral beroemdheid verwierf door het maken van de winnende penalty in 1988 voor PSV in de finale Europa Cup 1, de favorietenrol tot nu toe waar gemaakt? Gedeeltelijk. Na een zeer voorspoedige voorbereiding en een van HBS gewonnen ouverture vielen de resultaten aanvankelijk niet mee. Na zeven wedstrijden had De Treffers zes punten verzameld, tien minder dan AFC, en het gemor in Groesbeek was uiteraard niet van de lucht. De cricasters vergaten voor het gemak dat De Treffers met een grotendeels nieuwe selectie moest starten. Maar liefst vijftien nieuwe spelers kwamen de gelederen in Groesbeek-Noord versterken. Na de nederlaag tegen AFC volgde een ietwat gelukkige thuiszege tegen UNA en daarna begon De Treffers op volle toeren te draaien. Na de zege op UNA volgden nog vijf overwinningen op rij en de ploeg van Janssen meldde zich uitdrukkelijk in de voorste linie. Nu na zeventien wedstrijden (de thuiswedstrijd tegen EVV moet nog worden ingehaald) staat De Treffers tweede, een punt achter ons eerste, maar een wedstrijd minder gespeeld. Op WKE staat De Treffers  een punt voor. WKE moet echter  nog twee keer inhalen, tegen Kon. HFC (uit) en VVSB (thuis). Wat betreft het kampioenschap is er dus nog niets beslist, een plaats bij de eerste zeven, waar het dit seizoen vooral om draait, ligt voor De Treffers, gelet op de prestatiecurve zeer voor de hand.

Helemaal zeker is men daar niet van in Groesbeek want in de winterstop werden twee nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd, die vorige week al meededen tegen VVSB. Pim Balkestijn maakte tussentijds de overstap van de Duitse Regional Liga club Elversberg’07. Balkestijn speelde eerder o.a. 60 wedstrijden in de Jupiler League bij VVV Venlo. Derek de Bruijn kwam over van de onlangs failliet verklaarde Zaterdag Hoofdklasser VVA’71 uit Achterberg. Wat zou er overigens gebeuren met de spelers van WKE als de roemruchte club uit Emmen failliet was verklaard? De gedachte van competitievervalsing dringt zich op.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? Wie het weet mag het zeggen, zoveel doen de ploegen uit Groesbeek-Noord en Amsterdam-Zuid niet voor elkaar onder. Net als De Treffers is AFC de laatste weken goed op dreef. Ook de uitwedstrijden worden nu gewonnen, dit met de kanttekening dat SWZ Sneek en OJC Rosmalen wel helemaal onderaan staan. Afgelopen zondag werd met 3-1 thuis gewonnen van koploper WKE waardoor The Reds nu op de eerste plaats staan. Dat moet vertrouwen geven op een mooi resultaat op sportpark Noord. De Treffers wonnen ook de laatste twee wedstrijden van resp. WKE (1-0) en VVSB in Noordwijkerhout (0-1). Knappe, zwaar bevochten zeges, met veel kaarten en een blessure voor keeper Niels Kornelis. Het is nog niet zeker of hij zondag van de partij is. Staan De Treffers en AFC in punten ongeveer gelijk, dat is ook zo voor het aantal doelpunten voor en tegen. (De Treffers: 35-22, AFC 34-26). Beide teams hebben een speler in huis die helemaal bovenaan staat in de topscorerlijst. Daan Sutorius maakte er dertien voor AFC, spits Wesley Meeuwsen (vorig seizoen nog de goalgetter van OJC Rosmalen) elf voor De Treffers. Ook de aanvallende midenvelder Rick Verbeek (vorig seizoen de bepalende speler bij EVV) weet het net makkelijk te vinden. Voeg daaraan toe dat De Treffers, net als AFC, op de flanken ook goed uit de voeten kan met de van Dongen afkomstige Robert Mutzers (zes goals tot nog toe) en Coen Maertzdorf dan ligt naar verwachting een aantrekkelijke wedstrijd in het verschiet. Winst en verlies zullen niet ver uit elkaar liggen. Zeker is dat de winnaar een flinke stap zet richting Tweede Divisie, ook al is er dan met nog elf dan wel twaalf wedstrijden te gaan helemaal niets beslist. De eerste tien clubs in de Zondag Topklasse doen immers niet zoveel voor elkaar onder. We gaan het zondag allemaal zien in het mooie Groesbeek, dat niet alleen gezegend is met bergen en dalen maar ook met heel veel goed voetbal. AFC wist vorig seizoen voor het eerst in Groesbeek te winnen. Dat smaakt naar meer. Heel veel succes!

MvdW