De Treffers - AFC voorbeschouwing

ZONDAGTOPPERS DE TREFFERS EN AFC GAAN OP ZATERDAG VOOR DE WINST

Zaterdag aanstaande gaat de 128 kilometer lange reis naar Groesbeek. De wedstrijd tegen De Treffers staat om 18.00 uur gepland, fijn is anders. Dat neemt niet weg dat een uitwedstrijd tegen de roodzwarten altijd een genoegen is, de gastvrijheid op Sportpark Zuid is groot. Sinds de invoering van de Topklasse en vervolgens de Tweede Divisie spelen we regelmatig tegen De Treffers, dat in het zondagvoetbal een indrukwekkende staat van dienst heeft. De prijzenkast puilt uit en opgeteld staat De Treffers eerste op de Eeuwige Ranglijst van alle zondagverenigingen. AFC is goede tweede op deze ranglijst en daar kunnen we trots op zijn. In seizoen 2009-2010 ontmoetten AFC en De Treffers elkaar voor het eerst in de nacompetitie om het Algeheel Kampioenschap van de Zondagamateurs. In Groesbeek werd het 1-1, in Amsterdam 1-4. Uiteindelijk ging de hoofdprijs aan de neus van beide verenigingen voorbij en wed Gemert Algeheel Kampioen. Het volgende seizoen 2010-2011 ging de Topklasse van start. AFC won in de periode 2010-2016 zeven keer, De Treffers vijf maal. In de periode 2016-2023 speelden AFC en De Treffers ook twaalf keer tegen elkaar in de Tweede Divisie. The Reds wonnen zeven keer, drie keer werd het gelijk en twee keer waren De Treffers de baas.

Alles opgeteld won AFC veertien keer van De Treffers, acht keer was De Treffers de sterkste en viermaal werd het gelijk. Er is een groot verschil tussen de uit- en thuisresultaten. AFC won in Amsterdam negen keer, drie keer werd verloren en één maal werd het gelijk. In Groesbeek ziet het er anders uit. Op Sportpark Zuid won AFC vijf keer, vijf keer werd verloren en drie keer werd het gelijk. Vorig seizoen werden de punten eerlijk gedeeld. In de openingswedstrijd won De Treffers thuis met 2-1 door goals van Willem den Dekker en een penalty van Brian Campman, na een super lichte overtreding van Cody Claver op Ricardo Ippel.  Vlak voor tijd redde Dalian Maatsen de eer voor AFC met een fraaie knal van een meter of dertig. Vlak voor de winterstop werd het op sportpark Goed Genoeg 2-0 door een doelpunt van Kevin Visser en een goal Campman, die een voorzet van Matthijs Jesse ongelukkigerwijs achter zijn eigen doelman werkte. AFC was door deze zege winterkampioen, stond er daarna lange tijd riant voor, maar miste op het eind van de competitie slagkracht en een beetje mazzel om de titel binnen te halen. De Treffers eindigde onder regie van de nieuwe trainer/coach Leeroy Echteld ten slotte op een mooie vijfde plaats, mede door doelpunten van centrumspits Jordy Thomassen (13), rechtsbuiten Coen Maertzdorf (8) en linksbuiten Cavin Vlijter (7).

Aanstaande zaterdag dus wedstrijd nummer 27 tussen De Treffers en AFC. Na zeven ronden staan de roodzwarten en The Reds dit seizoen drie punten achter op koploper HHC Hardenberg en doen dus volop mee in de voorste linie. Opmerkelijk, want de resultaten vielen af en toe behoorlijk tegen. Zo verloor De Treffers thuis van Quick Boys en werd uit dik (5-0) van Scheveningen verloren. Daar staan mooie zeges op ADO’20, Rijnsburgse Boys en HFC tegenover. Zeker de 0-2 winst op de Koninklijken in Haarlem mag er zijn. Afgelopen zaterdag deelde de ploeg van Leeroy Echteld aan de Spanjaardslaan vooral in de eerste helft de lakens uit en kwam na 25 minuten op voorsprong na een schuiver van Ippel die een mooie solo door de Haarlemse defensie bekroonde. In de 80e minuut besliste invaller Tim Waterink, vorig seizoen nog goalgetter bij USV Hercules, de wedstrijd na een zeldzame fout van keeper Mitchel Michaelis. In de slotfase knalde Levi de Wilde voor HFC nog op de roodzwarte lat en was de zeer rappe Vlijter dicht bij 0-3.

Net als De Treffers waren de resultaten van AFC dit seizoen tot nu toe wisselend. De eerste vier wedstrijden leverden wél tien punten op. Op het blauwe deel van de Westmaat werd o.a. het sterrenensemble van Spakenburg met 0-2 verslagen. Hierna ontpopte Quick Boys zich op sportpark Goed Genoeg als titelkandidaat door AFC met uitstekend spel met 0-3 af te troeven. Een week later was GVVV met dezelfde cijfers de ploeg van trainer/coach Benno Nihom de baas. Twee dikke nederlagen dus voor The Reds, die afgelopen zondag gelukkig gevolgd werden door een verdiende 2-0 thuiszege op ADO’20. Was het eerste doelpunt van Raily Ignacio nog te danken aan een enorme blunder van de Veenendaalse defensie, het tweede doelpunt van de eindelijk weer fitte Melvin Platje mocht er zijn. De schuiver in de verste hoek na een lange sprint bracht de handen op elkaar. In deze wedstrijd maakte ook Splinter de Mooij in de tweede helft onder luid applaus zijn opwachting, na een knieblessure die hem zes maanden aan de kant hield. Super de luxe! Daarmee is de overvolle ziekenboeg nog lang niet leeg, maar we zijn ook wat dit betreft op de goede weg.

Wat gaat het zaterdagavond in Groesbeek worden? Er staat ons een lastige uitwedstrijd te wachten. Net als AFC zal De Treffers ook voor de winst gaan. Op Zuid treffen we een zeer ervaren ploeg met een gevaarlijke aanval waarin de oud-profs Jordy Thomassen (o.a. FC Den Bosch, De Graafschap en Helmond Sport) en Gavin Vlijter (Fortuna Sittard en MVV) zich laten gelden. Andere opvallende spelers zijn o.a. captain Ricardo Ippel die in het verleden bij Willem II, MVV en het Belgische Lommel SK op het middenveld speelde en de betrouwbare keeper Niels Kornelis, die al sinds 2013 bij De Treffers onder de lat staat. Afgelopen seizoen werd met 2-1 in Groesbeek verloren, maar als we wat verder in het verleden duiken dan staan daar heel wat mooie uitslagen tegenover. Na een nederlaag in 2013 volgden vijf zeges en twee gelijke spelen tegen de rood-zwarten op Zuid. Dat alleen al geeft hoop! Net als De Treffers heeft AFC ook heeft een goede, ervaren ploeg die buitenshuis kan schitteren. Daar kunnen de Blauwen in Spakenburg van getuigen. Als we die vorm weer kunnen etaleren is er zaterdagavond in Groesbeek veel mogelijk. Succes!

MvdW