Voorbeschouwing De Treffers - AFC

De Treffers-AFC: de eerste klap is een daalder waard

Het is weer zover. Op zaterdag 20 augustus begint ons aller eerste aan een nieuw seizoen in de Tweede Divisie met een uitwedstrijd tegen De Treffers. Dit na een goed verlopen oefencampagne, met een selectie die verschillende nieuwe spelers kent. Noa Benninga, in de jeugd al actief bij AFC, maakt de overstap van Swift, Darren Maatsen van Quick Boys, Melvin Platje speelde onlangs nog in Indonesië en Kevin Visser droeg afgelopen seizoen bij aan de  promotie van FC Volendam naar de Eredivisie. Drie spelers uit de O 21 van AFC stromen door naar het eerste: Gladwin Curiel, Soufiane Hetli en Daniel Zoutberg. We wensen deze zeven nieuwe spelers veel succes en plezier in het komende seizoen. Maar dat laatste geldt ook, maar dan wel in een andere omgeving, voor de spelers die bij AFC vertrekken, Melvin Grootfaam en Derre Kwee voorop. Melvin speelde acht seizoenen bij AFC, werd in het kampioensjaar 2019 speler van het jaar. Derre kwam vijf seizoenen uit voor AFC en werd in 2018 speler van het jaar. We wensen Melvin en Derre het allerbeste bij hun nieuwe verenigingen AMVJ en Watergraafsmeer. We hopen ze natuurlijk nog vaak op ons sportpark te mogen begroeten.

AFC staat dus aan de start van een nieuw seizoen, in de ijzersterke Tweede Divisie, waarin Katwijk de regerend kampioen en de te kloppen ploeg is en OFC en FC Lisse de nieuwkomers zijn. Kozakken Boys is na een spannende nacompetitie weer van de partij ten koste van GVVV. Jong Volendam ook, het team trainer Kizito Musampa maakte korte metten met het O 21 team van Feyenoord.

Vorig seizoen eindigde AFC in de Tweede Divisie op een mooie zesde plaats, net achter Kon. HFC, Rijnsburgse Boys en Jong Sparta, maar ook met resp. 17 en 8 punten minder dan de nummers 1 en 2 Katwijk en HHC Hardenberg. Trainer-coach Ulrich Landvreugd nam dus met een prima  resultaat afscheid van een periode die glorieus begon in het seizoen 2018-2019 toen AFC op 5 mei 2019 Kampioen van Nederland werd. Uli zet z’n trainerscarrière voort bij Telstar. We wensen hem veel succes in het betaalde voetbal. Benno Nihom neemt dit seizoen het stokje over van Uli. Als kind van de club en als trainer actief bij de jeugd én de senioren staat hij met zijn staf voor een nieuwe uitdaging. Heel veel succes Benno.

En dan gaan we naar De Treffers. De wedstrijd in Groesbeek staat dik onderstreept in de agenda want het is altijd een feest om tegen deze gastvrije club te mogen voetballen. Vorig seizoen werd het op 29 augustus op Sportpark Zuid 1-1. AFC begon matig kwam ook met 1-0 achter na een score van Jordy Thomassen, maar was in de tweede helft de bovenliggende ploeg en onderstreepte dat met de gelijkmaker van Splinter de Mooij. In het afgelopen seizoen liep het bij De Treffers bepaald niet op rolletjes en was de algeheel kampioen van 1991 en 1998 ook een tijdje in degradatiegevaar. Maar de op 8 april 2022 aangestelde trainer Gert Kruys wist De Treffers te behouden voor de Tweede Divisie. Kruys wordt dit seizoen bij De Treffers opgevolgd door de Amsterdammer Lee-Roy Echteld. De oud-prof van (o.a.) Heerenveen was de laatste jaren achtereenvolgens als trainer van het tweede elftal van Paris Saint-Germain en als assistent-trainer PEC Zwolle en FC Emmen actief.

De Treffers en AFC hebben lange tijd hun sporen verdiend in het zondagvoetbal. Op de eeuwige ranglijst nemen deze verenigingen de eerste en tweede plaats in. Door de regionale indeling van het amateurvoetbal toentertijd ontmoeten De Treffers en AFC elkaar pas in 2010 voor het eerst in de strijd om het algeheel kampioenschap bij de zondagamateurs. Gemert ging er toen als lachende derde met de titel vandoor. In 2010 werd het amateurvoetbal gepiramidiseerd. Sinds de komst van de Topklasse en daarna de Tweede Divisie spelen De Treffers en AFC regelmatig tegen elkaar. Met wisselend resultaat! In totaal ontmoetten de clubs elkaar 24 keer. 13 keer was AFC de sterkste. 7 keer De Treffers en slechts 4 keer werd het gelijk. Wat vooral opvalt aan deze uitslagen is dat AFC in de beginjaren nauwelijks kon winnen van De Treffers, zeker als in Groesbeek moest worden gespeeld. De laatste jaren zijn de rollen volledig omgedraaid. Sinds de komst van de Tweede Divisie won AFC 7 van de 11 wedstrijden, werd het 3 maal gelijk en werd 1 keer verloren. Op het fraaie Sportpark Zuid, vroeger voor AFC nog een onneembaar bastion, werd in de afgelopen 5 jaar 4 keer gewonnen en 1 keer gelijk gespeeld.

Wat betekent dit alles voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag? We maken statistisch gezien een goede kans, maar je zou ook op basis van diezelfde statistiek kunnen zeggen dat De Treffers nu wel eens aan een zege toe zijn. Hoe dan ook staan er twee nieuwe trainers aan de zijlijn en zijn de selecties van beide clubs gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Ook dus bij De Treffers dat keeper Gijs Schalkers van FC Den Bosch contracteerde, alsmede linksback Niels Fleuren van TOP Oss, de middenvelders Willem den Dekker en Matthijs van Nispen van DOVO Veenendaal en linksbuiten Oussama Bouyaghlafen van Almere City FC. Daartegenover staat het vertrek van Leroy George naar VVSB, Dennis Hettinga en Marlon Versteeg naar DOVO Veenendaal en Bram Zwanen naar Gemert. 

Wat gaat het aanstaande zaterdag in Groesbeek worden? Wie het weet mag het zeggen. Vorig seizoen verloor AFC de eerste wedstrijd van Katwijk. Beslist geen leuke start. Benno Nihom en zijn spelers zullen ongetwijfeld alles op alles zetten om dat tegen De Treffers te voorkomen. Ook in Groesbeek is de eerste klap een daalder waard. Veel succes!  

MvdW