Voorbeschouwing AFC - WKE

AFC hoopt koploper WKE  thuis te onttronen

IJs en weder dienende speelt ons eerste aanstaande zondag de eerste thuiswedstrijd van 2016. Op sportpark Goed Genoeg ontvangen we WKE, de trotste koploper van dit moment. Een duel dus tussen de nummers een en twee van de Zondag Topklasse, want AFC is na de zege in Rosmalen afgelopen zondag naar de tweede plaats opgerukt. Eerlijkheidshalve dient wel gezegd te worden dat de nummers drie en vier van de ranglijst, De Treffers en JVC Cuijk, minder verliespunten hebben, maar de ‘runners up positie’ voelt goed en is inspirerend voor het ongetwijfeld spannende competitievervolg. De strijd om de eerste zeven plaatsen, die recht geven op promotie naar de Tweede Divisie, gaat zich nu echt ontbranden. Omdat het onderlinge krachtsverschil klein is blijft het ongetwijfeld spannend tot de laatste competitieronde. Een aantrekkelijk neveneffect van een hersenspinsel uit Zeist, dat Tweede Divisie heet.

Terug naar de topwedstrijd AFC-WKE, waarin The Reds een aanval doen op de koppositie van de Algeheel Amateurkampioen van 2009. Het verschil op de ranglijst bedraagt immers maar een punt. Een makkie zal het uiteraard niet worden. WKE beschikt over een sterk team met veel ervaring, dat het vooral in uitwedstrijden uitstekend doet. Vijf keer werd dit seizoen buiten Emmen gewonnen, een maal werd het gelijk en een keer werd verloren. Die nederlaag was in Groesbeek tegen de door velen getipte kampioenskandidaat De Treffers in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Een opwindende wedstrijd met heel veel geel en twee keer rood, die met een 1-0 stand eindigde. In de zeven uitwedstrijden, tegen o.a. VVSB, TEC en FC Lienden, kreeg WKE twee (!) doelpunten tegen. Dat is wel heel erg weinig en laat zien hoe taai en gesloten de defensie van de Emmenaren is en hoe messcherp de counter wordt uitgevoerd. Dat was in de afgelopen jaren ook al zo en daar heeft ons eerste flink last van gehad. We herinneren ons nog de thuiswedstrijd op 6 april 2014 tegen WKE. De tribunes zaten vol en de bloemen stonden klaar om AFC bij winst te huldigen als kampioen van de Zondag Topklasse. De spannende wedstrijd eindigde in 0-0 en we mochten gelet op de kansen voor WKE beslist niet klagen over dit gelijkspel. Gelukkig kwam het niet veel later thuis tegen HBS met  het kampioenschap helemaal goed. Afgelopen seizoen was WKE op sportpark Goed Genoeg weer sterker, maar wist nu de kansen wel te benutten. Op 9 november 2014 werd het 2-3. Enrico Patrick, op dit moment actief voor Hoofdklasser DOVO, scoorde toen twee keer voor AFC.

Zijn de resultaten van WKE uit zeer opmerkelijk, op het eigen sportpark Grote Geert speelt de ploeg van trainer Paul Weerman ook goed. Anders zou je natuurlijk ook niet bovenaan staan. Opvallend is wel dat de doelcijfers thuis heel anders zijn dan in de uitwedstrijden: 15-12 vs 7-2. Op Grote Geert speelt WKE op de aanval, met natuurlijk het risico op een tegengoal, buiten Emmen wordt het accent op de verdediging gelegd. AFC was dit seizoen op 27 september 2015 te gast in Emmen en bezorgde koploper WKE de eerste, van de in totaal twee nederlagen. Het was een duel dat we niet snel zullen vergeten. Allereerst door het fraaie openingsdoelpunt van Daan Sutorius die een droompass van Edip Biberoglu subtiel afrondde, maar vooral door de rode kaart voor WKE-keeper Raymond Beukeveld die ongelukkigerwijze Koen Bosma torpedeerde en met rood kon vertrekken. Het was het beslissende moment in de wedstrijd, die uiteindelijk met 1-4 door AFC gewonnen werd. Een prachtige zege, die later nog meer glans kreeg, omdat de zware blessure van Koen na een maand rust toch bleek mee te vallen. 

Opvallend genoeg is AFC in Emmen WKE bijna altijd de baas. Werd thuis in de afgelopen vier seizoenen pas een keer gewonnen van WKE, op sportpark Grote Geert was dat al, incl. de wedstrijd op 27 september 2015, vier keer het geval. Uit of thuis maakt dus wat betreft WKE heel veel uit en hopelijk bedenkt onze trainer Bart Logchies een strategie om dit patroon te doorbreken. Op zich zou dat, gelet op onze thuisresultaten dit seizoen, niet erg moeilijk hoeven te zijn. (Beste stuurlui staan wal!). Van de acht wedstrijden op sportpark Goed Genoeg werden er door The Reds zes gewonnen, twee keer werd het gelijk. Verloren werd er nog niet en dat willen we dit seizoen graag zo houden. Ook tegen de koploper die buiten Drenthe zeer moeilijk te kloppen is.

Wat zijn de kansen aanstaande zondag? Mogen we ons om half vijf op koploper noemen? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval kan AFC redelijk compleet aantreden. Dit uiteraard met de kanttekening dat de spitsen Pepijn Kluin, Pepijn Veerman en Tim Wulffraat, in het verleden samen goed voor een berg doelpunten, door lang blessureleed nog niet inzetbaar zijn. Gelukkig is Pepijn Kluin weer een heel eind op weg en verwachten we hem binnenkort weer in onze hoofdmacht. WKE moet zondag enkele ervaren spelers – Erik Eleveld, Kevin Gortz en Simon IJzerman – door schorsingen missen, maar ondanks alle spelersperikelen vooraf aan het seizoen is de selectie van WKE voldoende breed om de afwezigheid van deze spelers goed op te vangen. Dit mede door de aanwezigheid van enkele oud-spelers van FC Emmen – Henk Bakker, Omar Kavak en Junior Albertus – waarvan de laatste als topscorer, jeugdinternational en oud-Feyenoord talent de meeste aandacht opeist. Het zal er in ieder geval om spannen in een topwedstrijd die geen AFC’er mag missen. Tot zondag!

MvdW

De pupil van de week is Max Soetendorp. Wie is Max? Klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door NDI/ICT Solutions