Voorbeschouwing AFC - UNA

GAAT AFC OOK VAN UNA WINNEN IN DE SLOTMINUUT?

Zondag as. komt de Voetbalvereniging Uitspanning Na Arbeid op bezoek. Inmiddels is UNA geen onbekende meer voor ons. In de afgelopen jaren speelden wij in de Topklasse acht keer tegen de trots van Zeelst, een ruim 5000 inwoners tellende wijk van Veldhoven, dat onder de rook van Eindhoven ligt. De balans slaat iets in het voordeel uit van The Reds. Thuis werd drie keer gewonnen van de Brabanders en één keer verloren, uit was er meer evenwicht met een winst- en een verliespartij en twee gelijke spelen. Afgelopen seizoen, toen de bokken van de geiten gescheiden moesten worden, werd het op 8 november 2015 2-0 op Sportpark Goed Genoeg door twee goals van Koen Bosma. Vooral de openingstreffer mocht er zijn. Een mooie voorzet van Edip Biberoglu werd a la Bep Bakhuys (Nederland-België, Olympisch Stadion, 14 maart 1934) door Koen met een magnifieke snoekduik ingekopt. Op Sportpark Zeelst werden de punten op 13 maart 2016 gedeeld na een 2-2 gelijkspel. Pieter Koopman maakte de twee eerste goals, waarna UNA weer langszij kwam. Het laatste kwart van de wedstrijd was AFC nog het dichtst bij de zege, maar keeper Petar Stoskovic wist op formidabele wijze meer Amsterdamse doelpunten te voorkomen.

Na de Topklasse ontmoeten AFC en UNA elkaar dus weer in de Tweede Divisie. De geelzwarten promoveerden overigens op het nippertje na twee zenuwslopende duels tegen HSC’21. In het laatste competitieduel werd het met moeite 1-1 in Haaksbergen, waarna een beslissingswedstrijd zes dagen later moest bepalen wie wel en wie niet zou promoveren. Op het kunstgras van JVC Cuijk trok UNA ten slotte aan het langste eind door een doelpunt van invaller Emil Bostanci, die dit seizoen uitkomt voor Willem II. Toch nog gelukt voor UNA, dat op grond van de prachtige resultaten in eerdere seizoenen, één van de titelkandidaten was in het laatste Topklasse jaar. Kijkend naar de kracht van de Brabantse vereniging is een plek op het hoogste amateurniveau overigens een logische zaak, getuige de tweede plaats van UNA in de top 200 van hoogst spelende amateurclubs in Nederland gebaseerd op het competitieniveau van het eerste team en de selectie-elftallen bij de jeugd. UNA wordt op deze lijst van het blad De voetbaltrainer vooraf gegaan door ….. AFC, dat al jaar en dag bij de jeugd de ranglijsten domineert.

Hoe is het UNA en AFC tot nu toe vergaan in de Tweede Divisie? Kijkend naar de ranglijst mogen beide verenigingen niet klagen. Na vier pittige wedstrijden staat UNA zevende met zeven punten, AFC tweede met negen punten. De ploeg van UNA-trainer Mark Schenning startte het seizoen in Groesbeek tegen De Treffers. Geen makkie! In de eerste helft leek de thuisploeg op een eenvoudige zege af te stevenen na een 2-0 voorsprong, maar de tegengoal van Mart van de Gevel (over hem later meer) pal voor rust bracht de spanning weer terug. Toen Van de Gevel later in de wedstrijd ook nog 2-2 liet aantekenen was het hek van de dam op Sportpark Noord, maar met enig geluk bleef UNA overeind bij het  slotbombardement van De Treffers. Zes dagen later kwam de (voorlopig?) laatste amateurkampioen van Nederland in Zeelst op bezoek. UNA bleek niet erg geïntimideerd door Excelsior Maassluis en won in de laatste minuut met 2-1 door een doelpunt van Van de Gevel na een voorzet van Chefrino Eind die wij ook kennen van JVC Cuijk en EVV. Eind werd eerder in deze wedstrijd na een mooie actie onderuit gehaald, waarna Niek van Boekel via een penalty de openingsgoal scoorde. Na deze sensationele zege toog UNA naar de Spanjaardslaan in Haarlem. De geelzwarten (dit keer met witte broek) toonden geen enkel ontzag voor de oudste voetbalclub van het land en wonnen via goals van Van de Gevel (weer hij) en Nick Tielemans met 0-2 van Kon. HFC. Door dit resultaat stond UNA na drie wedstrijden, toch wel een beetje onverwacht, bovenaan, samen met de talentjes van AZ. Afgelopen week kwam Zondag Kampioen FC Lienden op bezoek. Maar na een vroege achterstand en een aantal net-niet pogingen van Chefrino Eind was de snelheid en behendigheid van Abderrahim Loukili (goed voor drie van de vier goals) zelfs keeper Stoskovic te machtig. De 0-4 nederlaag was voor koploper UNA uiteraard een domper, maar dat soort wedstrijden, waarin weinig tot niks lukt, zitten er natuurlijk gewoon bij.

AFC had een op het oog wat minder zwaar openingsprogramma, maar je weet natuurlijk helemaal niet wat je tegenkomt als je tegen de belofteteams moet aantreden. In ieder geval opende de ploeg van trainer Ton du Chatinier tegen Jong Twente en dat was op het trainingscentrum in Hengelo beslist geen sinecure. Integendeel. AFC had de extra tijd keihard nodig om op gelijke hoogte te komen en ten slotte via een penalty van captain Magid Jansen met de volle buit er van door te gaan. Een week later kon op thuisbasis Goed Genoeg De Treffers in de aller aatste minuut verslagen worden door een strafschop van … Magid Jansen. L’histoire se repète.
Op het schitterende sportcentrum Papendal bleek Jong Vitesse na een enerverende wedstrijd vooral in de eerste helft wat beter bij de les dan AFC. De 4-2 nederlaag kwam overigens veel minder hard aan dan de zware blessure van spits Pepijn Kluin, die juist zo goed bezig was na heel lang blessureleed.
Afgelopen zondag werd de winnende draad weer opgepakt tegen de vrienden van Kon HFC in een spannende wedstrijd die boeide tot het laatste moment. De 2-1 voorsprong werd in de slotminuut uitgebreid tot 3-1 door een doelpunt van Pieter Koopman en natuurlijk was het weer feest op Sportpark Goed Genoeg. Logisch, want de punten zijn heel duur dit seizoen en er komt voor het eerste inhaalweekend tweede helft oktober nog een pittig programma aan met VVSB uit, TEC thuis, Spakenburg uit, Katwijk thuis en Jong AZ, de huidige koploper, uit.

Wat gaat het zondag worden? Op het eerste gezicht heeft AFC de beste papieren. Het thuisvoordeel is een factor van betekenis en de getoonde fighting spirit tot en met de slotminuut is een grote plus. Maar ook UNA kan uitstekende rapportcijfers op tafel leggen wat betreft de uitwedstrijden tot nog toe. Met een gelijk spel in Groesbeek en winst in Haarlem tegen De Treffers en Kon HFC kan je beslist thuiskomen.

UNA beschikt bovendien met Benjamin van Wanrooy en Chefrino Eind over een paar spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. En dan is er ook nog Mart van de Gevel die in dit nog prille seizoen al vier keer heeft gescoord. In het seizoen 2015-2016 kwam deze voormalige prof van Helmond Sport over van Nuenen, speelde vijf wedstrijden voor zijn nieuwe club en vertrok toen op wereldreis. Speelde o.a. in Australië en Zuid-Oost Azië en is dus een tweede Koen Bosma! Nu is hij weer terug in Zeelst en hoe! Een speler dus om in de gaten te houden. 

Wij gaan het zondag allemaal zien.  De roodzwarte brigade van Ton du Chatinier tegen de geelzwarte formatie met witte broek (?) van Mark Schenning.  Het wordt ongetwijfeld een spannende wedstrijd met wisselende kansen. En als u het nog niet wist, blijf vooral zitten tot en met de slotminuut want juist in de ‘dying seconds’ kan er hoop gebeuren. Veel plezier!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Tank- en Autowascentrum Zwart

De pupil van de week is James Broeke. Klik hier