Voorbeschouwing AFC - TEC

FOCUS KOPLOPER AFC NOODZAKELIJK TEGEN GEVAARLIJK TEC

Zaterdag aanstaande ontvangen we de Sportvereniging Tielse Eendracht Combinatie. TEC bivakkeert na achttien wedstrijden in de degradatiezone. Hopeloos is de situatie beslist niet, want de ploeg van trainer Hans van de Haar, die in het seizoen 2014-2015 met FC Lienden Algeheel Amateurkampioen werd, heeft langzamerhand de smaak  te pakken. Drie van de laatste vier wedstrijden werden gewonnen, waardoor het puntentotaal werd verdubbeld. Vooral de 1-2 uitzege op Quick Boys op 10 december jl. maakte indruk. Door deze mooie resultaten werd IJsselmeervogels  gepasseerd op de ranglijst. Als de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter OFC van afgelopen zaterdag niet was afgelast had TEC mogelijk nog een stap omhoog kunnen maken. Nu staat de in het Oranje gehulde club uit de Betuwe nog op de vijftiende plaats.

De hoge verwachtingen aan het begin van dit seizoen zijn dus nog niet waargemaakt. De selectie van TEC kende toen maar liefst dertien nieuwe gezichten, van wie de 32-jarige centrumspits Marciano Mengerink (32) de meest opvallende nieuwkomer was met zijn vele doelpunten en assists voor Katwijk in de periode 2014-2022. Maar ook met de aanvallers Adhem El Idrissi (25) en Lars ten Teije (24) van GVVV, Kevin van Kippersluis (29) van Spakenburg, middenvelder Mohammed El Makrini (35) van het Noorse IK Start en verdediger Ramon Leewin (35) van Almere City FC haalde TEC verschillende spelers van naam en faam binnen. Maar het valt kennelijk niet mee om met al deze nieuwe spelers snel een winnend team te smeden. Mogelijk werd tegen die achtergrond onlangs Eric Meijers aan de technische staf toegevoegd. Meijers was in 2020 voor het laatst actief als trainer van Spakenburg, maar AFC kent hem vooral als de succesvolle trainer van Achilles’29 uit Groesbeek, de Algeheel Amateurkampioen in 2012. Voor de tweede seizoenshelft werden door de technische staf voor de zekerheid nog vier spelers toegevoegd aan de selectie. Het betreft de aanvallers Guytho Mijland (26) en Givon Derby (19) die beiden terugkeren van een buitenlands avontuur, de middenvelder Joshua Kozuh (23) die ook in het buitenland actief was na een periode bij Jong Sparta en Jong NAC én de ervaren vleugelverdediger Pelé van Anholt (31) die o.a. 200 wedstrijden in de ere- en eerste divisie speelde.

AFC heeft in deze periode geen nieuwe spelers aangetrokken. Wel hopen we dat Darren Maatsen, die door opeenvolgende blessures in de eerste helft van het seizoen nauwelijks aan spelen toe kwam, weer fit genoeg is om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft. The Reds begonnen voor de winterstop steeds beter te draaien en sloten 2022 af met fraaie zeges in Maassluis op Excelsior en in Amsterdam op concurrent De Treffers. De laatste nederlaag van AFC dateert van 1 oktober jl. tegen Kozakken Boys in Werkendam, twaalf wedstrijden geleden. Wat vooral opvalt is dat onze aanval de laatste tijd veel meer is gaan scoren. Defensief valt er weinig te klagen met maar zestien goals tegen en acht clean sheets van keeper Gijs van Zetten. Ook tegen IJsselmeervogels hoefde Gijs afgelopen zaterdag de bal niet uit het net te halen. Op de Westmaat oogde AFC vooral heel degelijk en was op het eerste kwartier na nooit in de problemen tegen De Rooien, die zich massaal op eigen helft terugtrokken. De 0-2 zege van ons aller eerste met goals van Dalian Maatsen en Melvin Platje was volkomen verdiend.

Hopelijk zien we zaterdag een andere wedstrijd met twee ploegen die allebei lekker op de aanval spelen. Dat gebeurde in ieder geval op vier september 2022 toen TEC en AFC elkaar dit seizoen op sportpark De Lok voor het eerst ontmoeten. Al na vier minuten lag de bal er toen al bij in bij TEC na een doelpunt van Melvin Platje. Er waren hierna nog kansen zat op meer AFC-doelpunten, maar ook TEC was af en toe knap gevaarlijk voor het doel van onze keeper. Vlak voor rust bewees Marciano Mengerink maar weer eens zijn klasse en bracht de ploegen op gelijke hoogte. Ook na rust regende het over en weer kansen en mogelijkheden en werd de eindstand na goals van Bo van Essen en Melvin Platje bepaald op 2-2. Weer 2-2, want ook de twee voorafgaande wedstrijden in Tiel tussen TEC en AFC eindigden met die stand. Sowieso hebben we het lastig op sportpark De Lok, want de eerste twee competitiewedstrijden in Tiel werden allebei verloren. Op sportpark Goed Genoeg liggen de historische kaarten anders. Won AFC nog nooit in Tiel, het omgekeerde is ook het geval. TEC ging drie keer in Amsterdam onderuit. De laatste keer was op 19 september 2021 toen de thuisploeg een verdiende 2-1 overwinning behaalde. De wedstrijd bleef lang spannend omdat AFC het overwicht niet in een derde goal kon omzetten. De doelpunten waren toen van Splinter de Mooij, Gino Bosz uit een penalty en Raily Ignacio.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Hoewel het gaat om een wedstrijd tussen de koploper en de nummer vijftien is er natuurlijk van alles mogelijk. TEC beschikt over veel kwaliteit en heeft met Bo van Essen, Adham El Idrissi en Marciano Mengerink gevaarlijke schutters in huis. Bovendien lijkt het trainersduo Van de Haar-Meijers het lek inmiddels boven te hebben. De uitzege op Quick Boys berust beslist niet op toeval. Als koploper start AFC wel als favoriet. De ploeg van trainer Benno Nihom won acht van de negen thuiswedstrijden. Één keer werd het gelijk tegen hekkensluiter OFC toen in blessuretijd een 3-1 voorsprong totaal onnodig uit handen werd gegeven. Maar ook van die wedstrijd is geleerd. Focus is tot de allerlaatste minuut noodzakelijk, ook tegen het niet te onderschatten TEC. Succes!

MvdW