Voorbeschouwing AFC - TEC

AFC GAAT VOOR OPENININGSTREFFER EN ZEGE OP TEC

Zondag aanstaande komt TEC op bezoek. De Tielse Eendracht Combinatie promoveerde in 2014-15 naar de Topklasse en werd als debutant afgelopen seizoen tweede achter streekgenoot FC Lienden. Hiermee plaatste de ploeg van trainer Frits van den Berk zich ruimschoots voor de Tweede Divisie, waarvoor de verwachtingen hoog gespannen zijn in Tiel. TEC beschikt immers over een uitstekende selectie, die in de afgelopen jaren, waarin de kampioensvlag vaak gehesen kon worden, niet veel gewijzigd is. Dat hoeft ook niet, want er is kwaliteit genoeg aan boord. Zo zijn Kurtley de Windt en de in Amsterdam wonende Jip Bartels uitstekende spitsen die flink hebben bijgedragen aan het succes van TEC. Dit seizoen is de toch al sterke selectie verder versterkt met enkele spelers, waaronder Randel Shakison, die in de afgelopen 3 seizoenen het AFC-shirt droeg. Randel speelde tot nog toe alle wedstrijden en scoorde in 6 duels als verdediger 2 keer. Mooie rapportcijfers! Een andere opvallende nieuweling is Wimilio Vink die overkwam van FC Eindhoven en nu met 3 doelpunten topscorer is van TEC .

Hoe is het TEC tot nog toe vergaan in de Tweede Divisie? Niet heel erg goed, maar zeker ook niet slecht. De openingswedstrijd werd in tegen titelkandidaat Katwijk verloren met 3-1. De razendsnelle Mike van der Ban, die we maar al te goed kennen van Kon. HFC, maakte voor rust met 2 goals al het verschil. In de tweede helft werd het nog 3-0 waarna ‘onze’ Randel de Tielse eer redde met een fraaie vrije trap rand strafschopgebied. Een week later werd het op thuisbasis De Lok een gelijkspel tegen Jong Sparta. Een pittige wedstrijd waarin TEC tot 2 keer toe achter kwam. In de 89e minuut werd uiteindelijk via een goal van invaller Sven van Ingen een punt binnengehaald. De eerste overwinning werd in Hengelo geboekt tegen Jong Twente, dat 2 keer de leiding nam maar ten slotte nipt  met 2-3 verloor van de ploeg van Van den Berk. Voor TEC scoorden Vink, Van Ingen en Randel uit de kluts. De thuiswedstrijd tegen het zeer sterke Kozakken Boys ging met 0-2 verloren, waarna de mooiste zege tot nog toe geboekt werd in en tegen HHC Harderberg. Na de openingsgoal van Brian Peters, die overkwam van Blauw Geel’38, bepaalden Vink en Kay Huygens, die vorig seizoen nog bij OJC Rosmalen speelde, in blessuretijd de fraaie 0-3 eindstand. Afgelopen zondag ging TEC op Sportpark De Lok met 0-2 ten onder tegen De Treffers, dat beter met de kansen om ging. Opvallend was  het dat in deze wedstrijd De Windt en Bartels weer niet van de reservebank afkwamen. Al met al staat TEC na 6 duels met 7 punten op een met Jong Vitesse, Barendrecht en FC Lienden gedeelde tiende plaats, maar 3 punten achter AFC.

The Reds zijn redelijk goed gestart in de Tweede Divisie, al moet de lakmoesproef tegen  sterke zaterdagploegen als Katwijk, Spakenburg, Kozakken Boys (in de KNVB-beker een maat te groot) en GVVV nog plaats vinden. Tegen koploper Jong AZ werd ook nog niet gespeeld. AFC toonde in de eerste 6 wedstrijden veel fighting spirit en sloeg tegen Jong Twente, De Treffers en Kon. HFC  in de slotfase toe. Tegen UNA werd  in de ‘dying seconds’ een punt binnen gehaald. Op Papendal werd van de talentjes van Vitesse verloren en afgelopen zondag wist VVSB met 3-2 in Noordwijkerhout te winnen van de ploeg van Ton du Chatinier. Dit na  een zeer aantrekkelijk duel met heel veel kansen (18!) over en weer en een thuisploeg die vooral in de eerste helft de lakens uitdeelde. Het laatste deel van de wedstrijd waren de rollen compleet omgekeerd en mochten de paarsgelen vooral in de laatste minuut van geluk spreken dat een handsbal op de doellijn door iedereen behalve het scheidsrechtercorps gezien werd. Geen Houdini-act dus bij Sint Bavo, maar soms zit het hiervoor ook wel eens tegen of stijgt een spits van de tegenstander (Serbony is de naam) boven zich zelf uit.  Zo zit voetbal in elkaar en dat maakt het vaak zo spannend en het kijken meer dan waard.

De Tielse Eendracht Combinatie is in de afgelopen 6 seizoenen 5 maal gepromoveerd.  Dat is de reden waarom we TEC in competitieverband nog maar weinig hebben ontmoet. In de Topklasse was dat 2 keer het geval. Op 6 september 2015 ontvingen we de trots van Tiel (samen met Flipje!) op Sportpark Goed Genoeg. In een door beide teams zeer goed gespeelde wedstrijd werd het tenslotte 3-2 door een zeer late goal van Daan Sutorius, maar het had net zo goed andersom kunnen zijn. Van alle kanten was op de tribune te horen dat men in jaren niet zo’n geweldige wedstrijd had gezien. Debutant TEC werd door iedereen geprezen voor het aanvallende spel. Randel Shakison, toen dus nog bij AFC, werd uitgeroepen tot ‘man of the match’. TEC eindigde ten slotte als tweede, vlak achter kampioen FC Lienden en dat was gezien de getoonde kwaliteit op Goed Genoeg helemaal geen verrassing. Op Tweede Pinksterdag speelden TEC en AFC de laatste wedstrijd in de Topklasse op Sportpark De Lok. AFC trad op 11 mei 2016 aan met een team dat op meerdere plaatsen gewijzigd was ten opzichte van eerdere wedstrijden. Zo verdedigde Tamba dos Santos het doel in plaats van Laszlo Sandor en deed dat met verve. Veel stond er in dit laatste competitieduel niet meer op het spel. Promotie naar de Tweede Divisie was door beide clubs gerealiseerd en het kampioenschap was net aan de neus van TEC voorbij gegaan. Het werd derhalve een wedstrijd die absoluut niet het niveau haalde van het duel eerder in dat seizoen. Van de ietwat gelukkige 1-0 zege voor de thuisploeg  door een goal van Kurtley de Windt  lag verder niemand wakker.

Wat kunnen we op grond van al deze informatie zeggen over het resultaat aanstaande zondag? Niet veel meer dan dat we een heel spannende wedstrijd verwachten die hopelijk net zo fantastisch is als die van afgelopen seizoen op Goed Genoeg. AFC is in dit nog prille seizoen thuis sterker dan uit.  Op ons mooie hoofdveld werd nog niet verloren. TEC is tot nog toe uit beter op dreef dan in Tiel. Vooral de 0-3 zege op HHC Harderberg maakte veel indruk. Het kan dus alle kanten uit. Hopelijk maakt AFC  voor het eerst van dit seizoen de openingsgoal. Dat maakt de kans op een overwinning, zo leert voetbalgeschiedenis, een stuk groter. De eerste slag is niet voor niets een daalder waard. Succes!  

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door GF Deko Aannemers
De pupil van de week is Mads Brender à Brandis.  Klik hier