Voorbeschouwing AFC - SWZ Boso Sneek

AFC gaat thuis maximaal voor de winst tegen SWZ Sneek

Zondag aanstaande komt SWZ BOSO Sneek op bezoek bij AFC. Met nog vier wedstrijden te gaan een zeer belangrijk duel voor beide verenigingen. Sneek Wit Zwart moet nog flink aan de bak om degradatiewedstrijden te voorkomen. Een dubbele degradatie naar de Hoofdklasse dreigt en dat is alles behalve een wenkend perspectief. AFC heeft andere zorgen. Na de onverwachte thuisnederlaag tegen Hercules afgelopen zondag  zijn The Reds nog allerminst zeker van een plaats bij de eerste zeven. Minstens negen verenigingen komen nog in aanmerking voor promotie naar de Tweede Divisie. Ieder punt telt in de slotfase van deze ultraspannende competitie die ontsierd is door het faillissement van WKE. SZW Sneek en AFC moesten hierdoor resp. vier en zes heel dure punten inleveren. Dat in tegenstelling tot laagvlieger OJC Rosmalen en de hoogvliegers FC Lienden en VVSB, die door hun nederlagen tegen het sterke WKE geen enkel punt kwijt raakten! Zoiets absurds kan gebeuren als je als bond een vereniging laat starten met een gigantische belastingschuld. De in het oog springende prestaties van oud WKE-speler Robbie Holder bij FC Lienden, die beslissend was in drie recente wedstrijden, onderstrepen nog meer het a-sportieve verloop van deze competitie.

Maar de voetbalwereld draait ‘gewoon’ door en daarom terug naar de wedstrijd van komende zondag  tussen twee teams, die elkaar dit seizoen al eerder ontmoeten in het  wonderschone Sneek. Op het goed bespeelbare kunstgrasveld van het Tinga Sportpark werd het op 13 december 2015 een spannende wedstrijd die na een 2-2 ruststand in de tweede helft beslist werd door Jonathan Richard. De international van Curaçao kopte een strakke voorzet van Koen Bosma knap binnen. In de eerste helft was Age Hains Boersma twee keer voor SZW Sneek succesvol, Pieter Koopman en Daan Sutorius (penalty) maakten de goals voor AFC. In de laatste tien minuten kropen The Reds een paar keer door het oog van de naald. Zo haalde Marien Willemsen in de ‘dying seconds’ nog een bal van de doellijn. Ruim anderhalf jaar eerder was AFC minder gelukkig in Sneek toen de wit-zwarten in een regelrecht degradatieduel in de slotfase een 1-3 achterstand wisten om te zetten in een 4-3 zege. Die  overwinning bleek voor Sneek overigens niet voldoende om in de Topklasse te blijven. SZW Sneek degradeerde naar de Hoofdklasse. AFC wist onder regie van interim coach Maarten Stekelenburg toen wel het vege lijf te redden. 

In de Hoofdklasse toonde SWZ Sneek in het seizoen 2014-2015 veel veerkracht en promoveerde als kampioen weer direct naar de Topklasse, o.a. door 29 (!) doelpunten van het al genoemde kanon Age Hains Boersma. Met een ongeveer gelijke selectie boert het team van trainer Berry Zandink dit seizoen veel minder succesvol in de Topklasse. Vooral buiten Friesland werd vaak verloren. Soms met flinke cijfers, zoals tegen Kon. HFC (7-2), UNA (6-0), FC Lienden (4-0) en recent tegen Hercules (4-1). Slechts één maal werd buitenshuis gewonnen. Vroeg in het seizoen werd Magreb’90 in Utrecht met 4-5 verslagen, een fraaie prestatie. Op Sportpark Tinga liet SWZ Sneek vaker zijn tanden zien getuige de zeges op De Treffers (3-0), HBS (3-0), WKE (2-1) en Magreb’90 (2-1). Maar het is voor de Friezen lang niet genoeg om mee te doen voor een plek in de Tweede Divisie. Hopelijk wel voor een plaats in de Derde Divisie, want dat zou zeer verdiend zijn voor deze sympathieke vereniging, waartegen AFC al in 1937 speelde bij de opening van het toenmalige sportpark De Appelhof van vv Sneek. In 1967 ontmoetten beide clubs elkaar in de strijd om het algeheel kampioenschap van Nederland.

AFC doet met 40 punten op een zesde plaats nog wel uitdrukkelijk mee voor een plaats in de Tweede Divisie. Door de onverwachte nederlaag van afgelopen zondag tegen Hercules lijkt de kans op het kampioenschap wel verkeken. Het team van trainer Bart Logchies zal in deze eindfase nog alles uit de kast moeten halen om bij de eerste zeven te eindigen. UNA, JVC Cuijk en HSC’21 doen met resp. één, drie en vijf punten achterstand  op AFC met nog vier wedstrijden te gaan (voor UNA drie) nog keihard mee voor een Tweede Divisie-ticket. Er is nog van alles mogelijk, er zijn nog heel veel duels die er in de komende weken toe doen.  Bijna alle vereniging zijn bovenaan of onderaan nog in de race. Ook Hercules, nu tiende, heeft met 31 punten nog zicht op promotie.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Voorspellen is moeilijk vooral als het om de toekomst gaat. Op basis van de ranglijst, de laatste 5 wedstrijden van beide teams en de resultaten  van SWZ Sneek buitenshuis is AFC favoriet. Maar de werkelijkheid in voetballand is vaak anders dan je zou mogen aannemen op grond van de ‘harde’ cijfers. Zeker in de eindfase van de competitie, als er om iedere grasspriet geknokt wordt. De uitwedstrijd in Friesland werd eerder dit seizoen op het nippertje gewonnen. Dat alleen al moet voldoende zijn voor ons eerste om er vanaf het eerste moment voor 100% te staan tegen een ploeg die via Erolind Derguiti, Tjeerd Andrie Andringa, Feerk de Jong en de al eerdergenoemde Age Hains Boersma voor het nodige gevaar kan zorgen.  Met die maximale inzet kan een heel belangrijke stap gezet worden richting Tweede Divisie. Veel succes!

MvdW

De pupil van de week Daniël van den Broek. Wie is Daniel? Klik hier
De wedstrijdbal is aangeboden Nice Teleservice, ‘altijd telefonisch bereikbaar’