Voorbeschouwing AFC - Rijnsburgse Boys

GAAT AFC IN AMSTERDAM WEER WINNEN VAN RIJNSBURGSE BOYS?

Zaterdag aanstaande komt Rijnsburgse Boys op bezoek. De Uien staan op een vijfde  plaats, in punten gelijk met AFC, maar met een iets beter doelsaldo. Afgelopen dinsdag boekten de Uien een knappe overwinning op Quick Boys. Op thuisbasis Middelmors werd het een ruime zege door kopdoelpunten na rust van Jeroen Spruijt en Bram Ros. In beide gevallen was Fuhrgill Zeldenrust de aangever. Bram de Bruin bepaalde de eindstand op 3-0 door knap een defensieve blunder van Quick Boys af te straffen..  Voor topscorer Spruijt was het al weer de 15e goal dit seizoen. Dani van de Moot en Fuhrgill Zeldenrust maakten er resp. zes en vier voor de Uien. Rechtsbuiten Jeffrey Jongeneelen, bezig aan zijn zesde seizoen bij de geel-zwarten, scoorde tot nog toe drie keer. Net als bij AFC zijn de resultaten van RBB nogal wisselend. De ploeg van Henk Wisman komt wel de eer toe dat koploper Katwijk thuis en uit werd verslagen. Mogelijk dat Kon. HFC daartoe zaterdag ook in staat is. Op sportpark De Krom wonnen de Haarlemmers met 0-1 van de koploper. Op de voorlaatste competitiedag ontmoeten de nummers één en twee van de Tweede Divisie elkaar aan de Spanjaardslaan. Op dit moment is het verschil zeven punten met nog 8 wedstrijden te gaan. Het is dus nog niet beslist bovenaan de ranglijst. Gelet op de veertien punten verschil tussen koploper Katwijk en de clubs op de vijfde en zesde plaats, Rijnsburgse Boys en AFC, kunnen de Uien en de Reds het kampioenschap uit hun hoofd zetten. Het zat er gelet op de resultaten dit seizoen echt niet in. De Uien zijn vooral buitenshuis kwetsbaar, tegenover vier winstpartijen staan zes nederlagen. Twee keer werd het gelijk. In Rijnsburg komen de Uien veel beter voor de dag met negen zeges, vier verliespartijen en één gelijkspel. HHC Hardenberg, op dit moment op de derde plaats, moest er zelfs met 5-0 aan geloven.

Thuis zijn de geel-zwarten dus moeilijk te kloppen. Eén van de clubs die dat lukte in dit seizoen was AFC. Op 23 november 2021 werd het een zeer spannende wedstrijd met wisselende kansen. De Reds begonnen sterk. Joël Tillema was twee keer dicht bij een doelpunt, zijn oude vereniging, waar hij vijf jaar speelde, komt goed weg. RBB kwam langzamerhand wat beter in de wedstrijd en uitblinker Spruijt raakte de paal. Even later was dezelfde speler iets nauwkeuriger: 1-0. Maar Raily zou Raily niet zijn. Nog voor de thee bracht onze goalgetter de stand op 1-1. Gijs van Zetten, die goed stond te keepen, kon niet verhinderen dat een schuiver van Gielisse doel trof. Joël bracht de ploegen daarna weer op gelijke hoogte na een penalty gegeven omdat Splinter de Mooij werd omvergekegeld in het strafschopgebied. In de slotminuten gebeurde nog van alles en nog wat. Uiteindelijk  gingen de punten mee naar Amsterdam. Het laatste, beslissende doelpunt viel in de 97e minuut uit een penalty  benut door  Joël Tillema. De Reds konden hun geluk niet op, de Uien waren logischerwijs een beetje in shock, hoe was dit mogelijk? Per saldo was het een geweldige wedstrijd op sportpark Middelmors  met alles d’r op en alles d’r aan, tussen twee gelijkwaardige ploegen. Gelet op de ranglijst geven de ploegen elkaar nog steeds niet veel toe. Dat belooft wat aanstaande zaterdag.

Verder kijkend naar de onderlinge wedstrijden beginnen we in seizoen 2017-2018, want toen debuteerden de geel-zwarten in de Tweede Divisie. Op 11 november 2017 wonnen de Uien op eigen veld met 1-0 van de Reds. Makey Parami was de matchwinner. Op Goed Genoeg werd het op 17 februari 1-1, doelpuntenmakers Joël Tillema, toen nog in het geel-zwart en Malcolm Easajas. Katwijk werd kampioen. RBB werd vijfde, AFC twaalfde. Seizoen 2018-2019, toen AFC kampioen werd en RBB dertiende, werd het in Rijnsburg op 3 november 2018 2-6. Doelpuntenmakers voor AFC: Raily Ignacio (2x), Tim Linthorst, Kenny Teijsse, Melvin Grootfaam en Matthijs Jesse. Voor RBB scoorde Frank Tervoert twee keer. Op 9 maart 2019 werd het in Amsterdam 2-0. Kenny Teijsse maakte de openingstreffer, Masies Arien schoot in eigen doel. Na 24 wedstrijden stond Katwijk in seizoen 2019-2020 bovenaan toen het Corona virus verder voetballen onmogelijk maakte. AFC stond derde en RBB vierde. Op 26 oktober 2019 werd het in Rijnsburg 2-0. Joël Tillema, nog steeds in het geel-zwarte shirt, maakte de openingsgoal, Dani van de Moot nummer twee. Kenny miste op 1-0 een penalty. Op sportpark Goed Genoeg werd het 8 februari 2020 een doelpuntenfestijn. AFC won met 6-3. Voor de Reds scoorden  Raily (4x), Kenny en Yordi Teijsse ieder 1 keer. Voor RBB waren Jeffrey Jongeneelen, Jordy Stroker en Joël Tillema trefzeker. In het seizoen 2020-2021 werd de competitie door Corona al na vijf wedstrijden stilgelegd. AFC stond toen bovenaan, RBB prijkte op de zesde plaats. De Uien en de Reds speelden dat seizoen niet tegen elkaar. Inclusief het huidige seizoen kwamen AFC en  Rijnsburgse Boys zeven keer tegen elkaar uitr: vier keer waren de Reds de sterkste, twee keer de Uien, één keer werd het gelijk. AFC speelde drie keer thuis tegen de RBB en behaalde het maximale aantal punten.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? De ploegen van Ulrich Landvreugd en Henk Wisman doen heel erg weinig voor elkaar onder. Op de ranglijst staat ze nagenoeg gelijk, de wedstrijd eerder dit seizoen had ook zomaar door RBB gewonnen kunnen worden. Beide teams beschikken over uitstekende spelers: bij AFC zijn bijvoorbeeld Splinter de Mooij, Guus van Weerdenburg, Dalian Maatsen en Raily Ignacio goed in vorm. Bij Rijnsburgse Boys zijn o.a. Jeroen Spruijt, Dani  van der Moot, Fuhrgill Zeldenrust en Jeffrey  Jongeneelen uitstekend op dreef. Blijft over het feit dat AFC thuis nog alles won van Rijnsburgse Boys en dat de Uien meer in het algemeen op sportpark Middelmors betere resultaten boeken dan buitenshuis. Dát geeft de Amsterdamse supporters hoop op een mooi resultaat. Maar spannend zal het zeker worden. Ook voor Raily en Joël die weer tegen hun oude club aantreden. Succes!

MvdW