Voorbeschouwing AFC - Rijnsburgse Boys

AFC ÉN RIJNSBURGSE BOYS WILLEN OMHOOG NAAR DE TOP

Zaterdag aanstaande komt Rijnsburgse Boys weer op bezoek. Het is de vijfde keer dat de clubs elkaar treffen op sportpark Goed Genoeg. Vier keer wist ons aller eerste te winnen, één maal waren de Uien de sterkste. We herinneren die nederlaag maar al te goed, want de wedstrijd vond nog niet zo lang geleden plaats. Op 23 april jl. werd het een aardige wedstrijd waarop Dani van der Moot zijn stempel drukte door de drie doelpunten van RBB voor zijn rekening te nemen. Vooral de derde goal vlak voor tijd mocht er zijn. Uit het niets liet Van der Moot onze keeper Patrick Zonneveld volkomen kansloos met een wonderbaarlijk mooie boogbal die met een curve in de kruising terecht kwam. Na een 0-1 bij rust kwam AFC langszij door Raily Ignacio die een puntgave voorzet van Matthijs Jesse bij de tweede paal inkopte. AFC scoorde daarna niet meer maar dat was wel een klein wonder. Joël Tillema en Raily, vroeger jarenlang actief voor de Uien, lieten enkele gigantische kansen liggen. Van der Moot liet zien hoe het wel moest en daardoor kon den de geel-zwarten met een overwinning de bus in naar Rijnsburg. Eerder dat seizoen gingen de punten naar AFC. Op sportpark Middelmors werd op 23 november 2021 de bloedstollende wedstrijd in de 97e (!) minuut beslist door een penalty van Joël Tillema.

Door de jaren heen ontlopen AFC en Rijnsburgse Boys elkaar niet veel in de Tweede Divisie. Met dien verstande dat de Uien nog geen kampioen zijn geworden en AFC wel. Maar wat niet is kan natuurlijk komen want de selectie van RBB is ervaren en ijzersterk. Bekende spelers zijn de al even genoemde spits Dani van der Moot, de aanvallende middenvelder Jeroen Spruijt, rechtsbuiten Jeffrey Jongeneelen, linksbuiten Fuhrgill Zeldenrust, linksbuiten Delano Asante en de ervaren keeper Wesley Zonneveld. die geen familie is van van de keeper van AFC. De boomlange centrale spits Jordy Hilterman en centrale verdediger Daan Walraven kwamen resp. over van Kon. HFC en Ter Leede. De Amsterdammer Henk Wisman is sinds juli 2019 de trainer van Rijnsburgse Boys. Dit seizoen zijn de Uien inmiddels op de goede weg. De start was stroef met een 0-0 gelijkspel tegen Scheveningen in Rijnsburg en een 4-0 nederlaag in Katwijk tegen Quick Boys. Daarna werd thuis met 3-0 gewonnen van het in de Tweede Divisie debuterende OFC. Van der Moot,  Asante en Jongeneelen verzorgden de productie voor de Uien.

Afgelopen woensdag ging de reis van geel-zwarten naar de rode kant van de Westmaat. De ploeg van Henk Wisman wist goed te profiteren van de problemen bij IJsselmeervogels. Rijnsburgse Boys kwam al snel via Dani van der Moot op een 0-1 voorsprong, waarna Bram Ros de bal in de verste hoek kopte. 0-2! Maar daarna werd het een stuk lastiger toen aanvoerder en centrale verdediger Ros rood kreeg van de ons ook goed bekende scheidsrechter Sam Dröge.  In het tumult rond deze uitsluiting kon ook Wisman met rood op de tribune plaatsnemen. Een en ander verhinderde niet dat de Uien nóg een doelpunt maakten. Uitblinker Zeldenrust beloonde zijn goede spel door vlak voor rust een mooie goal te maken. 0-3 en dat werd ook de eindstand, mede omdat de na rust bij de Vogels ingevallen Bradley Martis al snel twee keer geel kreeg.  Winnen op de Westmaat van IJsselmeervogels hadden de Uien nog nooit meegemaakt en dan ook nog met 0-3. Dat moet de ploeg uit Rijnsburg zaterdag vleugels geven. 

Na vier wedstrijden staat Rijnsburgse Boys zevende met zeven punten, evenveel punten als AFC dat een plaatsje hoger staat door een iets beter doelsaldo. The Reds startten dit seizoen in Groesbeek met een 2-1 nederlaag tegen De Treffers. Een slechte eerste helft was hier vooral debet aan. In de slotminuten was een gelijk spel na een late tegengoal van Dalian Maatsen nog mogelijk maar Vrouwe Fortuna werkte beslist niet mee. Een week later kwam IJsselmeervogels op bezoek en won AFC, met als de Uien, met 3-0 van de Rooien door goals van Melvin Platje, Raily Ignacio en weer Melvin, die een penalty benutte. Zaterdag jl. werd het tegen TEC  2-2. Na een vroege goal van Platje leken The Reds eindelijk eens te gaan winnen in Tiel, maar door doelpunten van Marciano Mengerink en Bo van Essen ging die verwachting in rook op. Door een late goal van Platje kon AFC gelukkig nog met één punt vertrekken uit de Betuwe. Afgelopen woensdag was regerend kampioen Katwijk te gast op sportpark Goed Genoeg. De sterk spelende Katwijkers konden geen bres slaan in de AFC-defensie, waarin keeper Gijs van Zetten een sleutelrol vervulde. AFC moest terug en loerde op een uitval. Een prima tactiek als je Raily Ignacio in je ploeg hebt, Onze goalgetter toverde zwaar gehinderd een diepe bal om in een doelpunt en besliste zo de wedstrijd.  1-0, voor het eerst wist AFC thuis van Katwijk te winnen en dat geeft onze jongens ongetwijfeld vertrouwen voor een goed vervolg van de competitie met een selectie waaraan de nieuwe spelers Melvin Platje (speelde vorig seizoen in Indonesië), Darren Maatsen (afkomstig van Quick Boys), Kevin Visser (van FC Volendam) en Noa Benninga (van stadgenoot Swift) zijn toegevoegd. Onder regie van de nieuwe trainer Benno Nihom, die de naar Telstar vertrokken trainer Ulrich Landvreugd opvolgde, is naar verwachting veel mogelijk.  

Al met al kunnen we zaterdag een spannende wedstrijd verwachten tussen twee ambitieuze ploegen die elkaar in kracht niet veel ontlopen. Laten we hopen op een sportieve strijd zonder kaarten en met heel veel moois om naar te kijken. Succes!

MvdW