Voorbeschouwing AFC - Quick Boys

KOPLOPER AFC GAAT VOOR DE WINST TEGEN QUICK BOYS

Zaterdag aanstaande ontvangen we Quick Boys uit het voetbalgekke Katwijk. De nummers 2, 3 en 4 van de Tweede Divisie, Katwijk, Rijnsburgse Boys én Quick Boys komen uit dit vissersdorp. Een unieke situatie. AFC voert sinds afgelopen zaterdag weer de ranglijst aan nadat van Scheveningen op Houtrust was gewonnen en Katwijk in Maassluis had verloren van Jong Sparta. Met nog drie wedstrijden te gaan is de titelrace nog in volle gang. Gelet op de geringe verschillen kunnen AFC, Rijnsburgse Boys en Katwijk zich geen misstappen meer veroorloven. Dat maakt de wedstrijd van ons aller eerste tegen Quick Boys zo spannend. De ploeg van trainer/coach Edwin Grünholz maakt kans op de derde periode en heeft dus ook een extra prikkel om aanstaande zaterdag niet met lege handen naar huis te gaan.

Quick Boys, in 1920 opgericht, is een zeer grote, succesvolle vereniging met een prachtig sportpark in de duinen. De prijzenkast is goed gevuld: twintig keer werden de blauw-witten  afdelingskampioen, elf keer landskampioen bij de zaterdagamateurs en tweemaal algeheel amateurkampoen. Vanaf 2010/11 speelden de snelle jongens niet meer op het hoogste niveau, omdat de promotie naar de Topklasse werd gemist.  Maar daar kwam negen jaar later verandering in toen via de nacompetitie promotie naar de Tweede Divisie werd gerealiseerd. Sindsdien spelen Quick Boys en AFC in competitieverband tegen elkaar. Tot nog toe waren dat vijf wedstrijden. De eerste wedstrijd op Sportpark Nieuw Zuid eindigde met een gelijk spel (1-1). Op Sportpark Goed Genoeg werd het een jaar later 5-1 voor The Reds, met vier goals van Raily Ignacio. Afgelopen seizoen werd het tweemaal gelijk. In de Katwijkse Duinen werd het 0-0 en later 2-2 aan de Zuidas. Raily opende pp 12 maart 2022 de score waarna Fernando Lewis en Darren Maatsen (nu actief voor The Reds) Quick Boys aan een 1-2 voorsprong hielpen. Cody Claver bracht AFC ten slotte op gelijke hoogte.

Dit seizoen ontmoetten de blauw-witten en The Reds elkaar op 19 november 2022. Voor het eerst werd op Nieuw Zuid door AFC gewonnen in een uitstekende wedstrijd die een 1-0 ruststand kende na een kiezelhard schot van Danny van den Meracker van buiten het strafschopgebied. Enkele mooie kansen waren in de eerste 45 minuten nog niet besteed aan onze spitsen. Dat werd geheel anders in het tweede bedrijf. Eerst schoot Splinter de Mooij de bal behendig in de touwen, waarna Melvin Platje een pass van Joël Splinter wist te verzilveren. In de slotfase gooide Matthijs Jesse de wedstrijd met een superknap doelpunt in het slot.  Na het laatste fluitsignaal werd de verdiende 1-3 zege uitbundig in Katwijk aan Zee gevierd door onze spelers en de meegereisde supporters. Daar was alle aanleiding voor. AFC won toen voor de zesde keer op rij en was, mede door het verlies van de concurrentie, na vijftien wedstrijden nog steeds de trotste koploper.

Hoe is het Quick Boys deze competitie vergaan? Hoewel de blauw-witten een uitstekende start hadden en in de laatste acht wedstrijden bijna een maximale score behaalden maakten ze de favorietenrol toch niet helemaal waar. Te veel wedstrijden werden verloren om te blijven meedoen in de titelrace. Vooral tegen de topploegen moest Quick Boys vaak het onderspit delven. Neemt niet weg dat de ploeg van trainer/coach Edwin Grünholz nu op een mooie met HHC gedeelde vierde plek staat, acht punten achter AFC. Quick Boys scoort er aardig op los en heeft met Youssef El Kachati de absolute topscorer van de Tweede Divisie in huis. De 23-jarige El Katachi scoorde dit seizoen maar liefst 24 keer. De nummers 2 t/m 4 van de topscorerlijst Furhgill Zeldenrust van Rijnsburgse Boys, Bo van Essen van TEC en Ahmed El Azzouti van Katwijk wisten resp. ‘maar’ 19, 18 en 16 keer het net te vinden. Naast El Kachati, die aan het eind van dit seizoen naar IJsselmeervogels vertrekt, beschikt Quick Boys over twee andere schutters van formaat. Danny van den Meiracker en Ravelino Junte maakten resp. 10 en 8 goals. Tommy Bekooij, die we nog goed kennen als veel scorende spits van VVSB, wist dit seizoen het net nog niet te vinden.

Dan AFC, dat in het eerste seizoen van trainer/coach Bennio Nihom de eerste én tweede periodetitel wist te winnen, maar in de derde periode minder op dreef is. De achterblijvende resultaten hebben veel van doen met de improductiviteit van onze spitsten, die hopelijk in de slotfase van deze competitie weer met scherp gaan schieten. Jammer genoeg ontbreekt Splinter de Mooij door een knieblessure, maar we hebben met Melvin Platje, Raily Ignacio, Joël Tillema en Matthijs Jesse nog voldoende vuurkracht in huis. Defensief zit het zeker wel snor bij The Reds. Gijs van Zetten is met 30 goals tegen en 13 clean sheets met voorsprong de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie.

Wat gaat het zaterdag aanstaande worden? Het kan natuurlijk alle kanten op in deze belangrijke wedstrijd. AFC heeft de minste goals tegen, Quick Boys de meeste (samen met Katwijk) voor. Afgelopen zaterdag wisten beide ploegen met 2-0 te winnen. Quick Boys thuis in blessuretijd van hekkensluiter OFC, AFC op Houtrust van Scheveningen. Kijken we naar de onderlinge resultaten dan is AFC in het voordeel: twee keer wisten The Reds te winnen, drie keer werd het gelijk. In Amsterdam werd door de corona-situatie pas één keer gespeeld. De klinkende overwinning van ons aller eerste in 2020 smaakt drie jaar later naar meer. Succes! 

MvdW