Voorbeschouwing AFC - Noordwijk

RUNNER UP AFC GAAT VOOR DE PUNTEN TEGEN NOORDWIJK

Aanstaande zaterdag komt Voetbalvereniging Noordwijk bij ons op bezoek. De Algeheel Amateur Kampioen van 1973 en 1980 heeft zich jl. zaterdag op thuisbasis Duinwetering vrijwel in veiligheid gespeeld tegen hekkensluiter OFC. Het verschil met TEC dat op een PD-plaats staat bedraagt met nog vijf wedstrijden te gaan acht punten. En dat moet dus voldoende zijn voor de ploeg van trainer/coach Kees Zethof, die op dit moment met 39 punten elfde staat. Als we naar de uitslagen van de rood-witten kijken komt het begrip ‘grillig’ snel bovendrijven. Mooie resultaten worden dit seizoen afgewisseld door mindere prestaties. Noordwijk won uit en thuis bijvoorbeeld van Kon. HFC en dat kunnen maar weinig clubs zeggen. Op sportpark Duinwetering werd gewonnen van Quick Boys en gelijk gespeeld tegen regerend kampioen Katwijk, tegen zwakkere tegenstanders als FC Lisse, Kozakken Boys en Scheveningen werd thuis verloren. Al met al zal men in Noordwijk niet ontevreden zijn met de positie van dit moment want de concurrentie is moordend in de Tweede Divisie met al dat zaterdaggeweld en de top van het zondagvoetbal. IJsselmeervogels kan er dit seizoen over meepraten.

Als we naar de selectie van Noordwijk kijken dan springt één speler er uit. We hebben het over Emiel Wendt, de 28-jarige centrumspits. Wendt kwam vanuit de jeugd van Noordwijk in 2012 in het eerste team, speelde tot op heden onafgebroken voor de rood-witten en heeft onlangs zijn contract verlengd tot 2024. De boomlange (1,93) captain maakte dit seizoen al veertien doelpunten en is met zijn lengte en kopkracht razend gevaarlijk in het strafschopgebied van de tegenstander. Fijn om zo’n speler die clubliefde aan kwaliteit paart in je team/club te hebben. Op de topscorerlijst wordt Wendt gevolgd door Jesper de Vré, die tot nu zeven keer voor de rood-witten scoorde. Aan het eind van vorig seizoen maakte de 27-jarige De Vré de overstap van Quick Boys. Eerder kwam hij  uit voor ADO’20, dat het dit seizoen heel goed doet in de Derde Divisie. Nieuw dit seizoen is ook de 23-jarige middenvelder/verdediger Jose Borbosa Nhoca, die net als ‘onze’ Noa Benninga naar AFC, de overstap maakte van Swift naar Noordwijk. Een geslaagde transfer want Nhoca speelde 25 van de 29 wedstrijden dit seizoen mee. Donovan Slijngaard heeft de meeste assists bij de rood-witten. De 35-jarige linkervleugel verdediger speelde eerder bij Ajax, FC Groningen, Sparta, Cambuur en FK Zalgiris Vilnius in Litouwen.

Dan AFC. Ons aller eerste heeft afgelopen zaterdag gelukkig weer eens gewonnen. In het KRAS Stadion werd Jong Volendam nipt met 1-0 verslagen. Matchwinner was Raily Ignacio die een mooie combinatie van Noa Benninga, Matthijs Jesse en Guus van Weerdenburg bekroonde met een fraaie intikker. Gingen de teams in de eerste helft nog redelijk gelijk op, in het tweede bedrijf was het team van trainer/coach Benno Nihom de bovenliggende ploeg en waren er voldoende mogelijkheden om de score nog wat op te voeren. Een belangrijke zege in het palingdorp in de race naar de titel waarbij nog drie clubs betrokken zijn. Katwijk leidt de dans, op één punt gevolgd door AFC en op vier punten door Rijnsburgse Boys. Acht wedstrijden geleden stond het er aan de top geheel anders voor. Na 21 wedstrijden was AFC koploper, op zes punten gevolgd door HHC Hardenberg en RBB. Regerend kampioen Katwijk volgde toen op tien (!) punten. Hierna stapelden de verliespunten zich op voor AFC en wist Katwijk vrijwel alles te winnen. Gedane zaken nemen geen keer, maar beslist is er dus nog helemaal niks. Als we in het winnende spoor blijven lijkt er nog van alles mogelijk.

Zaterdagclub Noordwijk en zondagvereniging AFC troffen elkaar in competitieverband voor het eerst op 9 november 2019. Op sportpark Duinwetering werd het een spannende wedstrijd met AFC-goals van Raily Ignacio en Fouad Belarbi, die nu speelt voor OFC, en doelpunten van de thuisploeg van Nick van Staveren en Emiel Wendt. Inmiddels hebben de rood-witten en The Reds vijf keer tegen elkaar gespeeld. Drie keer werd het gelijk, daarna volgden twee zeges van AFC. Op 26 februari 2022 stond het team van trainer/coach Uli Landvreugd aan de Zuidas bij rust al met 4-0 voor door goals van Joël Tillema, Segün Owobowale, Splinter de Mooij en Raily Ignacio. Vlak voor tijd redde Dylan Rietveld voor Noordwijk de eer. Eerder dit seizoen werd na drie gelijke spelen voor het eerst op sportpark Duinwetering gewonnen. De ploeg van de nieuwe trainer/coach Benno Nihom stond bij rust al met 0-2 voor door twee goals van Splinter de Mooij. Na rust scoorde Melvin Platje de derde voor The Reds en bracht Sander Bosma de spanning weer terug in de wedstrijd. Het bleef tenslotte 1-3 en daar waren we erg blij mee.

Hoe zal het zaterdag aanstaande gaan op sportpark Goed Genoeg? De urgentie om te winnen is bij AFC groter dan bij Noordwijk. Onze gasten hebben nog maar een paar puntjes nodig om definitief veilig te zijn. De Noordwijk rood-witten spelen verder nog tegen De Treffers, IJsselmeervogels, TEC en Rijnsburgse Boys, dat moet dus wel lukken. AFC kan zich in de titelrace geen puntverlies meer permitteren. Kijkend naar de laatste vier wedstrijden tegen Scheveningen, Quick Boys, OFC en Excelsior Maassluis geen geringe opgave. Maar eerst dus tegen de ploeg van Emiel Wendt, die we het scoren moeten zien te beletten. Een aantrekkelijke wedstrijd ligt in het verschiet. Succes!

MvdW