AFC - Noordwijk voorbeschouwing

AFC GAAT THUIS VOOR DE WINST TEGEN NOORDWIJK

Dinsdagavond komt Noordwijk bij ons op bezoek. Het gaat om een inhaalwedstrijd, nodig in verband met de bekerwedstrijd van AFC in Arnhem. Eerder dit seizoen speelden we op Sportpark Duinwetering gelijk tegen de roodwitten, die in de eerste competitiewedstrijd in Haarlem met 2-2 gelijkspeelden tegen HFC. Op 26 augustus 2023 werd het een lastige wedstrijd voor The Reds en we mogen van geluk spreken dat een puntje werd meegenomen uit de mooie badplaats. Noordwijk opende de score na een lange bal van Dylan Rietveld, die door de laagstaande zon verkeerd beoordeeld werd door Gijs van Zetten. In de tweede helft kon de thuisclub de score uitbouwen via een penalty van topschutter Emiel Wendt, maar Gijs bracht op formidabele wijze redding. Nog alles mogelijk dus en dat dacht Matthijs Jesse ook: met een waanzinnige pegel in bovenhoek schoot hij de 1-1 eindstand op het scorebord. (Zie de TV-samenvatting)

Hoe is het Noordwijk en AFC sindsdien vergaan? Per saldo wat minder dan bij de start van de competitie verwacht werd. De rood-witten speelden bijvoorbeeld heel veel gelijk en dat schiet natuurlijk niet echt op. Elf gelijke spelen, alleen Scheveningen komt dit seizoen een beetje in de buurt bij Noordwijk met zeven gelijke spelen. De ploeg van trainer Kees Zethof  won niet veel, slechts vier keer, maar verloor ook erg weinig, vijf van de twintig wedstrijden. Alleen Jong Sparta, Spakenburg, Rijnsburgse Boys, Katwijk en Excelsior Maassluis waren dit seizoen te sterk. Per saldo staat Noordwijk twaalfde met 23 punten. Dus nog lang niet veilig. Zo staat Excelsior Maassluis op plaats 16, dus onder de streep, en bedraagt de achterstand op Noordwijk negen punten, met twee wedstrijden minder gespeeld. Afgelopen zaterdag ontmoetten de roodwitten Excelsior in Maassluis en werd met 1-0 verloren. De Tricolores, met ‘onze’ Darren Maatsen in de basis, kregen iets meer dan ze verdienden, want Noordwijk was met name in slotdeel van het duel enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Sem van Oosten, Toer Bouwman en Teun Zethof zat het bepaald niet mee.

En dan AFC. Na twintig wedstrijden staat de ploeg van trainer Benno Nihom op de zevende plaats, 22 punten achter koploper Spakenburg, 7 punten voor Noordwijk. The Reds begonnen de competitie goed met drie zeges en een gelijkspel, maar zakten in de volgende negen wedstrijden, mede door de goed gevulde ziekenboeg, met maar zes punten terug in het rechter rijtje. Gelukkig ging het de laatste tijd een stuk beter met vier overwinningen en twee gelijke spelen. De ruime uitzeges op Jong Almere City en Kozakken Boys gaven aan het begin van dit jaar de AFC-burger goede moed voor de rest van dit seizoen. De 1-3 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen koploper Spakenburg was dan ook domper, want er was gehoopt op meer. Dit uiteraard wel met de kanttekening dat De Blauwen niet voor niets met een straatlengte voorsprong richting het kampioenschap gaan. Met een sterrenensemble, dat met Floris van der Linden, Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman kan rekenen op een groot aantal doelpunten. AFC was dit keer niet scherp genoeg om het de koploper echt lastig te maken. Wat op de Westmaat wel lukte (The Reds wonnen aan het begin van dit seizoen met 0-2 van De Blauwen) zat er dit keer niet in.

Wanneer we nog een beetje inzoomen op de selectie van Noordwijk dan gaat het natuurlijk allereerst over Emiel Wendt, de 1,93 lange centrumspits die zijn hele voetballeven bij de roodwitten speelt. Als goalgetter en captain speelt hij een belangrijke rol en werd dan ook door de Technische Commissie als eerste vastgelegd voor komend seizoen. In de aanval vinden we verder topscorer Jesper de Vré die aan het eind van het seizoen vertrekt naar ADO’20 en linksbuiten Sem van Oosten, die volgend seizoen bij FC Rijnvogels speelt. De TC van Noordwijk is al druk in de weer met het komende seizoen, want een flink aantal spelers vertrekken, zoals keeper Lars Jansen en verdediger Toer Bouwman naar Quick Boys en Oscar Wilffert naar ADO’20. Hier tegenover staat de komst van linksbuiten Virgil Tjin Asjoe en linksback Jordy Strooker, de middenvelder Dennis Bakker van FC Rijnvogels en rechtsbuiten Arantis Roep van HSC’21. Het belangrijkste nieuws betreft echter het vertrek van trainer van de 59-jarige Kees Zethof, die bezig is aan zijn zevende jaar bij Noordwijk. In zijn eerste twee seizoenen leidde hij de rood-witten naar twee kampioenschappen en is Noordwijk onder zijn regie inmiddels een vaste waarde in de Tweede Divisie. Zethof wordt opgevolgd door de 37-jarige Florian Wolf, die eerder als trainer werkzaam was DOVO, FC Uitgeest, SJC en Jong Almere City.

Kijken we tot slot nog even naar de onderlinge wedstrijden dan zien we dat Noordwijk en AFC vanaf 2019 zeven keer tegen elkaar speelden. Vijf keer werd het gelijk, twee keer was AFC de sterkste. We herinneren ons nog de thuiswedstrijd op 22 april 2023 toen we een driepunter hard nodig hadden in de strijd om het kampioenschap. Ons aller eerste leek een overwinning niet meer te kunnen ontgaan na een late goal van Matthijs Jesse, maar daar dacht Teun Zethof anders over. In de 93e scoorde hij de gelijkmaker en sprongen de rood-witten elkaar in de armen voor een verbouwereerd Amsterdams publiek.

Wat gaat het worden op sportpark Goed Genoeg? Gelet op het gemeenschappelijk verleden en het kleine verschil op de ranglijst is de kans op een gelijkspel groot. We kunnen ons voorbereiden op een spannend duel. Noordwijk heeft de punten nog hard nodig en AFC zal de nederlaag tegen Spakenburg willen doen vergeten met een klinkende uitslag. Het wordt bovendien wel weer eens tijd dat onze jongens ook voor eigen publiek weten te winnen. De laatste thuiszege dateert van 1 oktober 2023. Succes!

MvdW