Voorbeschouwing AFC - Kozakken Boys

AFC wil dit keer winnen van Kozakken Boys

Zaterdag aanstaande komt Kozakken Boys op bezoek. Nu in competitieverband. Op 24 augustus jl. was het team van trainer Danny Buijs ook al te gast op sportpark Goed Genoeg in verband met een bekerwedstrijd. Dat liep toen helemaal niet goed af voor AFC want de Boys uit Werkendam wonnen maar liefst met 5-1. En dat zonder de van Rijnsburgse Boys afkomstige topschutter Raily Ignacio, die toen geblesseerd was. Al na een kwartier stond de ploeg van trainer Ton du Chatinier achter met 2-0 door afstandsschoten van Everton Pires Tavares, over hem later meer, en Ahmed Mendes Moreira. In de eerste helft scoorde oud-prof Barry Powel (o.a. Heracles en Roda JC) nog twee keer voor de rood-witten. Na rust passeerde Pires Taveras onze keeper Laszlo Sandor vanaf de penaltystip. De enige goal van AFC werd gemaakt door spits Pepijn Kluin uit een voorzet van Tim Wulffraat. Pepijn was net terug na een zeer langdurige blessure en we hadden toen nog de hoop dat hij in de loop van dit seizoen weer in volle glorie zou kunnen functioneren. Inmiddels weten we dat daar helemaal geen sprake van kan zijn. Heel erg spijtig, voor AFC, maar in het bijzonder voor Pepijn die nog zo graag had willen schitteren in de Tweede Divisie. Ook Tim Wulffraat trad aan na een zware blessure en doet er nu in het tweede elftal alles aan om weer helemaal terug te komen op het hoogste niveau. Al met al een fikse bekernederlaag die door trainer Danny Buijs na afloop voor de camera gerelativeerd werd. Zo goed had Kozakken Boys helemaal niet gespeeld. De afstandsschoten vielen er gelukkig in en AFC trad niet aan met de gebruikelijke basis-elf. Maar wat aan AFC-kant bleef hangen was toch de kracht van dit Kozakken Boys die op dat moment een flink maatje te groot was voor ons eerste.

Inmiddels hebben we twaalf van 34 competitiewedstrijden gespeeld en staat AFC op een mooie, met GVVV gedeelde tweede plaats, drie punten voor op de trots van Werkendam. En hoewel dit misschien niet alles zegt over de krachtverhoudingen in de Tweede Divisie hebben we kunnen constateren dat onze jongens tot nog toe goed opgewassen zijn tegen de topploegen van het zaterdagvoetbal. Van Spakenburg en GVVV werd uit gewonnen, tegen Katwijk werd thuis gelijk gespeeld. Not bad at all! AFC verloor tot nog toe slechts twee keer. In beide gevalle betrof het een uitwedstrijd. Op Papendal was Jong Vitesse met 4-2 te sterk, in Noordwijkerhout VVSB met 3-2. Thuis zijn The Reds nog ongeslagen, hoewel het er soms wel om gespannen heeft. Maar vaak kwam ons eerste laat in de wedstrijd terug na een achterstand en toonde het veel ‘fighting spirit’. Duidelijk is inmiddels dat Ton du Chatinier over een brede selectie beschikt, die het hem mogelijk maakt op creatieve manier te wisselen. Opvallend is ook dat ons eerste veel scoort. Na koploper Jong AZ is AFC het meest productief van de Tweede Divisie. Daar staat tegenover dat onze keeper Patrick Zonneveld relatief veel ballen uit het net heeft moeten halen. Dit ondanks het feit dat hij zelf uitstekend staat te keepen en dat de linie voor hem week in week uit een aantal uitblinkers telt. Kennelijk houdt onze speelwijze ook de nodige risico’s in.

Kijkend naar de competitieresultaten van Kozakken Boys valt op dat de rood-witten buiten Werkendam nog wat beter op dreef zijn dan thuis op sportpark De Zwaaier. Uit werd alleen van Barendrecht verloren (2-0). Van VVSB werd in Noordwijkerhout met 4-1 gewonnen en in Tiel van TEC met 2-0. Ook de talenten van Vitesse gingen op Papendal met 3-1ten onder tegen Kozakken Boys. Vergeleken met AFC wordt over alle wedstrijden minder gescoord door de ploeg van Buijs, maar er worden ook minder goals geïncasseerd. De van RKC Waalwijk afkomstige keeper Nils de Hartog hield twee keer zijn doel schoon. Onze keeper had nog geen clean sheet, maar wat niet is kan zo maar komen. Belangrijkste speler aan de kant van Kozakken Boys is Pires Tavares die als middenvelder zes keer scoorde. Powel scoorde tot nog toe vier keer. Ignacio hield zijn kruit nog behoorlijk droog met twee scores.

Wat gaat het zaterdag aanstaande worden? Hopelijk letten we vanaf de eerste minuut goed op om een vroege achterstand zoals op 24 augustus jl. te voorkomen. AFC verdedigt een mooie positie op de ranglijst en is bovendien thuis nog zonder nederlaag. Dat moet motiveren om de nederlaag in de bekerstrijd te laten volgen door een klinkend resultaat. Kozakken Boys doet het buitenshuis uitstekend en kan putten uit een sterke selectie met een aantal topspelers. Niet voor niets werd deze oud-kampioen van de Zaterdag Topklasse aan het begin van het seizoen gebombardeerd tot één van de topfavorieten voor de titel. Kozakken Boys zal die status voor de tweede keer waar willen maken op sportpak Goed Genoeg. We maken ons in ieder geval op voor een spannende wedstrijd die zaterdagmiddag al om 14.00 uur begint. Hopelijk met veel publiek, want dát verdienen de oud-kampioenen in de Zaterdag- én Zondag Topklasse zeker. AFC-Kozakken Boys, komt dat zien!  

MvdW

Pupil van de week bij deze wedstrijd is David Maas. Klik hier