Voorbeschouwing AFC - Kozakken Boys

AFC GAAT WEER VOOR DE WINST TEGEN KOZAKKEN BOYS

Zaterdag aanstaande ontvangen we Kozakken Boys. De rood-witten zijn het seizoen 2023-2024 niet goed gestart. De eerste wedstrijd werd uit met 2-1 verloren van Rijnsburgse Boys, afgelopen zaterdag was Kon.HFC in Werkendam met 1-2 de baas. Dezelfde cijfers, maar daar is alles wel mee gezegd. In Rijnsburg waren de Uien duidelijk beter dan de rood-witten,   een fraai kopdoelpunt van Mario Bilale ten spijt. Tegen de Koninklijken was de wedstrijd meer in evenwicht. Op een bijveld, de KNVB keurde het hoofdveld in verband met een loslatende toplaag af, was het een spannende pot, die in de tweede helft wel spektakel maar geen doelpunten opleverde. Voor rust brachten de Volendammers Vlak en Springer HFC al snel op 0-2 waarna oud-prof Kevin Vermeulen met een prachtig schot Kozakken Boys pal voor rust weer hoop schonk op minstens een gelijk spel. Na de thee viel de 2-2 wel via een goal van invaller Dilivio Hoffman, maar de intikker werd verrassenderwijs wegens buitenspel afgekeurd. De trots van Werkendam staat door deze twee nederlagen op een zestiende plaats en houdt op doelsaldo alleen Jong Sparta en Scheveningen onder zich. Op naar betere tijden!

Dan AFC, dat afgelopen zaterdag op Sportpark Duinwetering vv Noorwijk ontmoette. Onder moeilijke omstandigheden, want het slechte weer en het moeilijk bespeelbare kunstgrasveld werkten bepaald niet mee tegen een lastige tegenstander die thuis moeilijk te verslaan valt. Ook nu was dat het geval en The Reds mochten achteraf blij zijn met het gelijke spel. Noordwijk opende de score door een curieus doelpunt. De verre bal van Rietveld werd niet goed behandeld door keeper Gijs van Zetten, waarna Emiel Wendt (wie anders?) de terugspringende bal in het net deponeerde. Gijs revancheerde zich later door een penalty van Wendt te stoppen. Geen 2-0 dus, maar even later wel 1-1 door een fantastische goal van invaller Matthijs Jesse. Uit het niets zo maar een knal in de bovenhoek, dat kan alleen Mathhijs. Chapeau! Daar bleef het bij, ook omdat Gijs nog een pegel van Wendt wist te stoppen. Een week eerder won AFC thuis met 4-1 van het beloften team van Almere City FC en staat de ploeg van trainer/coach Benno Nihom nu op een vijfde plaats met 4 punten, in punten gelijk met HFC en de goed begonnen debutant ADO’20.
De titelkandidaten Quick Boys, HHC Hardenberg, Spakenburg en regerend kampioen Katwijk staan staan na twee wedstrijden met 6 punten al bovenaan.

Kozakken Boys wist zich vorig seizoen te handhaven in de Tweede Divisie. Op het nippertje, want de laatste vijf wedstrijden werden verloren. TEC, IJsselmeervogels, Jong FC Volendam en OFC degradeerden, ADO’20, ACV, Jong Almere City FC en GVVV promoveerden.

We gaan weer een spannend seizoen tegemoet met veel concurrentie aan de top en in de staart van de ranglijst. Trainer/coach Scott Calderwood zal het met zijn Boys veel beter willen doen dan afgelopen seizoen en prijst zich allereerst gelukkig met het feit dat de doelpuntenmakers  Johnny Lommers (12), Lowie van Zundert (8), Gwaerson Stout (8) en Kevin Vermeulen (7) zijn gebleven. Verder werd de selectie uitgebreid met o.a. centrale verdediger Lorenzo Piqué (afkomstig van TOP Oss), rechtsback Noël Hendriks (O 21 FC Den Bosch), linksback Jehro Mashart (O 21 NAC Breda), linksbuiten Sergio Tremour (FC Dordrecht) en centrumspits Mario Bilale (FC ADO Den Haag). Opvallend is verder de komst van Royston Drenthe, die 46 wedstrijden speelde bij Real Madrid.

AFC eindigde vorig seizoen op een mooie derde plaats, maar er had veel meer ingezeten als in de derde periode wat meer was gescoord. Gedane zaken nemen geen keer en dus is alle aandacht nu weer gericht op dit seizoen met ongeveer dezelfde selectie, waarin de veel scorende spits Marciano Mengerink de opvallendste nieuwkomer is. Helaas is Marciano nog herstellende van een fikse blessure en kan hij zeker zaterdag nog niet spelen. Dat geldt ook voor Splinter de Mooij, Soufiane Hetli en Joël Tillema, bij elkaar een heel groot gemis. Gelukkig beschikt Benno Nihom over een brede selectie met het nodige talent.

Wat gaat het op sportpark Goed Genoeg worden tegen Kozakken Boys? In totaal speelden The Reds elf keer tegen de rood-witten in de Tweede Divisie. De eerste wedstrijden, toen Raily Ignacio nog bij de Boys speelde, en Danny Buijs de trainer was, kwam AFC er niet aan te pas, maar in de wedstrijden daarna stapten onze jongens vaak winnend van het veld. Per saldo won AFC vijf keer, Kozakken Boys drie keer en werd het drie keer gelijk. Afgelopen seizoen werd het in Amsterdam op 25 maart 2023 een nipte zege voor The Reds in een aantrekkelijk duel. AFC was die dag heer en meester maar scoorde via een fraaie kopbal van Matthijs Jesse slechts één keer. Beste speler was toen ongetwijfeld Bryan Janssen, de uitstekende keeper van Kozakken Boys (zie hier de TV-samenvatting van deze wedstrijd). Zaterdag hopen we weer op een mooi duel, maar dan wel met meer doelpunten. Succes!

MvdW

Bezoekers kunnen voor deze wedstrijd e-tickets bestellen: klik hier