Voorbeschouwing AFC - Kon. HFC

AFC gaat thuis voor de winst tegen Koninklijke HFC

Zondag aanstaande start de derde set van 10 wedstrijden voor ons eerste. Op sportpark Goed Genoeg is Koninklijke HFC de aantrekkelijke tegenstander. Na 2/3 van de competitie staat AFC nog op een degradatieplaats, gelukkig niet heel ver achter de naaste concurrenten ADO’20, EVV, HSC’21 en Hercules. Laatstgenoemde vereniging werd afgelopen zondag in Utrecht met 3-2 verslagen in een razend spannende wedstrijd vol strijd en veerkracht van onze jongens. Het belang was groot en dat was tot de laatste seconde én daarna goed merkbaar. Een mooie opmaat  naar het laatste deel van de competitie, te beginnen dus met onze vrienden uit Haarlem, die het debuterend in de Topklasse zo ontzettend goed doen. Na 21 wedstrijden op een prachtige zesde plaats met 31 punten, het is een knappe prestatie. En dat met een ploeg die na het kampioenschap in de Hoofdklasse afgelopen seizoen in de persoon van Rachid El Yaakoubi (Volendam) slechts één versterking kent.

 

Wat is het geheim van Kon. HFC? Maken de Haarlemmers heel veel doelpunten of is de defensie van schokbeton? Kijkend naar de doelcijfers zit hier niet echt de kracht. 41 doelpunten is wel veel meer dan AFC (24) tot nu toe maakte, maar 7 andere clubs maakten er nog meer. 37 Doelpunten tegen is ook niet opvallend, want Kon. HFC staat hiermee op een tiende plaats. Het succes is veel meer te verklaren door de aanwezigheid van veel routine, duidelijke patronen én de mogelijkheid om vaak in een vaste opstelling te spelen.
In de laatste 5 wedstrijden na de winterstop startte de ploeg van trainer Pieter Mulders steeds met dezelfde basis elf op 1 uitzondering na. Daar zal Stanley Menzo bijzonder jaloers op zijn, gegeven de vele blessures en schorsingen waar hij, maar ook zijn voorganger Willem Leushuis, steeds mee te maken heeft. En natuurlijk heeft Kon. HFC de boomlange Carlos Opoku in de gelederen, die niet alleen defensief sterk is, maar bij corners en vrije trappen met het hoofd zeer doeltreffend opereert.. Met 6 doelpunten is hij bijna topscorer van de oudste voetbalclub van Nederland. Alleen Marijn Tjon A Njoek scoorde één keer meer.

 

Wat gaat het zondag aanstaande worden? Eerder dit seizoen werd het aan de Spanjaardslaan 1-1 na een wedstrijd met een wisselend spelbeeld. Een uur lang waren de Reds de bovenliggende partij met meer balbezit en een betere opbouw van het spel. De beloning via een goal van Damien Menzo in de tweede helft was verdiend, maar daarna namen de Koninklijken het heft steeds meer in handen en kwam de gelijkmaker  beslist niet uit de lucht vallen. Kijkend naar de resultaten van Kon. HFC thuis was het gelijke spel voor ons zo gek nog niet want de Haarlemmers verloren tot nu toe thuis slechts 1 keer  Alleen FC Lienden nam na een 4-5 (!) zege de 3 punten mee naar thuis. Uit is Kon. HFC veel kwetsbaarder, hoewel de 2 laatste uitwedstrijden tegen EDO en OJC Rosmalen nipt werden gewonnen. Dat biedt dus enig perspectief. Ons eerste weet na de wedstrijd tegen Hercules gelukkig weer wat winnen is en zal hierop willen voortbouwen. De 3 doelpunten in Utrecht van Joshua Patrick (2x) en Pepijn Veerman (wat een geweldige goal!) geven vertrouwen dat wij in de aanval ook potten kunnen breken. De resultaten in de thuiswedstrijden zijn tot op heden nog niet wat ze zouden moeten zijn. Vooral op Goed Genoeg ligt in de komende tijd dus de sleutel voor een succesvolle inhaalrace in de komende 10 wedstrijden. Zondag aanstaande kan een belangrijke stap omhoog gezet worden tegen onze vrienden uit Haarlem.
Jongens, heel veel succes.

MvdW 

Voorwedstrijd: 12.30 uur AFC E3 – Kon. HFC E3

De pupil van de week is Mick van Tiel. Weten wie Mick is? Klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door De Kredieter