Voorbeschouwing AFC - Kon. HFC

VOOR KOPLOPER AFC IS TEGEN KON. HFC GEEN ZEE TE HOOG  

Zaterdag aanstaande  komt Kon. HFC op bezoek. Onze Haarlemse vrienden staan na 23 wedstrijden in de middenmoot na een zwakke competitiestart en een wisselvallig vervolg.   De laatste drie duels tegen Noordwijk (2-1), Quick Boys uit (1-1) en OFC (4-0) leverden zeven punten op, waardoor The Good Old zich inmiddels in veilige haven bevindt. Een knappe prestatie, want aan het eind van ieder seizoen verhuizen weer een aantal bepalende spelers van HFC naar de grote zaterdagclubs in Katwijk en Bunschoten-Spakenburg. Aan het eind van dit seizoen is dat het geval met Jan Hulleman die naar IJsselmeervogels vertrekt, Guus Offerhaus stapt over naar Quick Boys, Koen Tros en Sietse Brandsma spelen volgend jaar bij VV Katwijk. Eerder gingen Wessel Boer, Daniël van Son en Khalid Tadmine naar IJsselmeervogels, Vincent Volkert, Floris van der Linden, Roy Castien en Robin Eindhoven naar Spakenburg en Paul Kok, Lars Weistra en Mike van der Ban naar Katwijk. Een exodus van spelers, zie dat maar elke keer weer op te vangen. Kennelijk beschikken de Haarlemmers over een goed scoutingsapparaat. En met Gert Jan Tamerus in ieder geval over een uitstekende trainer/coach, die al vanaf 2018 bij het eerste van HFC aan het roer staat. De 42-jarige Tamerus speelde eerder profvoetbal bij o.a. bij Haarlem, Heracles Almelo en NAC Breda. Tot aan zijn aanstelling als trainer-coach speelde hij vanaf 2012 in het eerste van HFC. Ook AFC incasseerde in die tijd regelmatige een doelpunt van Tamerus. Voor HFC een goede zaak dat hij volgend seizoen weer de trainer/coach is van HFC.

Dan AFC. Tot jl. zaterdag al veertien wedstrijden ongeslagen, maar aan die reeks kwam in het voetbalgekke Katwijk een eind. Ons aller eerste verloor afgelopen zaterdag van de regerend kampioen. VV Katwijk stond al na twee minuten met 1-0 voor, pal voor rust was het weer gelijk. In de tweede helft sloeg Katwijk in de slotfase toe en verkleinde met de 3-1 zege de achterstand op koploper AFC tot vijf punten. Runner up HHC Hardenberg won thuis van De Treffers en deed ook goede zaken. De achterstand op AFC bedraagt nu maar drie punten. Een dure nederlaag dus voor de ploeg van trainer/coach Benno Nihom, maar ook dat kan natuurlijk gebeuren in de zware Tweede Divisie waar de nummer zeven voor de beker in de kwartfinale wint van de nummer zeven van de Eredivisie. De bloemen zijn voor Spakenburg dat afgelopen woensdag in Utrecht geschiedenis schreef.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Kijkend naar de resultaten in het verleden ligt een gelijkspel het meest voor de hand. AFC en Kon. HFC speelden op dit niveau tien keer tegen elkaar, waarvan vijf wedstrijden in Amsterdam. The Reds startten op 4 september met een 3-1 overwinning. De goals waren van Gertjan Tamerus (!), Edip Biberoglu, Tom van den Brink en Pieter Koopman. Patrick Zonneveld stond op doel en maakt nog steeds deel uit van de AFC-selectie. Jacob Noordmans speelde toen ook al in HFC 1. De volgende vier thuiswedstrijden van AFC eindigden in 2-2 (doelpunten voor AFC  Magid Jansen en Thomas van den Houten, voor HFC Gertjan Tamerus en Roy Castien). Daarna werd het twee maal 0-0 aan de Zuidas. Op 16 april 2022 werd het 3-3 en over deze wedstrijd valt wel het een ander te zeggen. Kon. HFC was in deze fase van de competitie nog in de race voor het kampioenschap en een belangrijke belager van latere kampioen Katwijk, waarvan de Haarlemmers vorig seizoen twee keer wisten te winnen. Ook op sportpark Goed Genoeg was de ploeg van Gertjan Tamerus in heel goeden doen en stond HFC na 88 minuten nog met 0-3 voor door goals van Mehmet Yüksel, Sietse Brandsma en Koen Tros. In de slotminuten werd het alsnog gelijk door doelpunten van Oscar Wilffert (og), en twee maal Raily Ignacio in extra tijd. Het glas was op die gedenkwaardige middag half vol én half leeg, vreugde en verbijstering waren op en rondom het veld duidelijk waarneembaar. Tijdens de gezellige derde helft viel er heel wat te bespreken. Slaat de balans thuis net iets in het voordeel door voor AFC, aan de Spanjaardslaan is het andere koek. Onze jongens gingen bij de vijf wedstrijden maar liefst vier keer onderuit. Dit seizoen werd in Haarlem het beste resultaat geboekt met een 0-0 gelijkspel in een matige wedstrijd waarin beide ploegen vooral niet wilden verliezen.

Per saldo kunnen we dus vaststellen dat AFC door de jaren heen een zware dobber heeft aan Kon. HFC, óók op sportpark Goed Genoeg. Aanstaande zaterdag zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. De Haarlemmers zijn de laatste tijd goed op dreef en wisten de laatste wedstrijd tegen OFC met 4-0 te winnen (goals van Gerry Vlak, Zakaria Eddahchouri en Sietse Brandsma (2X). Met. Eddahchouri, die dit seizoen overkwam van Go Ahead Eagles, en Brandsma zijn met resp. negen en zes doelpunten de topscorers van HFC genoemd. In totaal werd er door HFC 31 keer gescoord, niet zo heel veel, maar wel net zo veel als Spakenburg! Wat betreft de 27 tegendoelpunten prijkt Kon. HFC op een derde plaats. Hieraan zijn de versterkte defensie en de voortreffelijke keeper Mitchel Michaelis ongetwijfeld debet aan.

Het wordt, zoveel is zeker, een zware klus voor ons aller eerste. Maar als trotste koploper met het beste doelsaldo is natuurlijk geen zee te hoog: noblesse oblige! Hopelijk beginnen we tegen onze Haarlemse vrienden weer aan een mooie reeks wedstrijden met klinkende resultaten. Als onze aanval weer de smaak te pakken heeft, is er veel mogelijk. Succes!

MvdW